• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
4799inpl64 написа:
Идеално си го измислил,само ме притеснява,че обема на колектора сравнен с обема на нагревателя,демек трьбите, много по-мальк,да не прави мизерии!
Ами ще трябва да се тества:-) Няма кой да се пита или да се види на живо. Не съм чул някой да е правил нещо подобно.

Честно казано нямам притеснения точно от този проблем. Тройниците са ф63 вътрешно, а през този диаметър може да премине колосално количество вода. Това няма да е нужно!

В сегашният ми 60 тръбен и 80 тръбен колектор захранващата и връщащата се тръби са 3/4, а помпите най-малките 25/4 с мощност 5-22 вата.
12-14 вата мошност са идеални за да има 5-7 градуса между подаваща и връщаща.

Новото трасе за новият 100 тръбен колектор го правя с ППР стаби Ф32.

Скоро ще докладвам, макар, че още ми липсват 28 тройника Ф63
Проблем е с количествата и доставките. Поръчах 100 бр и за два месеца успяха да ми доставят на два пъти по 2 кашона :x
milenskior - специалист
Да знаете някъде изостанал плосък алуминиев колектор Ezinc, защото вече не се внасят, ами се иска да се пробвам да направя една евтина дрейн бек система?
maistora1965 - специалист
milenskior написа:
Да знаете някъде изостанал плосък алуминиев колектор Ezinc, защото вече не се внасят, ами се иска да се пробвам да направя една евтина дрейн бек система?
Имаш лични.
milenskior - специалист
Благодарение на колегата вече имам селективен 2 м2 панел и бонус към него неръждадаем изолиран разширителен съд.
Голямото ми чудене в моменга е какъв бойлер да си взема.
Харесал съм си Елдом с електронно управление, но като чета повечето хора препоръчват да е неръждаем, обаче цената е доста солена.
Какво ви е мнението за емайлираните.? Колко време ще изкара? Защото ако протече след като му мине гаранцията по-добре да дам повече пари и да взема неръждаем(не че и той не може да протече).
Иначе мисля да взема 120 литра с ниска серпентина и да я превключвам зимата на парното. Гоня ниски температури и се надявам в летните месеци да успея да го подгрея на 50-55 градуса. През деня не се ползва почти вода а ни трябва за вечерта.
Andri01 - майстор
Преди 3г. върнах един "Теси",емайлиран. Причина-серпентината правеше много/много!!/ ръжда! Взех "Елдом" неръждаем.
milenskior - специалист
Да разбирам че не ми препоръчваш емайлиран така ли?
Andri01 - майстор
При емайлираните бойлери,серпентината вътре обикновено е безшевна тръба. При навиването същата се нагрява и окалината от този процес се изчиства трудно. Не знам,може и да има емайлирани,но с неръждаема серпентина-безшевна или гъвкава.
milenskior - специалист
Мен по скоро ме притеснява самия балон, а не серпентината. В парното си имам достатъчно ръжда тъй като системата ми е от 80-те години и е с черни тръби.
Фитилчо - майстор
Ако вземеш емайлиран ще купуваш два пъти бойлер(това е 100% сигурно). Вече колко време ще е прозореца между първият и вторият... божа работа
milenskior написа:
...
Харесал съм си Елдом с електронно управление, но като чета повечето хора препоръчват да е неръждаем, обаче цената е доста солена.
Какво ви е мнението за емайлираните.? Колко време ще изкара? Защото ако протече след като му мине гаранцията по-добре да дам повече пари и да взема неръждаем(не че и той не може да протече).
Иначе мисля да взема 120 литра с ниска серпентина и да я превключвам зимата на парното. Гоня ниски температури и се надявам в летните месеци да успея да го подгрея на 50-55 градуса. През деня не се ползва почти вода а ни трябва за вечерта.
Няма да спра да хваля Елдомите с емайла, щото втори карам, дека е над 10 години.
Първия го свалих работещ на десетата година.
Напрайх го слънчев. 4-5 години седи на покрива празен и ако някой ми заспори- свалям и тествам за теч. Демек къде 20се и нагоре е.
Втория още си бачка, 11та година, викаме нотариус да се подпише след прочит на табелката. От първите с електронното е.
120 литра е точно като за тоя слънчак.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 14

Тема "Дрейн бек соларна система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: