• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
съб май 26, 2018 4:47 pmшоп написа:
Нямам представа колко обекта с ЦО си смятал и при каква температура на топлоносителя, но аз съм изградил доста ОИ на приятели с ЦО именно умножени по тези коефициенти и досега никой не се е оплакал, че му е студена когато да кажем топлофикация Сф при външна - 20 не подава флуид +70 а, +55 да кажем.
А бе като те слуша човек колко системи си сметнал и изградил - отоплителни, соларни, поливни, все на приятели и все без пари, ще си каже че само това работиш! Остава ли ти време да ходиш на работа? Това в кръга на шегата :-D . Как ги изграждаш тези системи - хоризинтални или вертикални? Щото сега се изграждат само хоризонтални, вертикалните са наследство от омова време. Та човека попита за подмяна на радиатор в такава стара вертикална система - какво да и смяташ топлозагубите? Както казаха колегите - изхождаш от старото положение и заменяш с радиатор с подобна мощност. А пък новите хоризонтални системи се смятат все едно си с котел или камина - само трябва да разполагаш с изходни данни температурата на подаваната вода - ако е 55*С - оразмеряваш системата за 55*, ако е 70*С - оразмеряваш за толкова. Преоразмеряването на радиаторите при източник ТЕЦ не е приятно, но не е фатално, при кондензен газов котел е полезно, но при твърдо гориво е много неприятно и вредно.
andy_forresite - майстор
съб май 26, 2018 10:17 amLazarGanev написа:
Няма такова нещо като универсални радиатори. За топлофикация са подходящи едни, за газов котел (конвенционален) - други, за кондензен котел - трети, за термопомпа - четвърти, за котел или камина на твърдо гориво - съвсем различни...
Чувал съм че има 4 вида радиатори:
- алуминиеви
- ламаринени /панелни
- чугунени
- електрически /водни конвектори

Ще попитам две неща:
1. Кай радиатор е подходящ за котел на твърдо гориво и за топлофикация? Не знам с кое от двете ще се отоплявам.
2. Каква е разликата в радиаторите за ТП и кондензен газов котел?
vrangelov - специалист
нед май 27, 2018 10:39 amandy_forresite написа:

1. Кай радиатор е подходящ за котел на твърдо гориво и за топлофикация? Не знам с кое от двете ще се отоплявам.
2. Каква е разликата в радиаторите за ТП и кондензен газов котел?
1. Трябва ми машина, която да е подходяща да печели състезания. От състезания с болиди от формула едно до състезания с кросови мотори.
2. За кондензен газов котел са подходящи големи и добре оразмерени радиатори. Същите тези радиатори биха били компромис за една термопомпа.

Поздрави
LazarGanev - "Велик майстор"
Размерът има значение :wink:
шоп - майстор
Освен четрите изброени вида радиатори, аз знам и биметални, вакуумни, тръбни гладки и спиро, лира...
сигурно има и други
kGitsov - специалист
То хубаво смятате 3.5кв радиатор, ама място няма :D
по-скоро за около 2.5кв радиатор и то допел серията на р*векс
Не мога да разбера как трябва смятам колко глидера ми трябват.. Ако кажем че ми трябва 2.5кв радиатор делта Т колко трябва да е 50?60?
ако е делта Т 50... трябва да гледам 25 глидера по 8 см отивам на 2 метра радиатор, който междудругото ще ми струва 1100+ лв

Два радиатора няма как да сложа. Просто няма къде :)
Остава вариант да правя някакви схеми с височината на радиатора и да рискувам лявото крило (отваряемо на ножица) да не се отваря... средното е фикс, така че там все тая.

Иначе апартаментът е изолиран с 5 см EPS отвън и смених дограмата сега с 5 камерна 3-ен стъклопакет (к стъкло, бяло, нискоемисионно) на саламандър
В бъдеще ще залепя още една 5-ца може би неопор отгоре, но засега това ще е.
Тази стая от едната страна не граничи с нищо, освен с гълъбите, но и там има направена изолация. Разбирам че 5см EPS Не покрива нормите, но пак е по-добре от нищо.. а и е наследство от предишните собственици. :rock:

П.П.> Освен всичко това не съм на последен или на първи етаж.. а в пода има между 3 и 10 см XPS, защото се оказа свръх криво, а в окачения таван има 5 см каменна вата. :-D
Hursa - майстор
Ако някой знае, как наричат на българския пазар този тип "радиатори"? Предлага ли се някъде?
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Може би - "топъл цокъл"?
kGitsov - специалист
Отново да раздвижа темата..

Имам разстояние от готов под до подпрозоречния камък 46 см, което май ме ограничава до избор H300 за радиатор.
Обаче избора е потресаващо малък, даже май само р*векс предлагат такъв размер..

Ако сложа H350, който по спецификация е 44см висок, ще съм на 2 см от пода. Имам едни 4 см до крилото на прозореца, ок ли е в краен случай да взема такива радиатори и разстоянието отдолу да го остава 5 см. (целият радиатор ще е дълъг - 22 глидера)

Така ще имам 5 см отдолу 44 см радиатор и 1 см до крилото на прозореца и 3 см над подпрозоречния камък, което малко ще ограничи пространството за китките на жената, но пък те така или иначе зимата няма как да виреят при пуснати радиатори и няма да са там, а лятото по-скоро ще има повече място на две нива :lol:
  • 1
  • 2

Тема "Подмяна на радиатори в панелен апартамент" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: