Най - вълнуващия въпрос зимно време.
CaraVani0 - помощник
Здравейте,

Искам да оразмеря радиаторите за апартамента си. Знам нужната мощност = топлинните загуби изчислени както е указано тук и тук. Сега е наред определянето броя и размерна на глидерите. В повечето продуктови брошури се дават мощностите на глидерите за делтаТ = 50°C или 60°C, които са стойностите за високотемпературни отоплителни инсталации и трябва да бъдат приведени за нискотемпературни такива. Въпросът ми е кой от по-долу споменатите начини (коригирайте ме ако са грешни) или друг такъв, който ако знаете - упоменете, е правилният при оразмеряване на алуминиеви радиаторни глидери за нискотемпературни системи:
1) Според стандартът EN 442 делтаТ = (Традиатор_входяща - Традиатор_изходяща) / 2 - Tпомещение_желана, където се споменават Традиатор_входяща = 75°C, Традиатор_изходяща = 65°C и Tпомещение_желана = 20°C. Оттук делтаТ = ( 75 - 65 ) - 20 = 50°C. За делтаТ = 60°C по мои наблюдения се използват главно Традиатор_входяща = 90°C и Традиатор_изходяща = 70°C. Традиатор_входяща за нискотемпературна инсталация е 45-50°C. Оттук, при Tпомещение_желана = 25°C (не 20°C) получаваме делтаТ = Традиатор_остатъчна = Традиатор_входяща - Tпомещение_желана = 50°C (например) - 25°C = 35°C. Този начин на изчисление на новото делтаТ = делтаТ (радиатор) = остатъчната топлина в радиатора след отдаване на желаната топлина, е упоменат тук. Моля, упоменете ако има друг/по-правилен начин за изчислението на този параметър. Този начин за изчисляване на делтаТ ще бъде използван и при втория вариант за оразмеряване на глидерите. Оттук, ако глидерът има мощност X при делтаТ = 50°C, то при делтаТ = 35°C тя е ( делтаТнискотемп. / делтаТвисокотемп. ) . X = 0,7 X в конкретния случай.

Едно нещо не ми е ясно [1] (с номера в квадратни скоби отбелязвам допълнителните въпроси към главния) при указаното в EN 442 и разни брошури на радиатори делтаТ. Как така при делтаТ = 60°C, входящата температура е 75°C, изходящата 65°C и накрая получаваме желана температура на помещението 20°C. Доколкото знам едно помещение се приема в най-лошия случай, че без отопление има температура на въздуха 0°C и съответно ако температурата на входящата за радиатора вода е 75°C, а искаме да загреем помещението до 20°C, то трябва да счетем, че на изхода на радиатора водата е с температура 55°C, а не 65°C. Другата неяснота [2] е при изчисляването на новото делтаТ. Тук ако обърнем гледната точка, защо се взима предвид изходящата температура на радиатора като делтаТ, а не както при изчислението на делтаТ = 50 или 60°C - средната радиаторна температура ( (75°C + 65°C) / 2 = 60°C средна радиаторна темп.)? И в този случай ако изходната радиаторна температура не се определя като разликата на входящата и отдадената към отопляваното помещение такава, то как се определя?

2) Отново според EN 442 и оттук се вижда формулата за изчисление на радиаторната мощност при зададено deltaT: Ф = Km x (deltaT)^n. Оттук за глидер Ferroli CLUB 800 при deltaT = 35°C получаваме:
Ф = 0,9326 x 35^1,3203 = ~101,94 W

Ако използваме вариант 1), то мощността ще е:

При използване на референтно deltaT = 50°C: (35°C / 50°C) x 163 W = 114,1 W
При използване на референтно deltaT = 60°C: (35°C / 60°C) x 207,7 W = 121,16 W

Оттук се вижда, че може би вариант 2) е правилният подход, тъй като при вариант 1) за различни стойности на референтното deltaT получаваме различни изходни мощности.
LazarGanev - "Велик майстор"
Влез ТУК - има подробни таблици и се вижда какво става с мощността при най-различни температури, използвай сравнителния метод, ще бъде достатъчно точно.
solar_entusiast - специалист
Това което питаш могат да ти го кажат тези които ще ти продадат глидерите. Има го в техните каталози как се променя мощността при различните температури на топлоносителя.
Иначе температурата в помещението се взима за константа 20 градуса. Това е така защото ти търсищ мощността която да ти поддържа тази температура. При теб ще е 25 градуса и тогава мощността на глидера е условно най-ниска. С понижаването на температурата в стаята разликата между температурата на глидера и помещението нараства, а от там и неговата мощност.
itsme! - напреднал
Все пак може ли да се използат алуминиеви радиатори за нискотемпературна сисетема?
шоп - майстор
itsme! написа:
Все пак може ли да се използат алуминиеви радиатори за нискотемпературна сисетема?
За можене-може.
Обаче колко нискотемпературно?
И колко ще е икономически обосновано е друг въпрос.
itsme! - напреднал
Водата ще се топли от термопомпа. Производителят дава максимална температура на водата +55 градуса.
шоп - майстор
И аз съм с ТП вода/вода и се грея с вода 30-32 градуса.

При 55 градуса КОПа отива на кино.
toni188 - напреднал
Ще ти дам практически съвет, използвай панелни радиатори с възможно най-голяма площ, т.е. колкото може да сложиш на стената. Може да използваш дори радиатор тип 33. Така образно казано ще ти трябва по ниска температура на водата, за да стоплиш стаята, а така КОП-а ти остава висок. Вкъщи се топля на 38градуса. Като в едната стая имам радиатор 900×900 тип 33 в другата един 2300×350 или 400 тип 33, т.е. колкото ми позволяваше мястото.

Тема "Оразмеряване на радиатори за нискотемпературна система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: