Здравеите.имам дилема и ако може някой от майсторите да ми помогне ще съм благодарен. Имам горелка на грейко рб и слънчев колектор самоделен ,бойлера ми е вързан като отделен кръг към отоплителната система , летно време използвам колектора но е много не ефективно защото бойлера ми е най далечната точка по систематаоколо 30 метра в едната посока от колектора и искам да сложа още един бойлер около 200 или 300 литра в мазето което се явява в средата на пътя на водата от колектора а питеината вода да я прокарам каскадно през двата бойлера като първи ще е големия в мазето малкия бойлер е 100 литра , та 300 литровия бойлер да е с две серпентини като едната отива до слънчевия колектор а другата към системата с отоплението. Та питането ми е според вас коя е най добрата марка бойрер от произвежданите в България за тази работа и удачен ли е варианта който съм намислил също така съм се насочил към бойлер с две паралелни серпентини защото опита ми показва че ако са една над друга горната не може да сгрее целия бойлер и се губи ефекта от това че е примерно 300 литра. Всякакви мнения ще са ми полезни.
нед май 27, 2018 10:21 amvalerikoz написа: също така съм се насочил към бойлер с две паралелни серпентини защото опита ми показва че ако са една над друга горната не може да сгрее целия бойлер и се губи ефекта от това че е примерно 300 литра. Всякакви мнения ще са ми полезни.Ами то това е целта на соларния бойлер с 2 серпентини - котелът да не може да подгрява целия бойлер, иначе кога ще хванеш топлиа от слънцето? За какво даваш пари за солар, като бойлерът ще се грее от котела и 6 месеца няма да има ефект от солара?