Най - вълнуващия въпрос зимно време.
alex_serviz - специалист
gnt69 написа:
...Аз винаги свалям ламарината когато чистя под тръбите...
Планирам, когато си монтирам новия котел ( другия сезон ), да му направя точно там подобрение.
Като/ако стане ще го споделя.
alex_serviz - специалист
andy_forresite написа:
...Шнекът обаче е почнал да се скъсява 8-[ с едни 10 мм се е прибрал навътре.
Моите наблюдения са, че това се получава при нередовно ( или изобщо липсващо ) почистване ( изчегъртване на нагара ) на горивната камера и началото на тръбата на малкия шнек.
gnt69 - майстор
alex_serviz написа:
Планирам, когато си монтирам новия котел ( другия сезон ), да му направя точно там подобрение.
Като/ако стане ще го споделя.
Сега ако кажеш че ще правиш автоматизация на ваденето на пепелака съм готов да експериментирам още преди теб.
Аз съм го мислил ама няма много място. Ама не съм и виждал на живо такъв котел с автоматично почистване. :partyman:
alex_serviz написа:
andy_forresite написа:
...Шнекът обаче е почнал да се скъсява 8-[ с едни 10 мм се е прибрал навътре.
Моите наблюдения са, че това се получава при нередовно ( или изобщо липсващо ) почистване ( изчегъртване на нагара ) на горивната камера и началото на тръбата на малкия шнек.
Явно това потвърждава постоянната дължина на моя шнек- редовно чистене.
Горелката си съм я виждал, в състоянието дето показа Анди, само веднъж.
Оставих я да гори няколко дни постоянно и се получи показаната снимка.
Преди около месец писах, че експериментирам, ма така и не дойде ред да споделя.
Мощна горелка, спъната за стая -две, коридор и баня, туй то, пушилка през бункера и осветеност ааааахааааа да изгасне.
Горелката ми бачка на макс, докато зареди буфера. После почива. Като дойде време да го зарежда, котела е с температурата на буфера, няма конданз, няма стрес.
Дали за 2 стаи или 5, горелката е все оразмерена.
Минуса е по честото палене.
markoscbr - специалист
gnt69 и при мен се полочава така основно почистване на котела и температурата след като го запаля скача на 160-170*,аз имам собствена логика когато се почисти котела няма кое да спира димните газове от полепи по димния тракт а и тягата дърпа пушека много сериозно и от там се полочава високата температура, но това е за ден най много 2 и всичко се нормализирва :yawinkle:
alex_serviz - специалист
gnt69 написа:
...Сега ако кажеш че ще правиш автоматизация на ваденето на пепелака съм готов да експериментирам още преди теб.
Аз съм го мислил ама няма много място. Ама не съм и виждал на живо такъв котел с автоматично почистване....
Чак автоматизация - не. Но смятам да направя едно чекмедже за пепелта под димогарните тръби, като това под горелката.
andy_forresite - майстор
При малкия шнек не съм виждал нагар и затова не съм и чистил там. По горивната скара нагар се образува всеки ден - отдолу на скарата и от двете страни. Няма да клякам всяка сутрин с шпакла в ръка да чегъртам някакви мизерии. Я да се спасява. Аааа... Веднъж в седмицата го свалям т`ва.
Логиката за по-високата t° на димните газове е точно тази - налепите по пружините спъват пушека, а като ги изстръскаш, той минава с по-голяма скорост и с по-малко завойченца.
Няма 2 стаи, 5 стаи. Четири са. По-точно бяха. От тази сутрин един радиатор го спирам денем понеже ми останаха по-малко от 250 кг материал, а изобщо не ми се занимава с купуване на гориво за отопление преди Великден. Ще пропусна и докъде стигне, вал съм го.

Кво ше стане ако фърля една пиратка като пелета в бункера и шнекчо я набута в огъня? Гаранция ще направи такова почистване на задръстила се горелка, че всеки почистващ механизъм би се изчервил от срам. Обаче се опасявам че като ресне, гофрето ще цъфне :lol:
maistora1965 - специалист
andy_forresite написа:
При малкия шнек не съм виждал нагар и затова не съм и чистил там. По горивната скара нагар се образува всеки ден - отдолу на скарата и от двете страни. Няма да клякам всяка сутрин с шпакла в ръка да чегъртам някакви мизерии. Я да се спасява. Аааа... Веднъж в седмицата го свалям т`ва.
Логиката за по-високата t° на димните газове е точно тази - налепите по пружините спъват пушека, а като ги изстръскаш, той минава с по-голяма скорост и с по-малко завойченца.
Няма 2 стаи, 5 стаи. Четири са. По-точно бяха. От тази сутрин един радиатор го спирам денем понеже ми останаха по-малко от 250 кг материал, а изобщо не ми се занимава с купуване на гориво за отопление преди Великден. Ще пропусна и докъде стигне, вал съм го.

Кво ше стане ако фърля една пиратка като пелета в бункера и шнекчо я набута в огъня? Гаранция ще направи такова почистване на задръстила се горелка, че всеки почистващ механизъм би се изчервил от срам. Обаче се опасявам че като ресне, гофрето ще цъфне :lol:
:shocked: Малеее.
Не съм подстрекател, ма съм сигурен, че ще издържи.
Анди, детското в тебе ма кефи.
На всеки му е ясно, че 50 киловата горелка, с 2,5 тона буфер, може да се грижи за стая, може и за 50, като горенето може да е винаги при най голяма ефективност. Не като бай Петко, с 30 киловатова горелка и 3 етажа къща, ма той живее с бабата в пристроената кухня, топли още коридорче, баня, резултата е в космоса, а унуките в швейцария на ски.
Имаш готин пелетарник, ма не го ползваш на макс и не се грижиш добре за него.
Ще напомня: разликата в цената от Кавазакито и Грейко, можеше да вложиш в буфер, а след това да се топлиш на половин цена.
Изпълни само половината и можеш да се правиш на неебателен.
andy_forresite - майстор
Е, сега, могло е. То може да се направи котел за 6-700 лева и да се вземе горелка на старо. Или да се направи и тя. С под 2000 лева влизаш в играта. Колко човека са направили това?
Разликата м/у двете беше колкото да се купи още една циркулационна помпа и един смесителен вентил плюс 1-2 колена. При грейко как мислиш е - котела с горелката 4000; монтажника взима 150-200 (на мен 200, ама го взех за 3876 лева и 20 стотинки); купуваш и бункер или си правиш, което пак не е хептен без лев... и май излъгах като казах че ще има за някое коляно.
Това с пиратката е за веселба разбира се :wink: Никой да не го прави, защото според мен няма да издържи.

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: