• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Най - вълнуващия въпрос зимно време.

Как да повишим мощността на радиатора, чрез скоростта на помпата (при постоянна стайна температура)

15%
1. Трябва да намалим скоростта/мощността на помпата, за да има време водата да си отдаде температурата
5
56%
2. Трябва да повишим скоростта/мощността на помпата, за да намалим температурната разлика вход/изход на радиатора
19
9%
3. Мощността на радиатора е постоянна, независимо от скоростта на помпата
3
6%
4. Трябва да намалим скоростта/мощността на помпата, но доводите ми са други
2
15%
5. Трябва да повишим скоростта/мощността на помпата, но доводите ми са други
5

Общо гласове: 34

torbalan - Дървен философ
шоп написа:
...
Шопе, не звучиш сериозно...
fbr - майстор
От мен палче за шоп-а. Няма да се обосновавам защо, тъй като ще е излишно, след тая тирада на шоп-а, която за съжаление е нахалос.
andy_forresite - майстор
Аз също мисля като Шоп. Който е прочел темата-вдъхновение на тази анкета, го знае и стига да е чел внимателно, се е убедил в изложените и там доводи, подкрепени с примери от проведени експерименти. Не подозирах че към вчерашна дата в главите на някои все още съществуват съмнения.
Мен пък ма ангажира спора, а не толкова темата. Спора е породен от темата, ама ако бяхме единодушни, нямаше да ми е интересно.
Интересно е също да видиш различната гледна точка, другия са оплел, като пате из джибрите, третия сложил капаци и не го интересува....
Интересно беше.
bmahob - майстор
Всички спорите само аз експериментирам :-D
bmahob написа:
Ааааа, признах та и отчетох с мнение.
Моите експерименти съм ги провел, къде отдавна, къде по наскоро.
Тъй че.... недей да се сърдиш!Или пък биеш в гърдите де.
Сичко с времето си и всеки по него.
Жив, здрав и експериментиращ!
шоп - майстор
bmahob написа:
Браво, но експеримента не е точен :)
bmahob написа:
Направих опит, сложих помпата на 3 и от 43гр входяща вода падна на 41 за час. Това добре ли е? :?
Не осигурявате постоянна входяща температура на топлоносителя.

Поздрави!
bmahob - майстор
Въпреки това продължих, вчера я оставих на 2 степен. /Лошото е че от ден на ден се затопля/ Като се прибрах към 19,30часа/камината по таймер се пали към 16,00ч/ Т на котела изходяща 65гр кърти си на първа на входящата 43,5-44гр :? Имай при продължителна работа така има повече отделена топлина, но пак казвам времето всеки ден и различно. :-D
Evgeniy - майстор
шоп написа:
Не осигурявате постоянна входяща температура на топлоносителя.

Поздрави!
Това с осигуряването на постоянна входяща температура го няма нито в условието, нито в практиката, освен ако не е много мощен котел с трипътен за постоянна температура.
Hursa - майстор
LazarGanev написа:
Здравейте,
голяма активност виждам, благодаря на включилите се! Сутринта излязох рано, никой не се беше включил, а сега като се прибирам - 5 страници мнения! Да, Анди е прав, че материал за задачката почерпих от спорове в съседна тема. Както казах в началото - няма нищо обидно за тези, които са дали грешен отговор, понеже такова беше и мнението на един лектор на семинар. Лектор, лектор - младо момче, за което съм сигурен, че изразяваше собствено мнение, неподготвен. Както виждам тук над половината (52%) са дали верен отговор, а още 13% са на същото мнение, само че с други доводи, които са подобни. С други думи 2/3 ще постъпят правилно. Колкото до уточнаващоте въпроси - да, напълно са резонни, не съм доуточнил, но смятам че се подразбира - приемаме, че температурата на водата остава постоянна (не е трудно).
Та - верният отговор е 2., защото колкото повишаваме на скоростта на помпата, толкова се повишава и температурата на изхода на радиатора, което означава, че се увеличава средната температура на радиатора, с което пък се увеличава дТ=Трад-Тст. Като се увеличи това дТ се получава по-добър топлообмен, т.е. радиатора излъчва повече или има по-голяма мощност. Не е вярно, че радиатора има еднаква мощност - мощността на радиатора зависи единствено от разликата между неговата температура и температурата на околната среда. Ако намалим скоростта на помпата долната чат на радиатора изстива, с което се намалява и средната му температура, с което пък се намалява и разликата между средната радиаторна температура и тази на околната среда и топлоотдаването пада. Колегата шоп спомена за дебита - да дебита има значение и то се проявява косвено в температурата на изхода на радиатора, така че и той е прав, макар дебита никъде не е споменат в таблиците за мощност на радиаторите.
Не съм съгласен :)
Задачата е некоректно зададена, но и за това вероятно е предизвикала такъв дебат. Задавате един отделен радиатор, не система. И не давате никакви допълнителни условия освен постоянната "вътрешна" температура.
Дори с това уточнение - " ... смятам че се подразбира - приемаме, че температурата на водата остава постоянна (не е трудно)." - не е коректна задачата.
Имаме в помещението 25 градуса, навън 25, входяща температура 25 градуса, така че и на изхода от радиатора имаме 25 градуса (практически) - как се изменя мощността с увеличаване на дебита?
Имаме 25 градуса в помещението, но котела във външно помещение е изгаснал и входящата температура вече е по-ниска от 25 градуса - а искаме "да се топлим". При какъв дебит радиатора би ни "топлил" максимално?
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "Задачка-закачка за мощността на радиатора" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: