• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте на всички!
Имам малка вила на 2 етажа, всеки от по 20 -25 кв.м., с вътрешна изолация, ако е рекъл Бог, на есен и с външна изолация + ПВЦ дограма и стъклопакет. Намислил съм да сложа камина с водна риза, радиатори, бойлер и лира в банята. Насочил съм се към термосифонната система (гравитационната), тъй като във вилната зона през зимния период има риск от често спиране на тока. Освен това предпочитам простите и изпитани неща. Смятам да заложа на къси водни пътища със заоблени криви и коси включвания, както и възвратен клапан, монтиран вертикално, без пружина. Отопляемият обем е около 77куб. Не съм седнал да изчислявам мощностите все още на радиаторите и на камината, но въпросите ми са принципни и се свеждат на първо време до следното:
1. Фатално ли ще е, ако радиаторите не са разположени под прозорците?
2.При гравитационния тип система дали ще окаже негативно влияние обстоятелството, че студената вода от последния (най-ниския радиатор) е възможно да се окаже под нивото на водната риза, респ. на входа на студения колектор?
3. Как би следвало да се свърже бойлер, т.е. излизащата от серпентината топла вода да се включи отново в топлия колектор или направо към следващ отоплител?
Прикачвам скица с евентуалното разположение на отоплителните тела и камината.
Прикачен файл:
IMG_402722222.jpg
Предварително благодаря на всички, които биха се отзовали!
fbr - майстор
rocky_marciano написа:
Освен това предпочитам простите и изпитани неща. !
От това дотук се разбира, че не е така.
torbalan - Дървен философ
Какво точно те притеснява наличието на помпа?

И ако ще е вила и ще се ползва от време на време - по-добре камина, а не котел...

При такова последователно свързване на радиаторите, за да стоплиш долния етаж, горе ще трябва да стане поне 50 градуса.

За какво ти е обратен клапан?
Насочил съм се към камина с водна риза, а помпата искам да я избегна, заради евентуални чести спирания на тока. Ако я има, трябва и байпас, а той би затруднил донякъде свободното оттичане. Не претендирам да съм прав, напротив, затова попитах тук. Клапанът евентуално би спомогнал за циркулацията в междинно състояние на водата, т.е. в момент, в който плътностите на загрятата и охладената нямат достатъчна разлика. Възможно е да греша, може би да не е удачно, защото той е елемент с хидродинамично съпротивление. Доста теми прочетох и се обнадеждих, защото много хора, с големи къщи, ползват този тип система.
crez - майстор
Основното в гравитачния метод е диаметъра на тръбите, те трябва да са от 1 цол и нагоре,колкото повече толкова по-добре. Основните щрангове да са 1 1/4" , а разклоненията към радиаторите 1/2". Разширителния съд трябва да бъде в отопляемо място,ако тавана както си го показал е студен, то има опасност да замръзва и тогава ще има голям проблем,освен ако не напълниш с-та с антифриз.
lpoik - специалист
crez---е прав,тръбите трябва да са различни по диаметър.Захранващите с топла вода трябва да бъдат с по малко Ф от оточните.Другото нещо е трябва всички тръби да монтират с наклони.
Прикачен файл:
eqpostl.jpg
eqpostl.jpg (47.16 KиБ) Видяна 1941 пъти
Например нещо такова.
Hoвoceлckи - майстор
Това с по-малкото "фи" ... ми идва в повече :wink: То и завоите с голям радиус ... Наклоните разбира се са задължителни, както и недопускането на "кореми" :idea: Пиша от дългогодишен опит. Имам я системата от много отдавна. С поцинковани водопроводни тръби. Отклоненията към радиаторите са ми 1/2". Няма проблем с проходимостта. Още повече - на пластмасовите тръби тя е и по-висока. В случая е добре да излезе 2" от котлето, но "купешко" не вярвам да има такова. Така че колкото - толкова.
Прикачен файл:
корекции.jpg
Обратния наклон на връщащата (от радиатора долу в ляво) не е желателен. При входа в котлето не е проблем да да имаш качване (с удивителната).
Помпа нищо не ти пречи да си монтираш, а системата превантивно да ти е изградена да може да работи и на самотек. Така при спиране на тока просто продължава да си действа (с малко по-бавна циркулация).
Крановете на бойлера и лирата са ми по лични съображения (ако ти е любопитно мога да обясня допълнително). По принцип кранчета на всички радиатори са си желателни.
crez - майстор
Hoвoceлckи написа:
..... По принцип кранчета на всички радиатори са си желателни.
:? защо дублираш с тези от разпределителната станция. Като искаш да спреш радиатор спирараш двата от разпределителя (ако ги има).
Hoвoceлckи - майстор
crez написа:
... (ако ги има).
... разпределител изобщо :)
Сърдечно ви благодаря за съветите, lpoik , crez и Новоселски!
Ще се ползвам от корекциите за разводката. Не бях мислил в подобна насока, защото първоначално бях решил кръговете друго яче, но ще се доверя на опита ви. Още веднъж благодаря!
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос за гравитачно парно на малка вила" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: