• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
jabata - специалист
Здравейте,

имам един въпрос относно канализацията. Уместно ли е, мивка и пералня да се вливат със сифона в една обща тръба (на 15 см. от сифона), или мивката и пералнята да се закарат към отделна тръба.
Питам от гледна точка на това кое колко е надеждно откъм запушване.... И в двата случая, хоризонталния път е еднакъв 1м. +/- 10 см. Но ако е на отделна тръба, тя има само една дъга и отива до Ф110-тката. Майстора дойде и каза, няма проблем да е при сифона, нали се оттича. Аз като клиент искам да знам, кое е по-добре за мене, а не по-лесно за майстора. Защото не винаги по-лесното е по-доброто решение за клиента.
Другия въпрос е, кое е по-надеждно за съединяване на тръби, нагряване и лепене или ползване на муфи. За 10 муфи, ралзиката е незначителна и няма да натовари бюджета, но едно протичане може да спести много главоболия.
VLADO66 - майстор
Няма проблем.Даже има сифони за кухненски мивки с извод за маркуч за пералня
jabata - специалист
вт юни 05, 2018 4:07 pmVLADO66 написа:
Да, така е. Но в случая пералнята и мивката ще се вливат в пода с тръбата на подовия сифон на банята. И именно това ме притеснява, че връзката между общата тръба и подовия сифон е в пода на 15 см. от него...
torbalan - Дървен философ
вт юни 05, 2018 4:07 pmVLADO66 написа:
Съдомиална. Откакто съм вързал съдомиалната в сифона на мивката - нямам спомен да съм отварял сифона да го чистя. Химията от съдомиалната го мие при всяко пускане...
jabata написа:
...
Другия въпрос е, кое е по-надеждно за съединяване на тръби, нагряване и лепене или ползване на муфи. За 10 муфи, ралзиката е незначителна и няма да натовари бюджета, но едно протичане може да спести много главоболия.
Не мисля, че има някаква разлика. Обаче какви муфи, при тръбен път 1 метър?
jabata - специалист
чет юни 07, 2018 3:29 pmtorbalan написа:

Съдомиална. Откакто съм вързал съдомиалната в сифона на мивката - нямам спомен да съм отварял сифона да го чистя. Химията от съдомиалната го мие при всяко пускане...

Не мисля, че има някаква разлика. Обаче какви муфи, при тръбен път 1 метър?
Ами въпроса с муфите е за друга връзка.... Но аз там реших да не рискувам с нагряване и лепене. И пробвах с муфираните тръби...намазах с някакво специално мазило точно за такива тръби, съединих двете тръби, наложи се да ги оставя за 1 час....е после като реших, нямаше пипане...викам, ок...ясно значи така ще процедирам...Но тръби, колена и всички там неща бяха от червените дебелостенни SN4, на един и същи производител.
jekasus - майстор
jabata написа:
Уместно ли е, мивка и пералня да се вливат със сифона в една обща тръба (на 15 см. от сифона), или мивката и пералнята да се закарат към отделна тръба.
Питам от гледна точка на това кое колко е надеждно откъм запушване.... И в двата случая, хоризонталния път е еднакъв 1м. +/- 10 см. Но ако е на отделна тръба, тя има само една дъга и отива до Ф110-тката.
Правилно мислиш, отдели кухнята от душа, нека се срещат на последното У преди щранга.
И никакви колена в замазката, само дъги по 45гр.
jabata - специалист
чет юни 07, 2018 9:14 pmjekasus написа:
Правилно мислиш, отдели кухнята от душа, нека се срещат на последното У преди щранга.
И никакви колена в замазката, само дъги по 45гр.
Аз така и казах на майстора да не праща мивката и пералнята в подовия сифон. А той взе да ми казва че било много работа, че нямало проблем....колко бани бил направил така - оттичало се... и като гледам ще го гледаме филма, смени майстора, а да не стане и направи сам.... :) Иначе за колената, отдавна знам че никога не се слагат. Слагат се само дъги, като максимума е 45 градуса. И също така, знам че е добре между 2 дъги е желателно да има поне 10 см. прав участък.
kozl - майстор
Като обяснения в първия пост не става много ясно за какво точно ти е питането.
вт юни 05, 2018 3:55 pmjabata написа:
Здравейте,
имам един въпрос относно канализацията. Уместно ли е, мивка и пералня да се вливат със сифона в една обща тръба (на 15 см. от сифона), или мивката и пералнята да се закарат към отделна тръба.
Питам от гледна точка на това кое колко е надеждно откъм запушване.... И в двата случая, хоризонталния път е еднакъв 1м. +/- 10 см. Но ако е на отделна тръба, тя има само една дъга и отива до Ф110-тката. Майстора дойде и каза, няма проблем да е при сифона, нали се оттича. Аз като клиент искам да знам, кое е по-добре за мене, а не по-лесно за майстора. Защото не винаги по-лесното е по-доброто решение за клиента.
От подобен опит в сухо помещение, където тръбите Ф50 от подовия сифон, мивката и пералнята се събират малко преди вертикалната канализационна тръба:
- от подовия сифон до сега не е извирала канална вода
- Подовия сифон почити не е работил, но пък трети път за 15 г. прочиствам хоризонталната тръба от сифона до вертикалната канал.тръба. Запълва се с пясък и нещо като засъхнал перилен препарат. За наклоните на тръбите нямам данни, но явно връща, а и пяна от пералнята и се трупа.
jabata - специалист
От всички мнения, споделен опит и т.н. стигам до извода че е по-добре да разделя мивката и пералнята от сифона, дори и да е по-трудно, поради 2 причини. Първата, че ако ги обединя, тръбния път на мивката се удължава 1.5, и незнам си още колко дъги. А освен това, сифона ще бъде на баня, т.е. няма да е никак приятно след 5 години да се задръсти тръбата, и сифона да не поема. А и като още един плюс, когато са разделени, хоризонталната тръба, отива директно във ф110.
Още веднъж благодаря на всички включили се, и споделили опит. :)
torbalan - Дървен философ
Хубавите сифони за баня имат освен изход и вход. Мивката се връзва през сифона, защото не всяка баня се ползва ежедневно и може сифона да изсъхне. А мивките се ползват по-често.

Прикачен файл

Screenshot from 2018-06-08 11-55-20.png
  • 1
  • 2

Тема "Пералня и сифон в една тръба." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: