• 1
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 41
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
kuuuuuul написа:
А де,моите като са около 30бр,значи не ми върши работа :?

Лелеее, какво правите и следите с толкова датчици?
Аз имам само един за температурата на подаващата вода и ми стига. Не искам да монтирам дори и втори за контрол по външна температура.

В смисъл ТП има манометрични и температурни датчици, но те са си свързани със защитата от анормална работа и нямат нужда от следене.
a_stoev - майстор
Мерят си....
Единствения смислен датчик е дали на жената са студени краката.
kuuuuuul - майстор
Аз обичам да съм информиран и да не разчитам на това кой какво чул-недочул от комшийката.
radius - майстор
Тия дни 2 големи изненади, свързах буфера, водомери 2 бр. ( да не спират потока). Гликола вече е 40% ( беше 50%). За ефекта от буфера е рано да пиша, следя го тия дни.
Ето снимка на опитната постановка:
Прикачен файл:
20180324_173815.jpg
Първата изненада е, че потока ми е много малък - 10л/мин, при препоръчвани 10-25л./мин. И с бойлер, и без си е все толкова ( нали го пробвам с фабричните изводи на 1/2). Явно сметките на проектанта не са верни - на книга имам 3,6м стълб и 1.2куб./ч., т.е. сложената помпа 15-60 би покривала на трета степен тези изисквания. Но явно е нужен повече напор.
Чудя се защо по дебитомери имам 17л/мин, а реално 10. Може би по-вискозната течност (заради гликола) ги лъже доста.

Махнах да видя какво има във филтъра, ами ей това, плътно като грес, наслоено на бучки навсякъде. Чак се чудя откъде минава течността.
Прикачен файл:
20180326_192855.jpg
Явно ще се купува специализиран филтър по натам.

Втората изненада беше, че си мислих, че съм открил проблема за лошата циркулация, а почистването на филтъра, я покачи само с 10% до 11л/мин. Чудя се тази гняс дали може да е между ламелите на пластинчатия ТО, но ме съмнява, там разстоянията са много по-големи от мрежичката на филтъра. Може да направя опити да го изключа от системата, да видя как ще е тогава циркулацията.
шоп - майстор
radius написа:
Може да направя опити да го изключа от системата, да видя как ще е тогава циркулацията.
Опитай, направи му един временен байпас и направи замерване на дебита.
Може да използваш случая да го промиеш със силна струя вода и обезмаслител. Знам, че има и препарати за тази цел. Май се ползваше лимонета или оцетна киселина, но в какъв % :?:
Нека и други колеги кажат.

П.П. Имаш малък диаметър тръби и много локални съпротивления, това много намалява дебита.
radius - майстор
Бай англичанин, като ползва мед 22 да не е с по-големи тръби. Не може да е от тях. В момента, заради ПЕ фитинги, имам стеснения до 16мм, но не вярвам от тях да е проблема. Биха се проявили при по-голям дебит.
Имах неблагоразумието да напълня системата с чешмяна много ( ама много) варовита вода. Поне е "само" 50%, заради антифриза. Каква е вероятността ТО да изглежда така:
Прикачен файл:
limescale.jpg
6osi6 - майстор
Бучките са смес вода-масло. От къде се е появило във филтъра?
radius - майстор
Когато пълних гликола, ползвах една хидравлична помпа, предназначена за работа с масло (има ръждясващи компоненти). Макар че я промивах, тогава може да съм вкарал не повече от 5 мл. масло...
Хм, снощи сипах малко течност в една чаша да я пробвам във фризера. Направи ми впечатление, че по повърхността има 2 -3 петънца под милиметър, които точно на мазни петна приличаха.
В системата има една шуменска алуминиева лира и един италиански радиатор, всичко друго е пластмаси и хром. Да не би като са сглобявали лирата или радиатора да са ползвали грес, например при събирането на радиатора да са мазали тия свързващите звена.
шоп - майстор
radius написа:
Имах неблагоразумието да напълня системата с чешмяна много ( ама много) варовита вода. Поне е "само" 50%, заради антифриза. Каква е вероятността ТО да изглежда така:
Не ми се вярва.
Варовика се отлага при високи температури. Твоята ТП работи до 40 гр., нямаш котлен камък

Подовото си иска помпа с голям напор. При подово с тръба Ф16 и дължина на кръговете над 70м + съпротивлението от инсталациата и фитингите преди подовото е възможно помпа с напор 6 метра да няма нужният дебит
radius - майстор
Имам няколко кръга над 80м дори.
За варовика не е точно така и ще ти дам доказателства - тоалетното казанче, вътре всичко е грапаво заради варовик. Коритата на чешмите в района имат вътрешно наслоен варовик поне 4см, който се цепи на големи плочи.
  • 1
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 41

Тема "Буфер в ниско температурна система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: