Най - вълнуващия въпрос зимно време.
valerikoz - помощник
Здравеите.имам дилема и ако може някой от майсторите да ми помогне ще съм благодарен. Имам горелка на грейко рб и слънчев колектор самоделен ,бойлера ми е вързан като отделен кръг към отоплителната система , летно време използвам колектора но е много не ефективно защото бойлера ми е най далечната точка по систематаоколо 30 метра в едната посока от колектора и искам да сложа още един бойлер около 200 или 300 литра в мазето което се явява в средата на пътя на водата от колектора а питеината вода да я прокарам каскадно през двата бойлера като първи ще е големия в мазето малкия бойлер е 100 литра , та 300 литровия бойлер да е с две серпентини като едната отива до слънчевия колектор а другата към системата с отоплението. Та питането ми е според вас коя е най добрата марка бойрер от произвежданите в България за тази работа и удачен ли е варианта който съм намислил също така съм се насочил към бойлер с две паралелни серпентини защото опита ми показва че ако са една над друга горната не може да сгрее целия бойлер и се губи ефекта от това че е примерно 300 литра. Всякакви мнения ще са ми полезни.
LazarGanev - "Велик майстор"
нед май 27, 2018 10:21 amvalerikoz написа:
също така съм се насочил към бойлер с две паралелни серпентини защото опита ми показва че ако са една над друга горната не може да сгрее целия бойлер и се губи ефекта от това че е примерно 300 литра. Всякакви мнения ще са ми полезни.
Ами то това е целта на соларния бойлер с 2 серпентини - котелът да не може да подгрява целия бойлер, иначе кога ще хванеш топлиа от слънцето? За какво даваш пари за солар, като бойлерът ще се грее от котела и 6 месеца няма да има ефект от солара?
filmatoplo - майстор
Щом имаш горелка -не давай пари за панели .
speka_rs - майстор
Аз съм така колега,1би бойлер 300 л последователно на него 80 л електрически, и така когато на някои от жените не им стига топлината, просто си пуска елетрическия бойлер. За серпентините както каза Лазар доланата за слънцето, а горната за горелката. Ако има нещо от слънцето добре, ако ли не горелката ще добавя през зимата.
valerikoz - помощник
Благодаря на всички за отговорите, но да отговоря първо , аз живея в Козлодуй и тук до Дунава времето зимъска е лееееко кофти от гледна точка на слънчевото греене.Примерно по- миналата година, от края на октомври месец до средата на януари не се показва слънцето изобщо яки облаци и мъгла, докрая на зимата същата работа я има я няма 10 дена слънчеви и по тая причина въобще не се напъвам зимъска да си играя с този колектор зазимявам го и край, напролет пак.Та основния ми напън е за летото, а идеята е с манипулацията на два крана да минавам от зимен на летен режим. Проверката и гледането не ги считам за работа....Другия вариянт с пелети да си грея бойлера, некакси не ми влиза , не само заради това че трябва да харча и за пелети през лятото, освен това в близост до мене 2 души продават пелети и те са картел, и за сега под 370 лева не падат и имам подозрението че нема и да паднат, щото зимъска стигаха до 6-7 лева на чувалче и май и хареса, та вароятноста да изкарам идната зама на въглища е голяма.И тия цени към днешна дата.Това в общи линии е ситуацията, по важно ми е да ми дадете акъл ква марка бойлер да си взема , който да си заслужава парите, вие имате по богат ескплоатационен опит и наблюдение, просто не искам да копувам нещо което ще се избуши след 1-2 години и аз само да си експериментирам. Черпя, виртуално, може и на истина, ако некой е на близо, който квото му тегли душата ...... Поздрави!
kmeta1982 - напреднал
Колеги, някой да знае къде в Попово продават слънчогледови пелети и на каква цена?
filmatoplo - майстор
:wink: Ох то при бойлерите е както при - Диня и Жена -каквато ти се падне :wink: .
huligancho - напреднал
пон май 28, 2018 11:23 amkmeta1982 написа:
Колеги, някой да знае къде в Попово продават слънчогледови пелети и на каква цена?
Ойропак, 144 лв/тон с ДДС, количество минимум 21 биг бег. Един биг бег е 1100 кг...
шоп - майстор
пон май 28, 2018 12:38 pmfilmatoplo написа:
:wink: Ох то при бойлерите е както при - Диня и Жена -каквато ти се падне :wink: .
+1
Има го този момент. Понеже не съм хазартна личност аз винаги използвам неръждаеми бойлери :cool:

П.П. Даже още се намират неръждаеми водосъдържатели направени от 3мм ламарина.
Както разправя един познат: и ядрен взрив ще преживеят :-D

П.П.П. за мен най-доброят вариант за бойлер нагряван от слънце или котел е неръждаем бойлер направи си сам.
Защо да плащаш за нагревател и терморегулатор, когато този бойлер никога няма да се загрява от ток :?

Според обема се пресмята и дебелината на ламарината. Последно правих буфер 1200 литра от 3мм ламарина и 5мм дъна избити от хасковска фирма :idea:
kmeta1982 - напреднал
пон май 28, 2018 1:18 pmhuligancho написа:
пон май 28, 2018 11:23 amkmeta1982 написа:
Ойропак, 144 лв/тон с ДДС, количество минимум 21 биг бег. Един биг бег е 1100 кг...
А по на дребно? Примерно на чували от по 30кг.? Много ми идват тези 21 х 1100кг.

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: