• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Най - вълнуващия въпрос зимно време.

Как да повишим мощността на радиатора, чрез скоростта на помпата (при постоянна стайна температура)

15%
1. Трябва да намалим скоростта/мощността на помпата, за да има време водата да си отдаде температурата
5
56%
2. Трябва да повишим скоростта/мощността на помпата, за да намалим температурната разлика вход/изход на радиатора
19
9%
3. Мощността на радиатора е постоянна, независимо от скоростта на помпата
3
6%
4. Трябва да намалим скоростта/мощността на помпата, но доводите ми са други
2
15%
5. Трябва да повишим скоростта/мощността на помпата, но доводите ми са други
5

Общо гласове: 34

Antonii - майстор
Незнам каква е целта на праучването, но верния отговор е - 5
За да се повиши топлоотдаването(мощността) от даден радиатор, то трябва да се повиши разликата в температурите на стената на радиатора и помещението.
Това става чрез повишаване скоростта на топлоносителя в радиатора.
Понижаването на разликата на вход и изход е следствие, а не причината за повишената мощност.
Rumen72 - специалист
Antonii написа:
Незнам каква е целта на праучването, но верния отговор е - 5
За да се повиши топлоотдаването(мощността) от даден радиатор, то трябва да се повиши разликата в температурите на стената на радиатора и помещението.
Това става чрез повишаване скоростта на топлоносителя в радиатора.
Понижаването на разликата на вход и изход е следствие, а не причината за повишената мощност.
А не, няма цел просто ей тъй както казваше един авер " Да си поритаме малко мозъците по нанагорнището, че няа ко да праим" :-D
Лазаре, в колко приключва надговарването?
Предлагам, като са обяви верния отговор, да са присъди и златен Пор, че скункс вече има. Може и виртуален, форумен да е, прикачен към аватара, по някакъв начин.
Не са срамувам от никоя награда. Се ши науча нещо, пък и да е весело.
шоп - майстор
Трифон П.Трифонов написа:
Не са срамувам от никоя награда. Се ши науча нещо, пък и да е весело.
+1
Аз също си признах и не се срамувам, че в спора с ВРангелов той като цяло е прав, но си оставих вратичка, че и дебита играе роля...
В спора се ражда истината и всеки може да научи нещо ново.

Весело трябва да е при 100% :partyman:
Ahmakov - специалист
Айде и аз да дам мойте 5 стотинки...
Гласувам за т.5. Ето и доводите.
За да отдаде радиатора, трябва преди това да приеме от водата.
Когато скоростта на водата е ниска, имаме ламинарен поток, се получава един граничен слой вода, който контактува с радиатора и е почти неподвижен, което намалява топлообмена.
При висока скорост, имаме турболентен поток, този слой липсва, водата се разбърква, повишава се температурата на водата, която контактува с радиатора, от тук и предадената мощност.
bmahob - майстор
:-D Ей са отивам и пускам помпата на 3 степен/сега ми е на 1ва/ :-D :-D :-D :-D
andy_forresite - майстор
Ти си т. 2. Ламинарен поток, разбъркване ... В крайна сметка повишаваш оборотите на помпарата.
Въпросът е как да повиша мощността на радиатора чрез скоростта на помпата. Има и условие за константна стайна да не стават обърквации. Аз го разбирам буквално - можем да променяме само дебита през системата чрез скоростите на циркулационната помпа. Друго не можем да правим. Това дали рязко е дошло лятото, или Луната е във фаза първа четвърт, нема никво значение за мен.
bmahob - майстор
лани като се запознавахме още с парното като пуснех 2 или 3 бучеше странно, но тая година проблема го нямаше в началото сезано като пробвах да го врътна, но така и не съм оставал по дълго време на скорост различна от първа :?
maistora1965 - специалист
Само си мисля защо когато тръбата е къса и дебела вътре слагаме турбулатор или пружина,защо на колите радиаторите са от тънки тръби ама мноооого дълги и с ламели,защо на климатиците телата са по същият начин а не една тръба по широка и течността или газа да минава бързо.А сетих се в хлебозавода хляба се печеше в проточни фурни и се движеше бавно сигурно за да поеме повече топлина и да се опече щото ако се движи бързо сигурно замо ще се запиче :lol: ама отвътре ще е длетав. :?:
maistora1965 написа:
Само си мисля защо когато тръбата е къса и дебела вътре слагаме турбулатор или пружина,защо на колите радиаторите са от тънки тръби ама мноооого дълги и с ламели,защо на климатиците телата са по същият начин а не една тръба по широка и течността или газа да минава бързо.А сетих се в хлебозавода хляба се печеше в проточни фурни и се движеше бавно сигурно за да поеме повече топлина и да се опече щото ако се движи бързо сигурно замо ще се запиче :lol: ама отвътре ще е длетав. :?:
Къса и дебела тръба- слагаме турболатори, за да забавим още газовете, защото имаме изискване за ''температура на хладилния агент''- водата демек, не по ниска от......хххххх..... щото са получава конденз.
На колите... хм, тва го засегнах. Там агента минава с голяма скорост, като охлажда малко количество вода...... демек пак хладилния агент. Аналогията е с температурата на стаята. Нищо общо, според мен, но с уточнение, че това е в заданието.
За климатиците не мога да коментирам.
Хляба....тука имам десет годишен опит. Ми трябва му технологично ВРЕМЕ, за да се опече, при определена температура. Не може на много по висока, освен ако не го обичаме по-така. И заводският пак си е така, както го нарече.
Майсторе, разбирам ти логиката, но според мен не се припокрива с въпроса на Лазар.
Както си обяснявам нещата, все повече си мисля, че отговорът е 5, макар да гласувах с 2. Така съм ги и обяснил в мнението, когато гласувах.
Дали ще се окажат прави онези, които са в най многото %, според анкетата, Лазар ще определи или кой знае какъв ще е резултата, а може би и някакъв друг?!!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "Задачка-закачка за мощността на радиатора" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: