• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 10
Най - вълнуващия въпрос зимно време.

Как да повишим мощността на радиатора, чрез скоростта на помпата (при постоянна стайна температура)

15%
1. Трябва да намалим скоростта/мощността на помпата, за да има време водата да си отдаде температурата
5
56%
2. Трябва да повишим скоростта/мощността на помпата, за да намалим температурната разлика вход/изход на радиатора
19
9%
3. Мощността на радиатора е постоянна, независимо от скоростта на помпата
3
6%
4. Трябва да намалим скоростта/мощността на помпата, но доводите ми са други
2
15%
5. Трябва да повишим скоростта/мощността на помпата, но доводите ми са други
5

Общо гласове: 34

4799inpl64 - специалист
Температурата на стаята е постоянна,радиатора е един и сьщ,демек топлоотдаването му.Ако искаме по-топло слагаме по-голям радиатор а не помпата на трета,аз така мисля.
Hoвoceлckи - майстор
... и повече "газ" на котела.
4799inpl64 - специалист
Hoвoceлckи написа:
... и повече "газ" на котела.
Е да ама в закачката питането е само за помпата.Демек дали по-бьрзо или по-бавно.
4799inpl64 написа:
Температурата на стаята е постоянна,радиатора е един и сьщ,демек топлоотдаването му.Ако искаме по-топло слагаме по-голям радиатор а не помпата на трета,аз така мисля.
Но в закачката, температурата на стаята е.... бе не щем по топло.
Демек, .........въййййй, ми ако не трябва да прменяме температурата, в стаята, а само променим скоростта на помпата, нагоре, то трябва да намалим мощността на котела. Пак оная българска думичка Демек. Това е за да постигнем равновесие, в системата, което Лазар постави като задание с тая температура на стаята.
Вече съм убеден, че отговора е 5.
Демек Трябва да повишим скоростта/мощността на помпата, за да намалим температурната разлика вход/изход на радиатора, като доводите ми са, че трябва и да намалим подаваната мощност.........
Страхотна темичка........ма.......
Не можем да увеличавами мощността на радиатора, по който и да е начин, щом трябва да не променяме стайната температура.
''Как да повишим мощността на радиатора, чрез скоростта на помпата (при постоянна стайна температура)?''
Топлозагубите се покриват с топлоприеми. Пак демек. Температурата, в стаята, ще остане непроменена докато имаме равенство на входа и на изхода.
Кво става ако на вън стане -50, топлозагубите паднат и трябва да увеличим топлоприемите? Ми само с помпата няма да стане.
Лазареееее, закачаш се нещо!
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на чет мар 29, 2018 10:22 pm, променено общо 2 пъти.
bmahob - майстор
Направих опит, сложих помпата на 3 и от 43гр входяща вода падна на 41 за час. Това добре ли е? :?
bmahob написа:
Направих опит, сложих помпата на 3 и от 43гр входяща вода падна на 41 за час. Това добре ли е? :?
Не е добре, а е нещо като опит, докато не кажеш поне дали се промени температурата в стаята или остана същата.
Наблюденията ми се потвърждават, но условията, в закачката, не са достатъчни.
Или пък са достатъчни, при отговор 3.
Егаси случката с тая закачка!!!
''3. Мощността на радиатора е постоянна, независимо от скоростта на помпата'' , при запазване на стайната температура, щото при постоянни загуби, си трябват постоянни приходи, за поддържането на горната. Тва при условие, че има условие за загубите.
Бе требе да си учил, та и още нещо, та да го знаеш, а не да умуваш и да се луташ- дека цял день, дека повече.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на чет мар 29, 2018 10:32 pm, променено общо 1 път.
andy_forresite - майстор
Така трябва да е. Нямаше да падне температурата ако камината започне да гори по-силно.
Нещата стоят така. Когато мощността на горелката и котела не е достатъчна да запълни капацитета на радиатора, ние можем да въртим тая вода с 200 и тоя радиатор пак толкова ще огрява стаята. Обратно, ако горелката се е назлобила, трипътния още не е отворил на максимум към инсталацията, помпата на 5W и горките радиатори се загряват бавно. Какво правим - вдигаме скоростта на помпата и тенекето на радиатора почва да пука от зор. Тук вече му вдигаме мощността.
bmahob - майстор
Трифон П.Трифонов написа:
bmahob написа:
Не е добре, а е нещо като опит, докато не кажеш поне дали се промени температурата в стаята или остана същата.
''3. Мощността на радиатора е постоянна, независимо от скоростта на помпата'' , при запазване на стайната температура, щото при постоянни загуби, си трябват постоянни приходи, за поддържането на горната. Тва при условие, че има условие за загубите.
Бе требе да си учил, та и още нещо, та да го знаеш, а не да умуваш и да се луташ- дека цял день, дека повече.
Не усетих про.яна докато траеше опита но в момента който върнах на 1 се усети затопляне и печката моментално влезе в модулация, и водящата постепенно взе да се покачва...
andy_forresite написа:
Така трябва да е. Нямаше да падне температурата ако камината започне да гори по-силно.
Нещата стоят така. Когато мощността на горелката и котела не е достатъчна да запълни капацитета на радиатора, ние можем да въртим тая вода с 200 и тоя радиатор пак толкова ще огрява стаята. Обратно, ако горелката се е назлобила, трипътния още не е отворил на максимум към инсталацията, помпата на 5W и горките радиатори се загряват бавно. Какво правим - вдигаме скоростта на помпата и тенекето на радиатора почва да пука от зор. Тук вече му вдигаме мощността.
Анди, знам, че не е много удобно, или обратното, но ще те помоля да цитираш, когато постваш така, че да е ясно с кого се съгласяваш! Поне в тая тема.
И да ти кажа- не можем да му я вдигаме, щото ще я вдигнем- мощността и температурата в стаята съответно. Поясних кога това може да се случи, но го няма в условието.
Разбрах, отговорил си на колегата писал преди мен- bmahob.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на чет мар 29, 2018 10:42 pm, променено общо 1 път.
bmahob написа:
Трифон П.Трифонов написа:
bmahob написа:
Не усетих про.яна докато траеше опита но в момента който върнах на 1 се усети затопляне и печката моментално влезе в модулация, и водящата постепенно взе да се покачва...
Ето, температурата, в стаята се е вдигнала- нарушение на условието, но пък печката си е намалила мощността- равновесието за което говорех.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 10

Тема "Задачка-закачка за мощността на радиатора" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: