Здравейте,
От известно време(твърде дълго
) работя по маса за кафе от орехов корен и вече съм на финала. Предстои ми да я лакирам/омаслявам и понеже ми е хоби дърводелството и изобщо не съм наясно с финишните покрития не знам какво да избера. Плота ще е от стъкло. Идеята ми е да е максимално естествен завършека и предпочитам матов отенък - знам че ваксите придават такъв и после е приятно на пипане. В същото време ми се иска да заздравя максимално покритието защото има вероятност да се ползва и навън, като това в случа я по-належащо. Самия корен в сърцевината си беше доста прогнил - изчистил съм го до сравнително здраво, но има отделни участъци, които са буквално "меки" на пипане и там дървото има нужда от заздравяване. Поради тази причина предпочитам лаково покритие - чувал съм че паркетните(полиуретанови) лакове са доста здрави и твърди, но до сега не съм ползвал и ще ви помоля да препоръчате нещо за целта. Разбира се ако вие предложите друг вариант, който да заздрави дървото ще помисля и за това. И още един въпрос - на няколко места има следи от дървояди, които искам да залича. Мислех си за варианта да смеся качествено лепило с прах от шкуренето(събрах достатъчно) и с това да запълня дупките, но се чудя дали после при лакирането няма да се вижда и да стане грозно. Епоксидна смола не ми се иска да ползвам, понеже си мисля че ще се окаже значително по твърда от дървото и после ще имам проблем с шкуренето на участъците обработени със смола(може и да бъркам, но такива мисли ми се въртят в главата).
Ще се радвам да чуя какво мислите.
От известно време(твърде дълго

Ще се радвам да чуя какво мислите.