Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте, мисля да изградя водно подово отопление на първи етаж от къща, но някой неща не ми са напълно ясни. За това пиша тук за съвет и помощ.

Етажа се състои от малка стя-2.30х3.8,входно антре-1.7х2.35,голям коридор - 7.4х1.95,хол-3.5х4.45,кухня - 3.4х3.85,спалня - 4.40х3.65.височината на всички е 2.40.

Изолация - Външна 10см.Вътрешна външни стени - 5см.вата, таван 5см.вата, под-2см.плочи за подово с пъпки за тръбите. Замазка около 4см. Върху тръбите. Банята е с лира.

По тези параметри ми изчислиха мощност за отопление 10кв.без лирата. Сметнати са и прозорците. Тръба през 15см.
Това са компонентите

Пелетна камина Golden fire PS 15

Колектор HKV-D 1x6 Rehau

Помпена група Flex Rehau

Стенни термостати и Ел. Задвижки.

Като единия кръг ще е лира в банята която ще е с кран.

Разширителен съд 18 л.

Изчислението е направено за всички стаи като се смяташе котела да е на дърва в отделно помещение извън къщата.

Но този вариант Отпадна и хола ще се отоплява с камината(няма да има тръби за подово).

Въпросите ми са.

Камината не е ли прекалено голяма.
Мисля термостатите да отчитат само стайна температура без допълнителен датчик в замазката.
С каквомога да заменя демферната лента покрай стените.
Може ли в замазката да сложа само полипропиленови фибри без пластификатор.
Удачно ли е в две от стаите покритието да е трислоен паркет
Трябва ли да слагам тръба под мебелите(спалня,гардероб)
Как е най добре да навия тръбата.
Каква е оптималната височина за монтаж на разширителя.
Какви други компоненти са нужни за свързване на системата.

И най важнотото. Ще има ли ефект от такава система и правилно ли е проектирана?

Ще бъда много благодарен ако някои ми разясни по подробно
andy_forresite - майстор
Слагай тръби и под мебелите.
Ако камината няма вграден разширителен съд, то този 18 литра го взема за затворена система. Тогава няма значение на каква височина ще се постави. Моят е на 40 см от пода на малкия кръг на котела.
От изброеното не виждам да си споменал радиатори. Водното подово се получава и без радиатори, но с термопомпа.
С тази сериозна изолация аз не бих си разбил подовете да полагам тръби. Взимам си радиатори и приключвам с много по-малко средства и време, а и ще останат пари за хубава камина. Може да хвалите подовото колкото си искате. Майсторите такива хора търсят, не като мен. За мен има смисъл само при ново строителство или кардинален вътрешен ремонт и пак не мога да харесам тази инертност и бавнодействие. Имам подово в една стая, само че на ток :) . Зимно време понякога се стопля към 11 часа към обяд и въпреки че релето за температура прекъсва нагряването, в стаята става прекалено топло. Обратно - когато се застуди и това се включи, минават часове докато загрее до зададената. С радиатора с термоглава стаята се затопля за няма 2 часа. При външна +2/-6 задавам 23° в 16:30 часа при стайна 14-15, след 1 час е 20 градуса и след 2 часа 23°. За пода имам килим и чехли от 3 лева :-D . И да спре електроподаването, аз продължавам да си се грея, което с представената конфигурация мнооого трудно ще се получи.
ср юни 06, 2018 8:09 pmandy_forresite написа:
Слагай тръби и под мебелите.
Ако камината няма вграден разширителен съд, то този 18 литра го взема за затворена система. Тогава няма значение на каква височина ще се постави. Моят е на 40 см от пода на малкия кръг на котела.
От изброеното не виждам да си споменал радиатори. Водното подово се получава и без радиатори, но с термопомпа.
С тази сериозна изолация аз не бих си разбил подовете да полагам тръби. Взимам си радиатори и приключвам с много по-малко средства и време, а и ще останат пари за хубава камина. Може да хвалите подовото колкото си искате. Майсторите такива хора търсят, не като мен. За мен има смисъл само при ново строителство или кардинален вътрешен ремонт и пак не мога да харесам тази инертност и бавнодействие. Имам подово в една стая, само че на ток :) . Зимно време понякога се стопля към 11 часа към обяд и въпреки че релето за температура прекъсва нагряването, в стаята става прекалено топло. Обратно - когато се застуди и това се включи, минават часове докато загрее до зададената. С радиатора с термоглава стаята се затопля за няма 2 часа. При външна +2/-6 задавам 23° в 16:30 часа при стайна 14-15, след 1 час е 20 градуса и след 2 часа 23°. За пода имам килим и чехли от 3 лева :-D . И да спре електроподаването, аз продължавам да си се грея, което с представената конфигурация мнооого трудно ще се получи.
Прави се кардинален ремонт. Не искам радиатори. Трябва да е изчистено. Бавно ще е само първия път докато нагрее после само ще потдържа. Нали целта е всичко да е автоматизирано. За камината 100%няма да е тази.
С трици маймуни не се ловят. Искаш мерцедес, ама да е готин и евтин...климатика не е задължителен...
Анди опита с някои насоки.
Проект не видях, както и за буфер не прочетох.
Пелетна камина и подово без буферен съд...???!!!
ср юни 06, 2018 9:59 pmТрифон П.Трифонов написа:
С трици маймуни не се ловят. Искаш мерцедес, ама да е готин и евтин...климатика не е задължителен...
Анди опита с някои насоки.
Проект не видях, както и за буфер не прочетох.
Пелетна камина и подово без буферен съд...???!!!
Никой не е казал че трябва да е евтин.Искам да стане както трябва и да има ефект. Дори и Мерцедеса да е s-класа и то от новата. Това изброеното е оферта от търговец. Пиша тук за съвет ИДЕИИ, разяснения, пояснения а не да чета простотии. На бойлера ли викате буфер.До колкото знам отделен буферен съд е препоръчителен и то за котли с твърдо гориво а не задължителен. Нещо не ми се връзва на пелетна камина със 400 метра тръба в пода. За какво ми е този аколумолатор.Ако ми трябва кажете и обяснете. Няма ли някои които разбира да обясни,разясни.Какви са тези въпросителни удивителни. Ако всичко ми беше ясно щях ли да пиша тук.
filmatoplo - майстор
Колега камината няма как да работи на температурата с която ще се загрява подовото 35-40 градуса :wink: това искат да обяснят колегите ,затова е нужен буфер .
чет юни 07, 2018 9:09 amfilmatoplo написа:
Колега камината няма как да работи на температурата с която ще се загрява подовото 35-40 градуса :wink: това искат да обяснят колегите ,затова е нужен буфер .
Аха. Това вече е друго нещо. Колко лесно можело да се обясни с две думи. Тогава как трябва да се направи системата? За колко литра става въпрос
syncho - майстор
filmatoplo това не е вярно. Може да работи с камина на пелети и без буфер и то без никакви проблеми. Единствената закачка е, че когато затвори трипътния вентил в колекторната кутия няма да може да превърта помпата на камината. За този "проблем" си има други решения.

vasilev1111 като гледам ти излиза към 72м2 отопляемите помещения и с тази изолация, която си писал от опит ми се струва без да съм го смятал, че тази мощност, която са ти дали е малко завишена. Ако седна да го сметна ми се струва, че ще излезе не повече от 7-8кВ.

Относно въпросите ти:
1. Малко е големичка, да. Има и по-малки варианти.
2. Така се прави в повечето случаи.
3. фибран 1см
4. Пластификаторът се слага, за да може да стане замазката "пластична", а фибрите, за да стане здрава. При затопляне/изстиване има линейно разширение, което може да напука замазката. Представи си дъвка - като е студена се чупи, въпреки че е доста здрава, а като е топла се тегли. Общо взето най-грубо казано нещо такова се получава със замазката, когато е с пластификатор и без.
5. Не
6. Спалня - да, гардероб - ако е вграден и няма шансове това място да се ползва за друго - не, а ако не е - да.
7. Вид навиване - "охлюв", стъпка и дължина на кръговете - според зависи от сметките.
8. тази, която ти е най-удобна
9. помпи, трипътни смесители, спирателна арматура... доста са нещата
10. Аз не видях проект, но ако е правилно проектирана - да ще има ефект
чет юни 07, 2018 9:43 amsyncho написа:
filmatoplo това не е вярно. Може да работи с камина на пелети и без буфер и то без никакви проблеми. Единствената закачка е, че когато затвори трипътния вентил в колекторната кутия няма да може да превърта помпата на камината. За този "проблем" си има други решения.

vasilev1111 като гледам ти излиза към 72м2 отопляемите помещения и с тази изолация, която си писал от опит ми се струва без да съм го смятал, че тази мощност, която са ти дали е малко завишена. Ако седна да го сметна ми се струва, че ще излезе не повече от 7-8кВ.

Относно въпросите ти:
1. Малко е големичка, да. Има и по-малки варианти.
2. Така се прави в повечето случаи.
3. фибран 1см
4. Пластификаторът се слага, за да може да стане замазката "пластична", а фибрите, за да стане здрава. При затопляне/изстиване има линейно разширение, което може да напука замазката. Представи си дъвка - като е студена се чупи, въпреки че е доста здрава, а като е топла се тегли. Общо взето най-грубо казано нещо такова се получава със замазката, когато е с пластификатор и без.
5. Не
6. Спалня - да, гардероб - ако е вграден и няма шансове това място да се ползва за друго - не, а ако не е - да.
7. Вид навиване - "охлюв", стъпка и дължина на кръговете - според зависи от сметките.
8. тази, която ти е най-удобна
9. помпи, трипътни смесители, спирателна арматура... доста са нещата
10. Аз не видях проект, но ако е правилно проектирана - да ще има ефект
Благодаря за точния отговор. В интерес на истината не бях чул до сега че такова отопление не може да работи без буфер но както и да е. Проект е силно казано че има. Единствено е сметната мощноста, тръбата стъпка през 15 см.и до там. След полагането на тръбата нямам нищо конкретно. Изброените от мен по горе компоненти са препоръчани от търговец.
След като затвори трипътния винтил не може ли помпата на камината да върти водата през лирата в банята. Казваш не. за трислойния паркет но аз го имам вече наличен и няма каде да го сложа. Четох че не е препоръчително но може. Главното което ме интересува е след полагането на тръбата.
syncho - майстор
Зависи от дебелината и коефициента на топлопреминаване на паркета. Обикновенно е съпротивлението, което оказва е доста високо и понякога се налага да се слагат тръбите през по-малка стъпка, за да се компенсира, но понякога и това не помага.

Тема "Съвет за водно подово с пелетна камина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: