Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
@St_Ivanov, още веднъж хубаво си направи сметката. Не случайно в по-горен пост споменах за загуби от вентилация.

Това не е музей, нали? Хора ще живеят. Заложи 30м3/час на човек загуби от вентилация. Елементарно е да се сметне енергията необходима за затоплянето на 1м3 въздух от -15 до +25 градса.

Обаче това са пак тънки сметки. Ами ако навън не е -15 ами -25 :shock:
ОИ трябва да може да покрие тези топлозагуби.

И накрая... преизчислете си топлозагубите от таван и под. През пода няма как да има по-голями топлозагуби в сравнение с тавна на при идентична топлоизолация :idea:
St_Ivanov - напреднал
Шоп, ако бях на Вашето ниво щях да си изчислявам топлозагуби дори и на хамбар, но не съм. Взимам разни коефиценти от интернет при което се получават все различни цифри. Нямам точна литература и както и да е ... Трябва ми практичен съвет "помощ". Ще обясня отново точната изолация и квадратура:
Таван-трета плоча от къща като отгоре е студен покрив. Отдолу в стаята е гипскартон с 5см. каменна вата.
Външни стени 2бр.- 24м2 от които 3.5м2 дограма 6камерна и двоен стъклопакет. Вътрешна изолация картон и 5см каменна вата.
Вътрешните стени граничат с отопляеми помещения.
Под- бетонна плоча с 4см фибран, като помещението под нея не се отоплява. Обща квадратура на помещението 21м2.
Колка тръба ф16 трябва да навия за да се топли само на подово??????????
radius - майстор
Имаш 2 ограничения, заради които може да не е възможно да се топлиш само на подово !
Първото е темп. на пода да не превишава 27С. От там имаш примерно 100В/кв.м. максимално допустимо отдаване.
Второто е площта, която ще излъчва. Тя също е ограничена от ситуацията. Ако имаш примерно 10кв.м. свободна площ, подовото ще ти даде максимум 1000Вата топлина. И ако имаш 1500Вата загуби, няма да се стоплиш само с подово.
И понеже стаята не може да се разпъва, може да променяш темп. на пода нагоре, но не е здравословно.
filmatoplo - майстор
:) Ще се стопли и още как ,по скоро ще се чуди как да го намаля това подово .
radius - майстор
Не съм убеден. Зависи и вътрешните стени към какви помещения са, а и изолацията не е много.
filmatoplo - майстор
:) Той да положи 200 м тръба както трябва пък да видим , всички са скептици отначало ама после звънят да питат как да намалим топлото :wink: .Аз знам че подовото не е шега и почти нищо не питам за подробности защото ще трябва аз да отговарям ,както знае човека така да си го прави мн по сложно е от радиаторите.
St_Ivanov - напреднал
filmatoplo написа:
:) Той да положи 200 м тръба както трябва пък да видим , всички са скептици отначало ама после звънят да питат как да намалим топлото :wink: .Аз знам че подовото не е шега и почти нищо не питам за подробности защото ще трябва аз да отговарям ,както знае човека така да си го прави мн по сложно е от радиаторите.
Може ли да се чуем по телефон или на лично през седмицата?
a.iliev - специалист
Здравейте,
Решил съм да слагам подово в новостроящ се апартамент. Изисках няколко оферти за изграждане, но ми идва като цена твърде солено. Едната оферта е за 12000 лв, другата за 9800 лв. Първата е с материали на REHAU, a втората с някакви италиянски. Ще спомена, че говорим за около 90 кв.м. отопляема площ. Моля за предложение(може и на лично) за изпълнител на подовото. Апартаментът се намира в гр. Перник. Водата ще се нагрява от газов котел, който ще бъде закупен отделно. Според вас, тези цени нормални ли са? Защо в едната оферта - търбите са 600 м, а в другата 890 м. За около 5000 лв ще мога ли да изградя подово с майстор.
Ясно е че като топлина ще бъде по комфортно, но от към сметки, спрямо радиатори?
Прилагам линк с разпределението на апартамента - https://we.tl/s-5h7ND5AaRv
Ясно е че като топлина ще бъде по комфортно, но от към сметки, спрямо радиатори?
Благодаря предварително на отзовалите се.
Поздрави!
brum - майстор
И аз имам няколко въпроса за подово. Става дума за нова къща - измазани стени, пода е още на плоча.

Едното което ме притеснява е височината на подовото. Външните врати вече са монтирани и трябва нивото да се съобрази с тях. Колко е минимума за дебелина на настилката за добре изградено подово?

Второто което ме притеснява е настилката. Не обичам плочките и предпочитам ламиниран паркет. Обаче знам, че не е най-удачното решение. Колко не-удачно е и колко големи разлики мога да очаквам заради него?

Последното не е много за тук, но за сега съм получавал много добри съвети и ще си позволя пак да попитам - можете ли да ми препоръчате добри фирми/майстори които могат да сметнат правилно нещата и да си свършат добре работата? Може и на лични, за да не се приема като реклама.

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: