• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Здравейте на всички!

Имам кладенец, който не е черпен от години. И сега мисля да го снабдя с някакъв вид помпа за поливане на градината.
Параметрите на кладенеца са: от кота 0 до началото на водата са 5м и воден стълб 10м
Та въпроса е какъв тип помпа ще е най-ефективна ?
Благодаря предварително за помощта!
cvettomirr - специалист
Преди доста години бях с някаква вида, всяка година пренавиване, лагери и др простотии и ми беше писнало. И аз се чудих маркова помпа или не, купих си райдер за 100лв 210литра в минута 230 волта и вече 4 години не съм я пипал никакви грижи, за разлика от скъпият ми хидрофор метабо.
torbalan - Дървен философ
Всичко зависи от бюджета.

Най-добрия вариант е потопяема grundfos. Но там заедно с другите необходими материали лесно ще минеш хиляда лева, че и доста отгоре...

Има читави китайски потопяеми.

Освен помпа за този вариант ще ти трябва въже от неръждавейка, тръба от евтината черната, фитинги, пресостат (аз бих препоръчал електронен), крепежи, разширителен съд и т.н.

Кефа от подобна система е, че отваряш крана и потича вода.

За евтиния вариант по-горе вече писаха...

При тъщата модернизирах една стара инсталация с помпа вида. Изхвърлих старата метална тръба. Купих смукател с обратен клапан и от черната евтина тръба. Монтирах всичко и вече трето лято системата не е пипана.
vlax - майстор
k.nikolov88 написа:
Здравейте на всички!

Имам кладенец, който не е черпен от години. И сега мисля да го снабдя с някакъв вид помпа за поливане на градината.
Параметрите на кладенеца са: от кота 0 до началото на водата са 5м и воден стълб 10м
Та въпроса е какъв тип помпа ще е най-ефективна ?
Благодаря предварително за помощта!
Като начало не се хвърляй на скъпите.
k.nikolov88 написа:
... да го снабдя с някакъв вид помпа за поливане на градината....Та въпроса е какъв тип помпа ще е най-ефективна ?
Въпроса ти е много общ,не казваш какво ще поливаш,райграс,домати, пипер,как и с какво ,по какъкъв начин и т.н.
Върви си купи една евтина Райдер 500 W ЦЪК и нямаш грижа няколко години :) ,е през пролетта преди да я пуснеш както и Видите трябва да я развъртиш на ръка предварително преди да я включиш, че клеясва от стоенето. :-D
Това е моята същата помпа разглобена да я суша след като я удавих в кладенеца преди няколко години и още работи,но задължително смених лагерите. :-D
Изображение
За тръбите не е задължително да са метални,аз вземах пластмасови полипропиленови и с 1 цол плашка нарязах резбите и конструкцията се олекоти.
infomar
Само потопяема, вече пета година нямам проблеми.
vlax - майстор
infomar написа:
Само потопяема, .....
:shock: Ти от къде разбра какво и как ще прави,че си толкова категоричен :partyman:
lpoik - специалист
Прав си vlax,автора не е писал за какво ще я използва.Помпи всякакви сега има за да се даде категоричен отговор. :drinkers: :rock: :partyman:
infomar
infomar написа:
Защо ми трябва да разбирам. Помпата служи за изпомпване на вода, а какво ще я прави тази вода после си е негова работа. То може и с кофи да я изважда, но моето мнение е, че за каквото и да я ползва, най-удачна е потопяема помпа в комбинация с пресостат.
Да не би, ако я ползва за поливане, потопяемата да не му върши работа, или ако захранва жилище, потопяемата да не му върши работа... или каквото и да е. Върши работа за всичко.
vlax - майстор
infomar написа:
infomar написа:
Защо ми трябва да разбирам. Помпата служи за изпомпване на вода, а какво ще я прави тази вода после си е негова работа. То може и с кофи да я изважда, но моето мнение е, че за каквото и да я ползва, най-удачна е потопяема помпа в комбинация с пресостат.
Да не би, ако я ползва за поливане, потопяемата да не му върши работа, или ако захранва жилище, потопяемата да не му върши работа... или каквото и да е. Върши работа за всичко.
А бе ти за налягане,дебит, воден стълб не си ли чувал или по Плевенско водата извира :shock:
infomar
vlax написа:
infomar написа:
infomar написа:
А бе ти за налягане,дебит, воден стълб не си ли чувал или по Плевенско водата извира :shock:
Не мога да разбера защо намесвате налягане, дебит и т.н.т.
Човекът пита КАКЪВ ТИП помпа, а не каква конкретно с параметри.
За това и съм му отговорил - ПОТОПЯЕМА. от този тип има различни модели и ще си избере спрямо своите нужди.
След като не си съгласен с моето предложение, то предложи друг ТИП и се обоснови, защо той е по-добър от потопяемите.
Предложението ми е въз основа на моят опит - използвам потопяема в кладенец на дълбочина 13 метра, захранвам къща и поливам 700 м2 двор със зеленчуци и дървета и лози. Вече 5-6 години нямам проблем с нея. Около мен в подобни кладенци съседи постоянно се оплакват от други типове помпи - обезвъздушаване, теч от салници, намокрени... и т.н.т.
Нямам намерение да влизам в спор, това си е мое мнение и не искам да го налагам, всеки си решава сам за себе си, защото той плаща и ползва.
  • 1
  • 2

Тема "Избор на помпа за кладенец!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: