Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
dyodi - специалист
tzetz009 написа:
:) И какво се вижда вляво ??? И там май се е вмъкнал някакъв кабел , и топка хартия има и парче еврошина , която почти си е съвсем на място :shock: ! Ще взема да ходя по големите празници в София , докато софиянци са по родните места :-D !...
:) Хуморът определено помага житейските несгоди да се понасят по-лесно.
Да се похваля, че вчера, като се сумираха ефектите от стреса около ел. таблото и още няколко изненади от развитието на ремонта в апартамента, съм отслабнала с цял един килограм, което си е положителен резултат. Вечерта пък ми се обади познат ел. техник, който чул, че имам проблеми с ел.таблото, и се разбрахме да дойде да го види и първо да умуваме продължително какво да се направи и едва след това да се действа по поредната смяна на ел. таблото. Той спомена, че и предпазителите е добре да се сменят с малко по-скъпи и по-подходящи за апартаментно ел. табло.
zz_stefanov - майстор
dyodi написа:
tzetz009 написа:
:) И какво се вижда вляво ??? И там май се е вмъкнал някакъв кабел , и топка хартия има и парче еврошина , която почти си е съвсем на място :shock: ! Ще взема да ходя по големите празници в София , докато софиянци са по родните места :-D !...
:) Хуморът определено помага житейските несгоди да се понасят по-лесно.
Да се похваля, че вчера, като се сумираха ефектите от стреса около ел. таблото и още няколко изненади от развитието на ремонта в апартамента, съм отслабнала с цял един килограм, което си е положителен резултат. Вечерта пък ми се обади познат ел. техник, който чул, че имам проблеми с ел.таблото, и се разбрахме да дойде да го види и първо да умуваме продължително какво да се направи и едва след това да се действа по поредната смяна на ел. таблото. Той спомена, че и предпазителите е добре да се сменят с малко по-скъпи и по-подходящи за апартаментно ел. табло.
Нямам думи, поредната сага във форума
Ако така я карате и с ВиК, фаянс ...... ще сте в постоянен ремонт.
dyodi - специалист
zz_stefanov написа:
...поредната сага във форума
Ако така я карате и с ВиК, фаянс ...... ще сте в постоянен ремонт.
Не сте далече от истината. Водопровода го направиха без изолация и сега се чудя дали да го замажем в този вид. Една подова замазка втори път ще се прави, защото подът в момента е като Гранд каньон, на три нива, с разлики от 2 до 12 см между тях. Вчера, като видях един общ работник да клечи на брега на "езерото" (това е дупка с дълбочина 12 см, а ширината и дължината са като на джакузи) и бавно и търпеливо да кърти с чук най-горния слой замазка, просто окачих един чаршаф на строителния отвор за врата на стаята с проблемната замазка и забраних на майстора и помощника да влизат в тази стая, поне да огранича щетите, докато намисля какво да правя по-нататък. Чудя се как да нарека тази стая - експериментална или пък музей на некадърните изпълнения (ако и ел. таблото беше в тази стая, колекцията артефакти щеше да е по-представителна, но пък има и очевидни проблеми с нивелацията при обръщането на прозорците и опитите за шпакловка в същата стая). За фаянса - в банята и тоалетната вече на двама майстори им се струва много трудно да сложат плочки на стените зад щранг лирите (а там имаше стари плочки, които изкъртихме), затова предлагат там да се направи декоративна мазилка, вместо плочки!!! :shock: Карма... Пробвах и с договор със строителна фирма, но техният общ работник, оставен да работи самостоятелно, вкл. като шпакловчик, такива щети нанесе, че се разделихме още след първата седмица.
nikolov333 - майстор
Навлизаме в сезона на натоварените месеци за майсторите и избора става още по труден.. Свободните "майстори" в момента почти на 100% са само-преквалифицирали се чираци, които са решили, че майстора им плаща малко и поради голямото търсене, могат да се уредят с някой собствен обект. Строителни ремонти, особено на старо жилище са тънка работа и не се получават добре, без много опит или интелект.. а най-добре е и двете.. :wink:
dyodi - специалист
nikolov333 написа:
... Строителни ремонти, особено на старо жилище са тънка работа и не се получават добре, без много опит или интелект.. а най-добре е и двете.. :wink:
Към интелекта и опита бих добавила и техническа съоръженост, за да не се налага например замазка да се кърти с чук. Перфектно ще е, ако има и съвест, така че да се старае да спазва технологиите и да работи качествено и в отсъствието на възложителя. Ех, размечтах се... :wink:
zz_stefanov - майстор
dyodi написа:
nikolov333 написа:
... Строителни ремонти, особено на старо жилище са тънка работа и не се получават добре, без много опит или интелект.. а най-добре е и двете.. :wink:
Към интелекта и опита бих добавила и техническа съоръженост, за да не се налага например замазка да се кърти с чук. Перфектно ще е, ако има и съвест, така че да се старае да спазва технологиите и да работи качествено и в отсъствието на възложителя. Ех, размечтах се... :wink:
Ми доста от майсторите са си такива, работят си и без присъствието на собственика.
Ти като го гледаше последния в ръцете какво видя и кога го видя.
Да те върна към последното ти табло - изглежда ми че нивото на околната мазилка е над снадката между капака и дъното. Мисля че отзад е бетонна стена и заради това не може да се вкопае. Като гледам оня кабел дето минава по диагонал зад гърба му, това не е било оригиналното му място по проект, само не ми казвай че сте надили кабели в стените за да го местите. :)
dyodi - специалист
zz_stefanov написа:
... Да те върна към последното ти табло - изглежда ми че нивото на околната мазилка е над снадката между капака и дъното. Мисля че отзад е бетонна стена и заради това не може да се вкопае. Като гледам оня кабел дето минава по диагонал зад гърба му, това не е било оригиналното му място по проект, само не ми казвай че сте надили кабели в стените за да го местите. :)
На мястото на старото табло е, не е премествано чрез удължаване на кабелите, но старото ел. табло беше по-малко, сегашното е с четири токови кръга повече. Както посочвате, един от проблемите е, че повърхността на стената е над снадката между капака и дъното. При това положение ще видим дали дължината на кабелите позволява да се измести малко напред към повърхността таблото и да се ползва кутия за външен монтаж, като капакът остане над стената, или пък да се вмести в наличното изкъртено пространство долната част на ел. табло за скрит монтаж (изглежда ми, че сега под нивото на стената влиза точно толкова от кутията, колкото се изисква и при скрит монтаж за вгражданата част). Сама не мога това да го преценя, само си го набелязвам като въпрос към ел. техника, който ще дойде утре.
nikolov333 - майстор
Минималната дълбочина за монтаж на кутията на стандартно табло за вграждане е около 7.5см.. Мисля, че ще може да се монтира, без да се вкопава допълнително, още повече че гипса по стената около сегашното табло е натрупан доста грубо и ще е необходим слой от 7-8мм за изравняване на стената.
dyodi - специалист
nikolov333 написа:
Минималната дълбочина за монтаж на кутията на стандартно табло за вграждане е около 7.5см.. Мисля, че ще може да се монтира, без да се вкопава допълнително, още повече че гипса по стената около сегашното табло е натрупан доста грубо и ще е необходим слой от 7-8мм за изравняване на стената.
Благодаря за мнението, окуражаващо е.
dyodi - специалист
От третия път смяната на ел. таблото стана удовлетворително - добре нивелирано, капакът се отваря по линия над шпакловката, механизмът за затваряне на вратичката е удобен (Макел). Наложи се да срежем кабел за ТВ, който минаваше под ел.таблото и да пренебрегнем някакъв широк плосък кабел, който неясно откъде идва и къде отива, също под таблото и без връзка с него, но това са дребни кахъри. Благодаря за съветите и моралната подкрепа.

Тема "Избор на апартаментно ел.табло с по-удобен и надежден механизъм за отваряне и затваряне на капака" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: