Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Boyan - специалист
radius написа:
Въпросния проектант вече не се занимава с това, но иначе от останалите сметки съм доволен.
Той и проектанта понякога е с вързани ръце .Като гледам жена ми как проектира и как вече е свикнала да умножава по коефицент ....
Примерно купувате си тръба и фитинги . Тръбата ви идва с друг клас на грапавост , друга дебелина на стената и фитингите с отвори вместо ф 12 на ф8 .
Отвътре с осенаци , колената с ръбове засрещнати на бормашина и какво ли още не .
Това са неща , които проектанта не може да предвиди ...
За това за да ви е мирна главата умножавате по 1,3 .
Както е тръгнало с китайските компоненти скоро може да се наложи да умножаваме по 1,5 .
radius - майстор
Щранговете например, са стъклонапълнени 32мм Fazer на FVPlast и са с чудовищни стени 4.5 ли бяха , 4.8 ли. Но това после се усетих, че не е хубаво.
шоп - майстор
Наскоро гледах едни китайски кранове 1" тип пеперуда.
По 6 и нещо лв. Изкуших се да купя бройки.

Обаче като ги разгледах само резбите им бяха 1". Като размер на тялото и най-вече отвора в сферичният затвор отговаряха на 3/4 :x

Италианските, които използвам са по 10-12 лв бр, но като качество и най-вече, като пропускателна способност нямаха нищо общо с цитираните от 6лв

Следя темата с интерес, дано помпата реши проблема. Според мен ще помогне, но лично бих сменил филтъра с месингов У образен на 1 1/4 ( 1 1/2 още по-добре ) или направо нещо самопочистващо се с утайник и кранче за източване.

Боян, за пореден път раздаващ се!... :prayer:
radius - майстор
В тази връзка съм купил трипътен вентил Сименс за мед 28мм ( демек много), а вътре като го видях има 16мм стеснения. Но така е с онлайн покупките от чужбина, а няма информация за Kvs никъде :axe: Като го слагах оня ден за проба, не повлия на мижавия дебит, но предполагам ако го увелича до 18-20л./мин вече ще си спира потока. Ще видим...
Филтъра може и нещо прозрачно разглобаемо специализирано тип
Изображение или
Изображение
Или направо един нашенски
Изображение
Само в режим бойлер да не се размекне.
шоп - майстор
radius написа:
Но така е с онлайн покупките от чужбина, а няма информация за Kvs никъде :axe:
Така е не само с покупките от чужбина. Когато купувах двата неръждаеми самопочистващи се филтри за моята ТП много се чудех дали да купя 1 1/4 или 1 1/2. Разликата в цената бе значителна. По пропусквателна способност и малкия ми вършеше предостатъчно работа. Но... нещо ме глождеше. Исках максимален сондажен дебит и максимален дебит в отоплителната система.

Инвестирах в по-голямият диаметър и не сгреших. 100-ина лева в повече къде ли не отишли, а това нещо не се купува всеки ден , не се амортизира и ще носи печалба, като подобрява ефективността. Имам манометри преди и след филтрите ( фабрични са с филтрите ) и пада на налягане само във филтъра е около 0,2 бара при дебит 4500-5200л/час.

За новата ТП ще купувам направо 2" филтри :rock:
шоп - майстор
@radius, тези пласмасови филтриращи колони не са лоши за питейна вода. Имам такава след хидрофора.

С много фин филтър са. За моята ТП инвестирах в 100% неръждаеми филтъри по спомен с филтър 0,2мм
Снимка

Прикачен файл

FARG 600.jpg
FARG 600.jpg (38.9 KиБ) Видяна 1132 пъти
radius - майстор
Колонните са 50 микрона стандартно, но наистина е излишно. Но има и по-едри мрежи.

Това
шоп написа:
инвестирах
не ми звучи да е евтино ;)
Манометрите са да те подсетят да чистиш, ако нарастне разликата, нали?
шоп - майстор
radius написа:
не ми звучи да е евтино ;)
Манометрите са да те подсетят да чистиш, ако нарастне разликата, нали?
Не е евтино:(
Не помня вече колко, но май цената бе по около 160 лв за един филтър.

Манометрите по спомен са по 6-8 лв бр и разбира се може и без тях. Има си фабрични ръчни тапи, които играят ролята и на обезвъздушители.

В началото ми бе интересно и следях манометрите. Вече не:-)))

На 10 ина дни, когато мина покрай ТП връткам кранчетата в утайника за по 2-3 сек и всичкият насъбрал се боклук отива в канала :)

Сондажите са ми над 50 годишни и вадят много малко пясък. Системата за отопление е с 2 1/2 черни тръби и събира повече боклуци.
radius - майстор
Направих пробите с 2 помпи 15-60 и дебита почти се удвои, което ме устройва. Ще пиша друг път за резултатите. Благодаря на Боян за съветите на лични и за готовността да ми прати помпа. Благодаря и на Crez, че ми писа, макар и за "малка" помпа. И на а-stoev също, даже мога да взема предложената ми помпа със 7.5м напор да пробвам как е с нея.
шоп - майстор
radius написа:
Направих пробите с 2 помпи 15-60 и дебита почти се удвои, което ме устройва.

Как върза помпите?
Предполагам двете помпи си ги вързал последователно?
Така ли е или бъркам?

П.П. А за Боян, Стоев, Crez съм се убедил ,че са супер точни колеги, на място!

Тема "Търся циркулационна помпа 25-80, 32-80 за 1 седмица проба" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: