• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 15
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
BLUEPUPIL-2 - специалист
kistbam написа:
Въпроса ми е ако реша да е с попове до-долу, как точно да ги разположа и колко дебели да са.
Южната страна е 4,50м, а източната 6,30м.
Има два варианта: Първи- Ако идеята е да се спази неписаното правило разстоянието между поповете да не надвишава 2м. При условие, че ширината на прозорците не надвишава с кой знае колко 2м.- За столицата до стената на страната с по-големия прозорец- по два попа в краищата и два от двете страни на прозореца; за по-дългата част ще трябва точния отвор на прозореца и отстоянията; Втори- Може разбира се и както е на чертежа с общо 4 попа- един общ на ъгъла и съответно по 2 и 3 попа покрай съответната стена, но столицата ще е малко по-висока. ### Поповете, колоните е добре да са квадратни и напречното им сечение да не е по-малко от ширината на столицата. ### Колко е широк по-големият прозорец?
Руди - майстор
kistbam написа:
2. Вариант 2, попове до долу.
Въпроса ми е ако реша да е с попове до-долу, как точно да ги разположа и колко дебели да са.
Южната страна е 4,50м, а източната 6,30м.
Прикачен файл:
image1111111111111111111.jpg
Моето мнение за разполагане на поповете е на картинката горе.
Понеже в този вариант са доста нарядко,
ще ти трябват попове 14х14 и столици 14х18.
Може за столици да се ползват и кофражни греди
(доки) с височина 20 см - нови или употребявани.
Добре е на всички попове да има подкоси,
а вътрешните да се укрепят в стената на нивото на
гредата.
Изображение
kistbam - специалист
BLUEPUPIL-2: Южният прозорец е по-голям - 2,70м, а източния 1,60м.
Втори- Може разбира се и както е на чертежа с общо 4 попа- един общ на ъгъла и съответно по 2 и 3 попа покрай съответната стена, но столицата ще е малко по-висока.
Не те разбрах. Как така да е по-висока.
Руди, евала. Това 3D доста ме впечатли.
Като цяло от двата варианта, този с по-малко и по-дебели греди ми харесва повече, но ме притеснява колко ще излезе дървения материал.
Ако остане той, ребрата 10х10 ли ще са?
BLUEPUPIL-2 - специалист
Втори- Може разбира се и както е на чертежа с общо 4 попа- един общ на ъгъла и съответно по 2 и 3 попа покрай съответната стена, но столицата ще е малко по-висока.
kistbam написа:
Не те разбрах. Как така да е по-висока.
Предложената от Руди столица 14х18 е с по-високо h на напречното сечение от да речем тази с размери 10х12. Използвал съм "по-висока" за да обознача, че основно носимоспособността идва от h на сечението и много по-малко зависи от неговата ширина. ### И ако столица 14х18 ти се вижда скъпа или трудна за намиране на пазара, винаги остава възможността за стоманена тънкостенна правоъгълна столица, върху дървена колона, поп! За по-лесно закрепване на ребрата може върху нея да се сложи дървена греда хваната с шпилки към стоманената.
BLUEPUPIL-2 - специалист
Прикачен файл:
1.jpg
1.jpg (64.49 KиБ) Видяна 1839 пъти
Прикачен файл:
100.jpg
100.jpg (84.3 KиБ) Видяна 1821 пъти
Руди - майстор
kistbam написа:
Като цяло от двата варианта, този с по-малко и по-дебели греди ми харесва повече, но ме притеснява колко ще излезе дървения материал. Ако остане той, ребрата 10х10 ли ще са?
Не знам какъв товар от сняг се очаква,
но ребра 6/12 вероятно ще ти стигнат.
Както колегата подчерта, височината е важна!

ПС: Металният вариант не е за пренебрегване,
с малко по-особени детайли е, както се вижда
от картинките.
шоп - майстор
kistbam написа:
Като цяло от двата варианта, този с по-малко и по-дебели греди ми харесва повече, но ме притеснява колко ще излезе дървения материал.
Ако остане той, ребрата 10х10 ли ще са?
Един съвет от мен!
Ребра 10х10 ги остави за кокошарника.
За къща и веранда минимум 12х8 ( същото е като цена 10х10)

Относно цената... не икономисвай. Не се прави всеки ден. Заложи на 14х10 или 16х8 или 20х5

Моята 32м2 тераса съм я покрил с ребра 12х8, но дублирани в триъгълни ферми. Гредите са по 5м дълги и отгоре има над 1 тон водни солари. Няма провисване :idea:

Прикачен файл

SAM_9494.JPG
kistbam - специалист
Руди написа:
kistbam написа:
....
ПС: Металният вариант не е за пренебрегване,
с малко по-особени детайли е, както се вижда
от картинките....
Малко ме притеснява, работата с тази метална греда, тъй като не съм работил с такава, пък с дървото уж всичко ми е ясно.
Още нещо, въпросните участъци които съм оградил, трудно ще станат както ги мислих първоначално (с червеното).
Не ми се ще на пътя на стълбите да слагам още една 14см греда.
Прикачен файл:
image1111111111111111111.jpg
image1111111111111111111.jpg (83.5 KиБ) Видяна 1799 пъти
Руди - майстор
Можеш, без да променяш много схемата, да преместиш
колоните до стълбите навътре и да оставиш част от столицата
конзолна, до метър няма да е проблем.
BLUEPUPIL-2 - специалист
kistbam написа:
Малко ме притеснява, работата с тази метална греда, тъй като не съм работил с такава, пък с дървото уж всичко ми е ясно.
Няма да се притесняваш. Дървената столица 14х18см, при отвор от 4.5м ще тежи суха около 55кг и може да носи равномерно разпределен товар от около 1тон, при сравнително малко провисване. Тъй като, предполагам ще искаш ширината на стоманената греда да съвпада с тази на дървения поп, съм ти приготвил четири възможни варианта: 1. поп 8х8 и греда 100х80х3-34кг; 2. поп 10х10 и ст. греда 100х100х3-38кг; 3. поп 12х12 и ст. греда 120х80х3-38кг; 4. поп 14х14 и ст. греда 140х80х3-41кг. При най-неблогоприятният случай- когато ст. греда е широка 80мм. а дървения поп е 8х8см няма опастност от местно смачкване на дървото. Връзката ст. греда дървен поп се осъществява двустранно със ст. шини тип клещи.
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 15

Тема "Съвети при строеж на къща." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: