• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Hursa - майстор
Не мога да кажа какво се случва при съвместна работа на двете помпи, ако го няма този вентил между тях. Особенно, ако са различни (с различни характеристики) и на различни нива. Трябва да се знаят доста точно характеристиките и на всички елементи, и тръбопроводи в такава система. Това трудно може да се нарече паралелна работа на две помпи. Ако в мястото където е вентила се постави обратен клапан, затварящ при изключила помпа на котела и работеща на слънчевия колектор - до колкото разбирам, ще стане. (Но ако двете помпи работят дали помпата на котела ще преодолее напора (в тази "точка") на помпата на слънчевия колектор (плюс евентуално пружината на обратния клапан, ако е подпружинен) пак трябва да се знае доста за помпите и системата за да се каже (тази "точка" е след серпентината на бойлера, която затваря контура, байпасира останалата част за помпата на колектора, паралелно разклонява контура, напора от нея в тази точка ще е пропорционален на хидравличното съпротивление на серпентината; може би косвено може да се разбере по разликата в нивата, които създава помпата на котела при спряна помпа на колектора; много ми е любопитно, но едва ли мога да реша такава "задачка" :) ). Тази реплика съвсем не е по темата, сорри :) )
milenskior - специалист
Вчера ми пристигна бойлера.
В крайна сметка се спрях на 150 л емайлиран на Елдом с електронно управление(за неръждаемия не стигнаха финикийските знаци).
Снощи се запознах с инструкцията и ми направи впечатление следното:
Към управлението има 3 датчика. Единия е монтиран във фланеца на нагревателя и мери температурата в най-ниската точка, втория е за сл. колектор, а третия пише че се монтира в средата на бойлера над серпентината за солара(на моя бойлер няма друга де).
Помпата за солара се управлява от разликата между температурите на датчика в солара и датчика в средата на бойлера.
От прочетеното във форума съм останал с впечатление,че датчика в бойлера трябва да е на изхода на серпентината, а не на входа и. Това така ли е или аз съм в грешка?
Втория ми въпрос е следния:
Понеже анодната защита е свързана с електронното управление и е дадено, че трябва да се свърже заземителен проводник, но в къщата ми инсталацията е стара и е двупроводна(фаза и нула). Та ще работи ли анодната защита без земно? И може ли вместо заземяване да се свърже нулевия проводник към анодната защита?
filmatoplo - майстор
Датчика може да е на указаното място в бойлера или на изхода на серпентината ,заземяването си иска земя :wink: но и у нас съм го свързал на нулата в бойлера -имам земно чак на главното табло ,едно време така беше :wink: абе почти на всички къщи тук до 2000 г ел разводките са двупроводни .
milenskior - специалист
filmatoplo написа:
Датчика може да е на указаното място в бойлера или на изхода на серпентината ,заземяването си иска земя :wink: но и у нас съм го свързал на нулата в бойлера -имам земно чак на главното табло ,едно време така беше :wink: абе почти на всички къщи тук до 2000 г ел разводките са двупроводни .
В крайна сметка да пускам ли един кабел извън къщата и да забивам метален кол в земята или да го занулявам.
Ще работи ли анодната защита с нулата?
4799inpl64 - специалист
filmatoplo написа:
Добре че не е от едно време с бушон и на нулата,че заради един изгорел такьв разкостих стария гараж докато се усетя.Фазомер свети,косата се прьчи като укв антена и нищо не работи.А тия тьпите на запад с бушони на фаза,нула и земно и 2.5многожилен,а ние да има как и 10 кв.мостовак ще изпраскаме.
filmatoplo - майстор
Ако е силна нулата еди дойди ,при мен по едно време нулата доста отслабна защото я товарих с още електроуреди ,наложи се да копая и да прекарвам по яки кабели :wink:
4799inpl64 - специалист
filmatoplo написа:
Ако е силна нулата еди дойди ,при мен по едно време нулата доста отслабна защото я товарих с още електроуреди ,наложи се да копая и да прекарвам по яки кабели :wink:
Да,едно време лампа и контакт в стая,а сега има ли кухня с по-малко от 10контакта?И мостовак,а земно си трябва,ама кой му дреме.Аз сьм в кьща близнак и един майстор като беше занулил фазата,лятото парапета на гаража беше като ел.стол,а комшията се смее.Ама нали сме нация техническа!Таковаме дявола за всичко!
milenskior - специалист
Мисля да го направя по следния начин:
Земното на бойлера го връзвам към нулата и отделно с един кабел пускам към тръбите на водопровода, понеже съм с метални тръби и са закопани в земята до пътя.
filmatoplo - майстор
То и без това си има електрокорозия :)
maistora1965 - специалист
Прикачен файл:
IMG_20180413_194258.jpg
Това е прът на една година инсталацията ми е същата като твоята а него го бях вързъл към нулата вътре в боилера връзваи това е доказателство че работи.
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 14

Тема "Дрейн бек соларна система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: