Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
Според калкулатора не е коефициент, а еквивалента дължина в линейни метри ( на Руски погоний метр), която еквивалентна дължина се добавя към общото трасе и тогава се смята съпротивлението.

4700 Ра е съпротивлението на тръба ф 16 при мощност 5 киловата и делта т 5 градуса
скоростта на потока е 2,1 м/сек, дебита 240 милилитра/секунда

Това са сметки за един кръг :!:
kuuuuuul - майстор
Сега да ви кажа какъв е номера.Много е просто,не съм ползвал никакви калкулатори а гледах да ми стигне топчето(100м) и кръговете да са горе долу еднакви.Самия Шоп някъде беше казал че теорията не винаги е като практиката.Това е подовото на втория етаж което направих по на гъсто и почти не ми се налага да пускам радиатора,а пък конвектора седи за украшение.
filmatoplo - майстор
:) Нямам подово което да иска покрай него радиатори ,топли си само то.
radius - майстор
При недобре изолирана къща и спазване на условието пода да не вдига над 26-7С, подовото няма да стигне в по-малките стаи.
filmatoplo - майстор
:) без изолация е ясно че има големи загуби ,въпрос на преценка
Съвсем скоро ще започвам изгражадането на подовото отопление и сега чудя какви траби да закупя, F16, F18 или F20, със алуминиева вложка или без.
Открих едни Pex-al-Pex тръба APE ф16 за 1.30лв Не знам дали са подходящи или не?
Също харесах една подложка за подово отопление Austroterm PPG с височина на подложката 57мм за (м²) 15,46 лв. Това как ви се струва?
Знам, ще много пъти се е обсъждала тази тема но със годините много нови продукти са се появили.
filmatoplo - майстор
Ползвай само- Омрежен Полиетилен ,тръба без Ал вложка л
Здравейте,
Ще изграждам отоплителна система на етаж от къща. Банята и кухнята ще са с водно подово, а хол, спалния и детска ще са с радиатори, топлоизточника ще е пелетен или газов котел. Подовото ще е с 5см XPS, мрежа, 16x2 Pe-xa със свински опашки и 5см замазка с фибри и пластификатор. До тук добре, но коридора, през който ще минават тръбите за двата кръга подово и три високотемпературни кръга е със задигнат под и няма място нито за фибран, нито за замазка. Мисля все пак да използвам топлината от преминаващите тръби и да го направя с гипсфазер и алуминиеви пластини 0.3мм и отгоре гранитогрес. Как стой въпроса със залепването на плочките върху алуминиевата ламарина, няма ли да се отлепят от нея?
mar80 - специалист
Здравейте! И аз да използвам темата. Направих си т.н. лятна кухня, която ще се използва и зимата. Помещението е изолирано отвсякъде (стените с 8 см стиропор, тавана и пода с 5 см фибран). Общата площ за отопление е 24 кв.м (60 куб.), като след време може да се прегради една малка част. За тази цел мисля да направя подовото отопление на два кръга. Въпроса ми е през, какво разстояние да положа тръбите (ф16), като се има в предвид пода ще е с гранитогрес?

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: