Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
шоп написа:
Dr_bre написа:
ще се насочя към обемен бойлер. А някаква идея там кое е най-добро съотношение енергоспестовност топлина и обем?
Колкото един бойлер е с по-голям обем-толкова топлозагубите са по-малки за единица обем.

Ако имаш двойнотарифна ел. енергия заложи на голям обем, който ще се грее само на евтината енергия:-)
Успехи!
Благодаря сърдечно
FM STEREO - специалист
"Дмятам да закупя проточен който както се сещате за да е ефективен е най - малко 9 10 kw''
Бах тоя бойлер то трябва да си в АЕЦ-а :-D :partyman:
Последна промяна от FM STEREO на ср апр 04, 2018 6:17 pm, променено общо 2 пъти.
krasi92 - майстор
Газов боилер също е решение ако искаш неограничено и винаги топла вода.
iliya_i написа:
Тези проводници са предвидени за обемен бойлер до 3 KW.
Провери първо какви са изобщо захранващите проводници от електромера до апартаментното табло и на каква партида смятат да те включат, защото може да се наложи да забравиш мечтата си за проточен бойлер на ток.
Щото масово в новото строителство партидите са най-малките възможни (6 kW).

Сега проверих захранващия кабел нкойто влиза в апартамента е 10мм2
fox_vt - майстор
Да не си го мерил с изолацията, меден ли е. Проектанта ти казва едно ти мериш друго. Я цъкни една снимка на таблото.
Пп сега видях че пишеш за бойлерното табло. В този случай няма проблем за проточен след преправяне на инсталацията до него.
iliya_i - майстор
Този ще стигне (ако е меден) за 9 kW бойлер, но трябва поне 6 кв. мм от бушона до бойлера. А по-добре ако имаш възможност да го смениш с 10 кв. мм.
И пак не се знае, защото ако ти пуснат 6 kW партида, Енергото ще ти сложи бушон 35A преди електромера, които НЕ стигат. Даже и да си доплатиш за следващата (10 kW), пак ще трябва да се изключат климатиците и много да се внимава, да не се включи някоя крушка в повече, докато някой се къпе.
Абе изобщо както обясниха колегите, дето ползват проточни бойлери, ако не си на трифазно захранване - забравяш.
fox_vt написа:
Да не си го мерил с изолацията, меден ли е. Проектанта ти казва едно ти мериш друго. Я цъкни една снимка на таблото.
Пп сега видях че пишеш за бойлерното табло. В този случай няма проблем за проточен след преправяне на инсталацията до него.

Не съм го мерил техническият ми го каза. В апартамента влизат 10 мм2 след това до бойлера отиват 4мм2 и след бойлерното табло 2.5мм2 трижилни кабели. Като цяло в момента идеята ми е докато още се прекарват тръби и 5.н. Да се подготвя максимално за всякакви варианти, но доколкото разбирям май проточения и да стане ще е на ръба...
nikolov333 - майстор
iliya_i написа:
Този ще стигне (ако е меден) за 9 kW бойлер, но трябва поне 6 кв. мм от бушона до бойлера. А по-добре ако имаш възможност да го смениш с 10 кв. мм.
И пак не се знае, защото ако ти пуснат 6 kW партида, Енергото ще ти сложи бушон 35A преди електромера, които НЕ стигат. Даже и да си доплатиш за следващата (10 kW), пак ще трябва да се изключат климатиците и много да се внимава, да не се включи някоя крушка в повече, докато някой се къпе.
Абе изобщо както обясниха колегите, дето ползват проточни бойлери, ако не си на трифазно захранване - забравяш.
Има и едни проточни на Stiebel Eltron Tempra 12kW монофазен и 14.4kW който е за две фази.. бях писал някъде за него.. та, ако имаш две монофазни партиди и едната я оставиш за 12kW-я или с двете фази да захраниш 14.4kW, пак е някакъв възможен компромис..
iliya_i - майстор
nikolov333 написа:
... та, ако имаш две монофазни партиди и едната я оставиш за 12kW-я или с двете фази да захраниш 14.4kW, пак е някакъв възможен компромис..
Аз апартамент с 2 партиди не съм виждал.
hidrazin - майстор
iliya_i написа:
Аз апартамент с 2 партиди не съм виждал.
Аз имам такъв.... И въобще не съм изключение.
:partyman:

Тема "Захранване на проточен бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: