• 1
  • 93
  • 94
  • 95
  • 96
  • 97
  • 193
Всичко за дърводелството
Фитилчо - майстор
Напредвам :cool:

Изображение Изображение
m_markovski - специалист
Фитилчо написа:
Напредвам :cool:
Поздравления за желанието! Какво мислиш да ги правиш?
Тези дъски не ми се виждат да са по дълги от 50см и се опасявам, че ще се напукат доста. Освен това беловината им е много...

Преди месец ми разбичиха на 35мм десетина дъбови метровки с диаметър 25-30см. Мазах ги с боя и въпреки това се нацепиха, а бяха в гаража - на сухо, но не и ветровито, за да съхнат по-бавно. Ще ги видим след година :)

Между другото я дай малко инфо за банцига на снимката.
la_bamz - специалист
И аз да се похваля, от днес :
Прикачен файл:
2.jpg
Прикачен файл:
3.jpg
Прикачен файл:
1.jpg
Прикачен файл:
4.jpg
И когато дойде сублимният момент, да извадим 4-те най-широки дъски - гвоздейчета, цели 3 броя.
Сега ще ги чистя и след 2-3 дни ще ходя пак да го доразцепим :)
ZEDYCUS - майстор
Не искам да ви секвам ентусиазма, но орех знам от стари местни майстори по Смолян, че се оставя 1-2 години на външни условия с кората. Само на сухо и тогава се бичи.
Следвах тази насока, като отрязах ореха под беседката 2006 година, бичихме го с баща ми 2008 година. Няма беловина, всичко е в прекрасен тъмен цвят. Имам още към половин кубик от него, но му наближава времето.
Фладера е много шарен.
Изображение

Прикачен файл

IMG_20180424_213118.jpg
Фитилчо - майстор
Toва с цел да потъмнее и беловината ли? :?
la_bamz - специалист
При мен беше наложително. Миналата година, обикалях с едно пънче сух орех, и никъде не сикаха да ми го отрежат ...

ПС : ZEDYCUS страхотна шарка !!!
Последна промяна от la_bamz на ср апр 25, 2018 11:44 am, променено общо 1 път.
Фитилчо - майстор
la_bamz написа:
При мен беше наложително. Миналата година, обикалях с едно пънче сух орех, и никъде не сикаха да ми го отрежат ...
Да, като стане твърд/сух и лентата почва да свири
mavryt4o - майстор
ZEDYCUS написа:
Не искам да ви секвам ентусиазма, но орех знам от стари местни майстори по Смолян, че се оставя 1-2 години на външни условия с кората. Само на сухо и тогава се бичи.
Следвах тази насока, като отрязах ореха под беседката 2006 година, бичихме го с баща ми 2008 година. Няма беловина, всичко е в прекрасен тъмен цвят. Имам още към половин кубик от него, но му наближава времето.
Фладера е много шарен.
Това го изпробвах на няколко трупа и е напълно вярно.Един рязах и бичих веднага осввн че нито се оцвети като хората ами и се разпука от всякъде.
Последна промяна от Virtex на ср апр 25, 2018 1:41 pm, променено общо 1 път.
Причина: премахнато цитирано голямо изображение
ZEDYCUS - майстор
Фитилчо
Toва с цел да потъмнее и беловината ли? :?
Tочно за това се прави. Само дето при мен нямаше сушина тогава и на места по краищата се получиха леко загнили по светли петна. Но ги изрязвам. Бичихме на хоризонтален банциг в местна дърводелна, има си система за подаване на вода за смазване и охлаждане на лентата. 8-9 сухи трупа ни ги набичиха на 5 см за няма час.

Всъщност се оказа, че имам снимки от преди години когато го отрязахме и оставихме на открито. По късно го покрихме с ламарина да не го вали много. Ако не забравя да снимам някой ден, ще покажа как изглежда сега.

Прикачен файл

орех 2.jpg

Прикачен файл

орех.jpg
bulhomes2 - майстор
А кога се заравяха в тор? Един приятел ми донесе две талпи, точно ровени в тор, но не съм стигал до тях още.
  • 1
  • 93
  • 94
  • 95
  • 96
  • 97
  • 193

Тема "Какво сътворих днес." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: