• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Hursa написа:
А защо без кранчета? До колкото разбрах слънчевата система ще се използва преди всичко лятото за топла вода. А зимата може би може да се използва в помощ на отоплението, но едва ли, в такъв случай, ще може да се използва ефективно за топла вода.
Без кранчета, щото нема нужда.
Така и така е направена, след като мога да я оставя и зимата да ловува, за мен (нали е дрън- брън), трябва да ми е през колектора, да я изключвам с кранчета.
Вече споделих с питащия, ма ти си ми интересен. Имаш потенцял, сякаш.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на нед апр 01, 2018 8:57 pm, променено общо 1 път.
Evgeniy - майстор
Аз съм сложил едно управляемо кранче, колкото да осигуря приоритет на солара пред котела.
Hursa - майстор
Дайте схемата, моля. Аз само с две помпи и два обратни клапана мога да я "измисля".
Evgeniy - майстор
Първоначалната беше тази:
viewtopic.php?f=10&t=40334&start=30#p459542

Сега крана към колектора го няма, а другият е този, за който споменах, че управлявам. Но системата ми е отворена.
Hursa - майстор
Но когато работи помпата на слънчевия колектор - няма ли обратен поток през котела (при изключена помпа на котела) или той си има обратен клапан. А и циркулация през радиаторите. Това, ако го няма крана, който управлявате. Лятото такава циркулация ще е съвсем нежелателна.
milenskior - специалист
С колегата Трифон обсъдихме нещата на лични за съвместяването на двете инсталации, но при мен е неприложимо.
Разширителния ми съд на парното е на тавана и то доста високо, така че колектора няма да може да се източва напълно, а дори и да можеше ще остава вода в тръбите и те ще замръзнат според мен.
В крайна сметка смятам да си направя системата с превключване между солара и парното и солара да го ползвам от април до септември (през другите месеци гори парното).
Първоначалната ми идея беше за 120 л. бойлер, но след разговорите на лични с колегата вече се замислям и за 150 л. бойлер. За съжаление нямам нито място, нито финансова възможност да сложа по-голям бойлер с 2 серпентини и нагревател между тях за да бъде системата както трябва.
Ако се спра на 150 л. бойлер то най-вероятно ще бъде и емайлиран, защото цената на неръждаемия такъв вече е доста сериозна и не знам кога би се изплатила като инвестиция.
В момента с 80 л. бойлер загрят на 60-65 градуса успяваме да се изкъпем всички (аз, жената и децата). Като цяло сме доста икономични с ползването на топлата вода.
Целта на задачата е в летните месеци да успявам да подгрея водата в бойлера до около 45-50 градуса за да не се доподгрява на ток.
Със 120 л. бойлер мисля че няма да има проблем, но все още се чудя дали със 150 л. няма да остава студена водата и да не става за директно къпане.
Втори панел не ми се слага на този етап.
Andri01 - майстор
Моята DB система и с обща вода-камина и колектор. Сложил съм 2 бойлера по 80л. Мога да ги включвам по един или в паралел двата. Лятото двата са се затопляли до към 75гр максимум. Сега ,тези дни единия стига до към 58-60градуса. Колектора в момента е на 45гр спрямо хоризонта и е ориентиран точно на Юг. След април-е на 23 градуса наклон.
milenskior - специалист
Andri01 написа:
Моята DB система и с обща вода-камина и колектор. Сложил съм 2 бойлера по 80л. Мога да ги включвам по един или в паралел двата. Лятото двата са се затопляли до към 75гр максимум. Сега ,тези дни единия стига до към 58-60градуса. Колектора в момента е на 45гр спрямо хоризонта и е ориентиран точно на Юг. След април-е на 23 градуса наклон.
А какъв ти е колектора?
Andri01 - майстор
Селективен "Сънсистем",хоризонтален/ не вертикален!/. Просто мястото е по удобно за хоризонтален.
Evgeniy - майстор
Hursa написа:
Но когато работи помпата на слънчевия колектор - няма ли обратен поток през котела (при изключена помпа на котела) или той си има обратен клапан. А и циркулация през радиаторите. Това, ако го няма крана, който управлявате. Лятото такава циркулация ще е съвсем нежелателна.
При мен за това се грижи кранчето. Релето на соларната помпа му спира тока, когато циркулацията е през колектора. Когато е отворен, тръбният път към колектора пък е празен.

На практика един възвратен клапан на студената от общата точка след бойлера към студената на котела може би ще свърши работа. Двете помпи ще го дърпат в двете посоки, но предполагам, че соларната ще надделее и ще запуши линията към котела.

@Трифонов, моля обясни си идеята по-подробно.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 14

Тема "Дрейн бек соларна система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: