• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
Hoвoceлckи написа:
Това с по-малкото "фи" ... ми идва в повече :wink: То и завоите с голям радиус ... Наклоните разбира се са задължителни, както и недопускането на "кореми" :idea: Пиша от дългогодишен опит. Имам я системата от много отдавна. С поцинковани водопроводни тръби. Отклоненията към радиаторите са ми 1/2". Няма проблем с проходимостта. Още повече - на пластмасовите тръби тя е и по-висока. В случая е добре да излезе 2" от котлето,
99% съм съгласен с мнението на @Hoвoceлckи

И на мен :"Това с по-малкото "фи" ... ми идва в повече :wink: То и завоите с голям радиус ... " ми идва в повече:-)
Нали дебита вода от и към котела е еднакъв? Защо да има разлика в диаметрите при вход и изход котел?!

При мен системата функционира от 1981 година и няма радиуси :-))) Прилагам снимка как от 1 1/4" тръгват перпендикулярно на заварка отклонения 3/4 към етажни радиатори.

Не съм съгласен само с идеята отклоненията към радиаторите да са 1/2"
Сложете си 3/4"

Няма да се охарчите много, а ползите са много:
по-голям дебит
по-малко хидравлично съпротивление

В бъдеще ако решите да сложите вентилаторни конветори са отопление и/или охлаждане с термопомпа или пък газов кондензен котел с подово или конвектори ще си спестите проблеми и къртене.
Успехи!

Прикачен файл

SAM_9467.JPG
Hoвoceлckи - майстор
шоп написа:
... Не съм съгласен само с идеята отклоненията към радиаторите да са 1/2"
Сложете си 3/4"

Няма да се охарчите много, а ползите са много:
по-голям дебит
по-малко хидравлично съпротивление

То няма лошо. Само че трябва да се престъргват входовете на радиаторите? Има ли смисъл без престъргване?
шоп - майстор
Има фабрични тапи за радиатори с преходна присъединителна резба и на 1/2 и на 3/4 и на 1"
може и директно на 1 1/4 да се мине, но това е безсмислено разбира се.

Ако тръбите към радиаторите са 3/4, а резбата в тапата 1/2 е меко казано неефективно.
Редуктираме и става бленда!
Antonii - майстор
Това не е баш така.
Иначе ако аншлусите към радиаторите са от порядъка до метър, то замяната им с 3/4" не е толкава ефективна.
Ако са по-дълги от метър, то от 3/4" има смисъл. Дори на входа на радиатора да влиза на 1/2".
Иначе гравитачната система е подходяща за отоплителни инсталации които се използват целогодишно.
За жилища използвани за през уикенда не е много подходяща поради голямата си инертност.
torbalan - Дървен философ
Antonii написа:
...
Иначе гравитачната система е подходяща за отоплителни инсталации които се използват целогодишно.
...
Hoвoceлckи - майстор
Да, има известна инертност. Според мен по-скоро полезна ... против налепи от катран. Впрочем нали казах, че не пречи да има И помпа?
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос за гравитачно парно на малка вила" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: