Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
Здравейте,

Предстои ми закупуване на заваръчен апарат с електроди
Бюджета, който съм отделил е ~550 лева.
Харесал съм един може да го видите по-долу да си изкажете мнението.

https://www.expondo.bg/stamos-pro-serie ... 019?c=4162
DMN - майстор
Поздравления за темата, мисля че ще е много полезна :)
Имам едно техническо въпросче обаче, а именно за напрежението отбелязано в червеното:
Прикачен файл:
01.JPG
01.JPG (40.8 KиБ) Видяна 2246 пъти
В конкретния случай то е 16.2V, а има инвертори, при които това напрежение е около 26V при същия ток 155А. Какво влияние оказва и на какво по-точно разликите в това напрежение при един и същ ток?
:partyman:
dragozow - майстор
Това е китайски апарат, не е ясно какво са поръчали да има вътре, но в най-добрия случай е 200А/60%. Фирмата няма физически адрес в България, въпреки, че има телефон и домейн bg. Това означава, че при проблем независимо гаранционен или не ще пращаш машината в Германия, един DHL на 7-8 кг не е много евтин от България. Същото в България с българска гаранция 4 години, 80% ПВ, 2 х 5 метра кабели 25 мм2 струва 369 лв.
Ясно. А вие какво препоръчвате за бюджет от 500-600 лева?

И ме интересува коя стойност се гледа за да видя примерно колко ще издържи този електрожен на максимална мощност като време? Защото идеята ми е не да заварям 5 мин и да го чакам още толкова да изстива.
agj - майстор
furian написа:
Ясно. А вие какво препоръчвате за бюджет от 500-600 лева?

И ме интересува коя стойност се гледа за да видя примерно колко ще издържи този електрожен на максимална мощност като време? Защото идеята ми е не да заварям 5 мин и да го чакам още толкова да изстива.
Това са темите които дават отговор на питанията ти :
viewtopic.php?f=56&t=59602
agj - майстор
DMN написа:
Поздравления за темата, мисля че ще е много полезна :)
Имам едно техническо въпросче обаче, а именно за напрежението отбелязано в червеното:
Прикачен файл:
01.JPG
В конкретния случай то е 16.2V, а има инвертори, при които това напрежение е около 26V при същия ток 155А. Какво влияние оказва и на какво по-точно разликите в това напрежение при един и същ ток?
Благодаря!
Много добър въпрос!Аз имам само предположения за отговора.Дано някой разбиращ от електроника се включи в темата поясни с точност.Аз нямам претенции за специалист в тая област,затова и на мен ще ми е интересно да бъде изяснено това техническо въпросче! :partyman:
preslav - майстор
Възбудихте ми любопитството, че ходих да гледам какво пише на табелката на моя апарат - 26.2 и 28 волта съответно. Без да съм сигурен си мисля, че това е свързано с безопасността на машината и колкото е по-ниско работното напрежение, толкова машината е по-безопасна т.е. има повече места за приложение (повишена влажност, трудно достъпни места, кофти екипировка и т.н.). Предполагам, че намаляването на работното напрежение би довело до увеличаване на габаритите, което пък е голям недостатък за мобилните заваръчни агрегати. Пак според мен, търси се компромис, който обаче не би трябвало да се отразява на качеството на заварката. Другото, за което се сещам е, че при по-високо работно напрежение кабелите могат да са по-тънки или с по-голяма дължина, което е предимство при работа в специфични условия където заваръчният апарат не може да е на метър от работещия.
Това са само разсъждения, всичко останало е практика - виждал съм как професионаист "топи" електрод от неръждавейка с обикновен трансформаторен апарат, а аз с обикновен (рутилов) електрод не мога да направя 5 см. качествен шев с инвертора си.
swissmad1 - специалист
preslav написа:
. Без да съм сигурен си мисля, че това е свързано с безопасността на машината и колкото е по-ниско работното напрежение, толкова машината е по-безопасна т.е. има повече места за приложение (повишена влажност, трудно достъпни места, кофти екипировка и т.н.).

Функцията за намаляване на напрежението на празен ход се казва V.R.D. която се явява защитна при извършване на заварки с потенциална
опасност за токов удар на заварчика в следствие докосване едновременно на електрода и заваряваното
изделие.Малко повече инфо може да прочетеш тук http://www.e-kak.info/forum/viewtopic.php?f=225&t=286
За сравнение на моя елжен напрежението на празен ход е 85 волта.

ПП.Браво "agj" за добрата тема.Дано има развитие в бъдеще по нея.
preslav - майстор
swissmad1 написа:
preslav написа:
. Без да съм сигурен си мисля, че това е свързано с безопасността на машината и колкото е по-ниско работното напрежение, толкова машината е по-безопасна т.е. има повече места за приложение (повишена влажност, трудно достъпни места, кофти екипировка и т.н.).

Функцията за намаляване на напрежението на празен ход се казва V.R.D. която се явява защитна при извършване на заварки с потенциална
опасност за токов удар на заварчика в следствие докосване едновременно на електрода и заваряваното
изделие.Малко повече инфо може да прочетеш тук http://www.e-kak.info/forum/viewtopic.php?f=225&t=286
За сравнение на моя елжен напрежението на празен ход е 85 волта.

ПП.Браво "agj" за добрата тема.Дано има развитие в бъдеще по нея.
Ами на моя пише, че V нула е 59 Волта, нямам спомен да ме е "тресло", ама и толкова съм работил с него, в замяна на това имам спомен, че преди години в КЗ-Варна имаше загинал заварчик. Не помня детайли, бил съм малък, но май всичко в завода е работило на 36 Волта, но той е работел в някакви сантинни танкове, заварявал е полугол, легнал върху детайла. Също така съм чувал за "стаички на ужаса" по цирковете, намокряш си ръцете и хващаш два кабела закачени за обикновен акумулатор, може да са били и два т.е. 12 или 24 Волта - "тресе" те тока докато изсъхнат ръцете ти.
DMN - майстор
agj написа:
Аз имам само предположения за отговора.
Е, докато чакаме някой специалист да се изкаже, нямаше да е лошо да споделиш това твое предположение :) .
Аз се замислих за друго - токът и напрежението определят мощността.
В случая, доколкото разбирам, при ток 155А и напрежение между масата и електрода 16.2V би трябвало да се получи отделена мощност в заварката или заваръчната дъга(и аз не знам как точно да го кажа, щото и аз не съм специалист) - 155А умножено по 16.2V се получава - 2511 вата. Докато при същия ток 155А и напрежение вече 26V - се получават - 4030 вата. Излиза, че при по-високо напрежение имаме по-голяма отделена мощност в заваръчната дъга и повече енергия. Ама пък така излиза, че токът не е толкова определящ, а зависи пряко и от въпросното напрежение. Защото, при една и съща мощност да речем 2511 вата, тази която сметнахме по-горе, ако имаме напрежение вече не 16.2V, а 26V, то токът отговарящ на тази мощност вече няма да е 155А, а ще е 96.5А. Та значи излиза, че с по-високо напрежение, ще трябва да работим с по-малък ток за да имаме една и съща изходна мощност , ама дали е така всъщност, по отношение на заварката :? . Общо взето в тази насока ми е мисълта :) .
preslav написа:
Ами на моя пише, че V нула е 59 Волта
Ама това е напрежението на празен ход, а аз питам за напрежението, което го дават при определен ток вече в момента на заваряването. На моя също пише 155А - 26.2V. На празен ход пише 60V, но като го измеря отива към 63-64V. Аз също мисля, че разликите във въпросните напрежения не са свързани с безопасността, а с нещо друго, може би с различните методи на заваряване или.... :?

Тема "Избор на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: