• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Hursa - майстор
Около 25 градуса се смята оптимален ъгъла за лятото (у нас). А и така, според мен, ще си спестите от допълнително укрепване срещу ветрово натоварване - при монтаж на по-голям ъгъл. Дори топлинните загуби от колектора при монтаж върху ската на покрива ще бъдат по-малки.
Hursa написа:
Около 25 градуса се смята оптимален ъгъла за лятото (у нас). А и така, според мен, ще си спестите от допълнително укрепване срещу ветрово натоварване - при монтаж на по-голям ъгъл. Дори топлинните загуби от колектора при монтаж върху ската на покрива ще бъдат по-малки.
Колега, на база годишен добив, кой ъгъл е оптимален? Заеби ветровото натоварване! Колко ши спести от двата винкела?
При 25 ши земи мааааалко по малко от колкото при 45, ма не е в туй въпроса. Топлинните загуби...през лятото....?! За тях са притиснявам зимъска.
Фитилчо - майстор
шоп написа:

Имаше една хубава Бг марка, работещи с титаниева ламарина, но фалираха :? За мен това бе отлично съотношение цена/качество. Все още изпадат на вторичния пазар техни бойлери.
Още работят, онзи ден ме изненадА един приятел, че си купил техен бойлер !
Hursa - майстор
Трифон П.Трифонов написа:
Hursa написа:
Колега, на база годишен добив, кой ъгъл е оптимален? Заеби ветровото натоварване! Колко ши спести от двата винкела?
При 25 ши земи мааааалко по малко от колкото при 45, ма не е в туй въпроса. Топлинните загуби...през лятото....?! За тях са притиснявам зимъска.
Между 25 и 40 градуса - до колкото знам - варира оптималния ъгъл за България. Но не са само двата винкела, а и монтажа им на покривната конструкция. Едно е да се монтира "лежащ" на ската, друго при северен вятър обтичащ билото да се монтира едно "платно" отворено откъм посоката на вятъра и затварящо се в другата. Така, че е желателно да бъде до определена степен отворено и в долния край, мисля. Т. е. общо допълнително трябва да се повдигне колектора над ската - и така - допълнително натоварвайки монтажа. А това, ще предизвика допълнително обтичане на колектора и допълнително ще увеличи топлинните загуби - според мен. Затова, може би, е по добре - монтажа да е върху ската, макар и не с оптималния средногодишен ъгъл. :)
Hursa написа:
...
В единия скат, има достатъчно място да се "скрие" слънчев колектор от "ветровото натоварване" или както го каза.
Тва са толкос бели кахъри, чи ни си заслужават умственити усилия.
Hursa - майстор
Зависи от какъв вятър. Според мен доста трябва да се помисли, със съответните изчисления. Площа на колектора не е малка, а покривната конструкция дали е предвидена за допълнително натоварване в необходимите за монтажа места.
Evgeniy - майстор
http://solarelectricityhandbook.com/sol ... lator.html
Ей тук си вкарвате България и града и излизат ъглите на слънцето.
Hursa - майстор
Между 20 и 68 градуса варира за дунавски град (спрямо хоризонта) - според калкулатора - доста далече съм бил от истината :) . Дали дават методиката за изчисление, че съм зле с английския и ще е трудно да я намеря.
пс Май беше рано да се предавам :) - "The sun is at its highest at solar noon each day (this occurs exactly half way between sunrise and sunset) and this calculator shows the angle at that time of day." Това не е оптималния ъгъл - средния за деня.
4799inpl64 - специалист
Hursa написа:
Зависи от какъв вятър. Според мен доста трябва да се помисли, със съответните изчисления. Площа на колектора не е малка, а покривната конструкция дали е предвидена за допълнително натоварване в необходимите за монтажа места.
Колко е това натоварване?50 кила.Като се направи като хората,не би трябвало да е проблем.Мойта сателитка.
е1.90 и не е по ската и още си е горе.
a_stoev - майстор
Нормата за варна за ветрово натоварване е 0,6kN/m2. Ако щеш, 600 кила на м2, тон и ьвеста на 2.После да не го събираш.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 14

Тема "Дрейн бек соларна система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: