Всичко за дърводелството
radius - майстор
Имам 2 въпроса:
1. Има ли алтернатива или само в София , Ювикс (http://uvix-bg.com/bg/impregnirane-na-d ... ven-klient). Аз нещо не намирам по Варна. В Добрич, например, киснат за 1 нощ материала в една вана, но ме съмнява да има дълбоко проникване.
2. Доколко дълбоко прониква, теоретично ясно, а на практика? Например греда 10/10см мога ли да очаквам да е пропита изцяло с материала? Приемаме, че е суха преди импрегнацията.
nikolson - майстор
Не при всички видове прониква до ядрото. Но то няма нужда, ако не е напукано. А и за какво ще се ползва? Вакуумното импрегниране е за дърво на съвсем открито, или в земята. При потапянето проникването е повърхностно.
radius - майстор
Ограда и незащитени парапети. В какъв смисъл видове - дървесни? Моето масово е бял и тук-там черен бор.
А при ръчното мазане е още по-повърхностно, затова търся нещо качествено, че аз съм си бичил и рендосвал материала и ми е много скъп (емоционално ;) ).
EDI - майстор
Каквото и да ползваш, след време ще започне да се променя и пука дървото.
radius - майстор
Да, въпроса е като пукне, да е защитено и затова питам за вакуумно. Ама май ще си остана с питането.
Лошото е, че работя материала в Монтанско и половината (1 куб.м. от 2 общо) съм го прекарал до Варна ( с колата). Ако трябва да го върна пак до София ще е :проба: . Но не изключвам и този вариант при липса на алтернатива.
При ръчното мазане, проникването е толкова повърхностно, че не знам... Общо взето е за цвят, но не и за здравина и дълговечност.
VLADO66 - майстор
Вакуумно импрегниране си заслужава удоволствието, когато е за декинг и се ходи по него.Иначе на Бохемит форте му дават трайност 15 години в почва.Не искам да съм категоричен, че това е така.При добре изсушен материал и рядка консистенция на водоразтворимия импрегнатор, прониква поне на 1 см. навътре, което е достатъчно
radius - майстор
Не си чел между редовете ;)
http://bochemit.bg/bochemit-na-vodna-os ... rte-profi/
С 2 думи - начин на нанасяне - четка, пръскане, потапяне. А надолу и в описанието, и в таблицата изненада - метод на нанасяне автоклав!
stridata - специалист
Не знам какво точно ще правиш с този масив, но нищо не може да замени автоклава!
Нито един производител на тази планета няма да ти даде сертификат за импрегниране/консервиране/ ако не е минато през вакуума! Даже бих ви посъветвал да не си правите експерименти с мазане и пръскане на такъв тип продукти за импрегниране, особенно за пръскане. Има странични ефекти като задух, кървене от носа... Да не говориме, че компромиса е единствено с топене, като и той не е кой знае колко ефективен... Може би само за насекоми! Един сантиметър проникване е смехотворно за мазане! Аз знам само за автоклава на Юри/Ювикс/.
radius - майстор
Е.ем ти монопола :? Аз написах - ограда и външни парапети.
PIP - майстор
За ограда и парапет от чам импрегнирането ти е последна грижа, ако няма да са в земята, проблема е слънцето, а за него импрегнирането не помага с нищо.

Тема "Вакуумно импрегниране" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: