Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Чираче - майстор
BLUEPUPIL-2 написа:
georgiev.dimo написа:
Зад къщата е много стръман склон и цялата вода се стича на долу, а пред къщата през пътя има река... Във влажните сезони е много водата и подпочвено и надпочвено.

Дренаж над къщата, но не до основите, а на няколко метра от тях. И бетонна пътека между къщата и дренажа.

Дренажа е задължителен, с възможност за оттичане на водата. Пътеките да са с ширина минимум 2 м. Имай в предвид, че с времето пътеките се слягат и се отделят от основите. За това към основите трябва да се закрепят по-нагъсто по-дебели метални анкери, като за тях да се завари армиращата мрежа. Пътеката към къщата да завършва покрай стената във височина, също с армировка с дебелината на пътеката и във височина поне 30 см. Дано да съм го обяснил разбираемо.
zz_stefanov - майстор
georgiev.dimo, и аз твърдо ще ти дам съвет да изградиш дренаж.
Това петно на стената отвън около чешмата ме притеснява, да не е и от теч на ВиК. А там ти са и банята и кухненския бокс.
Аз имах такъв допълнителен проблем, освен капилярната влага по стените. При мен чешмичката дори нямаше отделен спирателен кран, та се наложи по груба интервенция.
torbalan - Дървен философ
Дори да изкопаеш стаите, дренаж пак трябва да направиш.
zz_stefanov написа:
georgiev.dimo, и аз твърдо ще ти дам съвет да изградиш дренаж.
Това петно на стената отвън около чешмата ме притеснява, да не е и от теч на ВиК. А там ти са и банята и кухненския бокс.
Аз имах такъв допълнителен проблем, освен капилярната влага по стените. При мен чешмичката дори нямаше отделен спирателен кран, та се наложи по груба интервенция.
Първоначалните ми съмнения бяха за ВиК теч, но го изключих като спрях централно водата и стената продължи да се мокри и да не изсъхва... ВиК-то изцяло ще го подменям с ново...
zz_stefanov - майстор
georgiev.dimo, съхне много бавно. Така че и след дренажа и подмяната на ВиК ще имаш съмнения :)
Давай смело :)
шоп - майстор
torbalan написа:
Дори да изкопаеш стаите, дренаж пак трябва да направиш.
+1 към мнението и от мен.

Изкопай в стаите, положи хидро и топло изолация. 5-10 см фибран е отлична топло, а донякъде и хидроизолация.

Външно, аз лично бих направил дренаж, както бе написано от колегата на разтояние 1,5-2 метра по-далеч от основите но на дълбочина по-дълбока от основите. Така няма да се компроментират основите и ще копаете без страх от срутване!

При Вас има денивелация и няма да има нужда от дренажни помпи.
Успехи!
Чираче - майстор
Чираче написа:

Дренажа е задължителен, с възможност за оттичане на водата. Пътеките да са с ширина минимум 2 м. Имай в предвид, че с времето пътеките се слягат и се отделят от основите. За това към основите трябва да се закрепят по-нагъсто по-дебели метални анкери, като за тях да се завари армиращата мрежа. Пътеката към къщата да завършва покрай стената във височина, също с армировка с дебелината на пътеката и във височина поне 30 см. Дано да съм го обяснил разбираемо.
Това, което съм написал се отнася за действия извън къщата.

За вътре можеш да направиш следното. Може да ти се види малко сложно, но не е. Изкопаваш под спалните , кухнята и бокса на дълбочина 60-70 см. Подравняваш дъното, поставяш дебел найлон, и отливаш с армировка замазка с дебелина поне 5 см. След това поставяш ПВЦ тръба Ф110, предварително перфорирана с отвори ф10 примерно през 50 см., която да започва от мазето, минава през изкопаното под кухнята и бокса, след това продължава през средата под спалните, и излиза навън. На изхода поставяш някакъв по-мощен вентилатор, който да се управлява регулируемо от излизащата влажност. По този начин осушаването ще стане автоматично, и ще го забравиш проблема.

ПП. Сетих се и нещо друго. Ако решиш да копаеш, защо не изкопаеш под двете спални на дълбочина примерно 2,80 м, и да си направиш една хубава подземна механа? Вярно, че ще е хамалогия да се изнесе почвата, но пък си заслужава. Това е само като идея :?
Keresteliev - специалист
Чираче написа:
.......
ПП. Сетих се и нещо друго. Ако решиш да копаеш, защо не изкопаеш под двете спални на дълбочина примерно 2,80 м, и да си направиш една хубава подземна механа? Вярно, че ще е хамалогия да се изнесе почвата, но пък си заслужава. Това е само като идея :?
офф ...

:lol:

п.п. В тази землянка партизани ли ще крие?

Дойде ли им времето?

Чираче - майстор
Keresteliev написа:

офф ...

Имах шесто чувство, че някое келеме ще се обади с нещо тъпо, без да вникне в проблема на човека.
lov - майстор
Изтрих си мнението ако някой го е прочел защото това прозорче ми говори че къщата е с мазе и форумните врачки ме подведоха с дренажите. Та я покажи какво е там. И почвам да се съмнявам че тази голяма влага ти е най вече от канализацията. И ми се струва че само с едно укрепване на основите. Хубави пътеки както и отвеждането на водата от олуците ще ти реши проблема. Щото реално къщата е повдигната и не може да е чак толкова много тази капилярна влага. Не ми се вярва да е запълнено от долу с пръст По вероятно да са набухали камъни.
Последна промяна от lov на пон апр 09, 2018 7:10 pm, променено общо 2 пъти.

Тема "МОЛЯ ЗА СЪВЕТИ относно ремонт на къща с влага в стените (СНИМКИ)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: