• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
live1102 - специалист
Здравейте,
предстои ми изграждане на изцяло нова система за отопление. Ще използвам комбиниран котел + пелетна горелка. Цялата система е оразмерена за 25кв. мощност. но за целта ще използвам котел 30kw. Системата ще е разгъната в мазата, като тръбите ще излизат през пода директно под радиаторите на първия етаж. Проблема е, че разположението на стълбището непозволява използването на един чифт колектори за да мога да развия тръбите като "слънце" , а ще е необходимо два чифта колектори (видно от приложената схема). Чудя се така изпълнена системата ще има ли необходимата ефективност и дали съм разположил на правилните места "приборите".
Прилагам схема на изграждането на системата и очаквам градивната критика на всички, които са минали по този път.
Прикачен файл:
home (1)-Model.jpg
home (1)-Model.jpg (95.79 KиБ) Видяна 2801 пъти
dani731117 - специалист
да добре е .
само размерите на тръбите да се спазят и всичко ще е наред .
добра схема . :)
шоп - майстор
Аз бих сложил и трипътен антикондензен термосмесителен вентил
Вместо една помпа бих сложил две помпи захранвани от хидравличен разеденител. Много-по лесно би било да се балансира всички.
Успехи!
live1102 - специалист
шоп написа:
Аз бих сложил и трипътен антикондензен термосмесителен вентил
Вместо една помпа бих сложил две помпи захранвани от хидравличен разеденител. Много-по лесно би било да се балансира всички.
Успехи!
В този случай хидравличния разделител къде са монтира и как се разпределят двете помпи? А трипътния термосмесителен вентил правилно ли мисля, че се монтира между топлия и студения кръг преди разделянето им с тройници към двата чифта колектори?
torbalan - Дървен философ
А защо при услови, че имаш нужда от 25 киловата (които сигурно са завишени) избираш по-мощен котел?

Замислял ли си се, че в по-голямата част на отоплителния сезон котела работи на минимална мощност? Какво ще правиш с топлината, която не ти е необходима? Защо ще плащаш, за да грееш околната среда?
andy_forresite - майстор
Системата е 25, реално трябват под 20 да се произведат и то докато се подгрява водЪта, и колко да е котела - 30 :)
То тука са казва колко муе GTRa, а не са споменава на драг ли че оди или за банички, еваш еваш.
Системата му била 25, котела 30си (няма лошо), па ко ши топли и колко му тряба....
Вероятно от 0 до към 9-10, ако ши да гори постоянно.
Ма си ортуваме принципно де.
4799inpl64 - специалист
andy_forresite написа:
Системата е 25, реално трябват под 20 да се произведат и то докато се подгрява водЪта, и колко да е котела - 30 :)
Габрово-паметник в рекьта,лодка в горьта,а котела-как дойде,важно котката да е без опашка да не бега топлото!
vrangelov - специалист
Тази схема все едно е чертана от някой "майстор", който от 30 години само "парно" слага.
Ако тези 25 kW са произведение на кубатурата на сградата и произволно избрано число, работата става ясна.
Единственото, което ми харесва тук е, че е избрана затворена система.
От схемата не ми харесват доста неща, но ако ти ги кажа и ти ги промениш по моя начин, това ще е моята схема, не твоята. Отдели седмица-две да прочетеш нещо.
live1102 - специалист
vrangelov написа:
Тази схема все едно е чертана от някой "майстор", който от 30 години само "парно" слага.
Ако тези 25 kW са произведение на кубатурата на сградата и произволно избрано число, работата става ясна.
Единственото, което ми харесва тук е, че е избрана затворена система.
От схемата не ми харесват доста неща, но ако ти ги кажа и ти ги промениш по моя начин, това ще е моята схема, не твоята. Отдели седмица-две да прочетеш нещо.
Именно за това искам СЪВЕТ от хора,които са препатили, а не ехидни коментарчета. Нали това е уж смисъла на този форум. Системата е смятана по кубатура стая по стая като са взети под внимание топлинните загуби от външни стени, прозорци, врати и таван. Така, че числото 25 е точно толкова, колкото трябва да е инсталираната мощност + бойлер. Котела е 30kw защото просто производителя не предлага 25kw, а 20 и 30. Все пак горелката има модулираща функция и може да работи на по-ниска мощност.
Схемата е примерна и базова и съвсем опростена като служи за ориентир. Някои от колегите в този форум са дали и конкретни решения за подобрения на системата, за което им благодаря. Други може да се упражняват да пишат. Все пак чакам конструктивни мнения и идеи.
Последна промяна от live1102 на вт мар 27, 2018 11:28 am, променено общо 1 път.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Съвет за изграждане на локално парно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: