нед юни 03, 2018 8:09 pmLazarGanev написа: Изолация няма ли да имат тръбите, май няма място?Там където има тръби в самите стаи, открити или в пода няма да има изолация, а и в случая няма място. Гледах една дъска да покрие двете тръби, а и да остане малко от майките, че да си легне после дъската на нея. Може евентуално да разделя двете тръби една от друга с парче изолация по цялата дулжина за да не се опират една в друга.
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev
- "Велик майстор"
80 мнения в "Малко Въпроси за отопление на газ"
sokolov.91
- майстор
LazarGanev
- "Велик майстор"
нед юни 03, 2018 8:29 pmsokolov.91 написа: Може евентуално да разделя двете тръби една от друга с парче изолация по цялата дулжина за да не се опират една в друга.От това няма нужда, по-важно е да отдават по-малко под дъските, но щом няма място...
sokolov.91
- майстор
нед юни 03, 2018 8:55 pmLazarGanev написа:Помещението под тази стая също ще се отоплява и пода няма да е студен. Мога евентуално да сложа парчета изолация между майките, а където тръбите са в самата майка да няма изолация.нед юни 03, 2018 8:29 pmsokolov.91 написа: Може евентуално да разделя двете тръби една от друга с парче изолация по цялата дулжина за да не се опират една в друга.От това няма нужда, по-важно е да отдават по-малко под дъските, но щом няма място...
sokolov.91
- майстор
Днес седнах да сметна колко метра тръби съм положил до тук и ги изкарах към 50 метра. Сметнах и още колко ще ми трябват и излязоха още едни към 60 метра. Интересно ми стана това колко литра вода са и взех, че резнах един метър тръба 25-ца ппр и я напълних с вода. Изсипах водата в едно канче с мерителна графа и излезе 250 милилитра. Та тия 110 метра тръби + радиаторите + серпентината на бойлера идва около 100 литра вода в инсталацията. Чудя се аз имам ли нужда от допълнителен разширитене съд? Вградения в котела го дават 8 литра.
Ето какво пише в книжката на котела:

Ето какво пише в книжката на котела:

LazarGanev
- "Велик майстор"
Би трябвало да е достатъчен този РС. Вместо да си играеш да смяташ литрите, можеше вместо 1м тръба да навържеш 33бр по 3м, да ги напълниш с вода и щеше да стане само с едно замерване, без никакви сметки
. Майтапче!

sokolov.91
- майстор
нед юни 10, 2018 12:14 amLazarGanev написа: Би трябвало да е достатъчен този РС. Вместо да си играеш да смяташ литрите, можеше вместо 1м тръба да навържеш 33бр по 3м, да ги напълниш с вода и щеше да стане само с едно замерване, без никакви сметкиПомислих си и така да направя, ама пък нямах радиатори като моите да напълня и тях, за да е още по точна сметката. Майтапче!

Иначе дано да е достатъчен наистина вградения РС, че да не се налага да слагам друг като дойдат хората да палят котела.
sokolov.91
- майстор
Вчера завърших инсталацията, а днес мина и надзора. Утре ще се обаждам на фирмата да кажат кога ще могат да дойдат да го палим котела.
Интересно ми стана защо надзорника така здраво оплю котела. Не бил истински Бош. Не бил истински кондензен котел. Тесла бил. На всичкото отгоре и едноконтурен... Каза, че когато били забранили за производство старите конвенционални котли от Бош бързали да влезнат в крак с наредбите и само преработили малко комина и на практика това не бил истински кондензен котел и нямал толкова голяма икономия както истинските кондензни котли. Доста се подразних как ми оплю котела, но нищо не казах... Времето ще покаже сгрешил ли съм с избора си или не.
Интересно ми стана защо надзорника така здраво оплю котела. Не бил истински Бош. Не бил истински кондензен котел. Тесла бил. На всичкото отгоре и едноконтурен... Каза, че когато били забранили за производство старите конвенционални котли от Бош бързали да влезнат в крак с наредбите и само преработили малко комина и на практика това не бил истински кондензен котел и нямал толкова голяма икономия както истинските кондензни котли. Доста се подразних как ми оплю котела, но нищо не казах... Времето ще покаже сгрешил ли съм с избора си или не.
LazarGanev
- "Велик майстор"
Не му обръщай внимание - дребна душица. Чул-недочул, решил да се направи на компетентен, ама е станал за смях. Много обичам да им натривам носовете на такива и щях да го направя, ако бях там. Да, Бош имат един такъв модел, може да се каже полукондензен (Condens 2000, който го има само двуконтурен 24кВт), който отскоро вече не се внася, но го има още тук-там (вкл. и в моя склад
) И не че няма нищо общо с Бош, но няма нищо общо с твоя модел. Той е създаден на базата на много успешния модел Gaz 7000, като му е добавен допълнителен топлообменник и реално работи в кондензен режим, макар и с по-ниско КПД, но пък и цената му е с 20-25% надолу, т.е. получаваш това, което плащаш. А пък колкото до това, че бързали да влезнат в крак с наредбите не знам как да го коментирам
. Явно Бош отдават голямо значение на Българския пазар
! Значи в цяла Европа има забрана много преди Бг, но Бош не ги е еня, ама щом влязла забраната и у нас - давай да правим кондензни котли, че в Бг ще се търсят много
! Между другото от 2-3 години Бош стана най-големия производител на кондензни газови котли, a Condens 2000 н влиза в тези цифри
. Вероятно догодина като ти дойде на преглед и му покажеш сметките си, той ще каже че нарочно си стоял на студено за да му се хвалиш с ниски сметки
. Изтрий го от съзнанието си, котелът ти е хубав, ще се убедиш в това.

sokolov.91
- майстор
чет юни 28, 2018 6:55 pmLazarGanev написа: Не му обръщай внимание - дребна душица. Чул-недочул, решил да се направи на компетентен, ама е станал за смях. Много обичам да им натривам носовете на такива и щях да го направя, ако бях там. Да, Бош имат един такъв модел, може да се каже полукондензен (Condens 2000, който го има само двуконтурен 24кВт), който отскоро вече не се внася, но го има още тук-там (вкл. и в моя складБях чел и аз някъде за полукондензен Бош. Може би се е объркал с него.) И не че няма нищо общо с Бош, но няма нищо общо с твоя модел. Той е създаден на базата на много успешния модел Gaz 7000, като му е добавен допълнителен топлообменник и реално работи в кондензен режим, макар и с по-ниско КПД, но пък и цената му е с 20-25% надолу, т.е. получаваш това, което плащаш. А пък колкото до това, че бързали да влезнат в крак с наредбите не знам как да го коментирам
. Явно Бош отдават голямо значение на Българския пазар
! Значи в цяла Европа има забрана много преди Бг, но Бош не ги е еня, ама щом влязла забраната и у нас - давай да правим кондензни котли, че в Бг ще се търсят много
! Между другото от 2-3 години Бош стана най-големия производител на кондензни газови котли, a Condens 2000 н влиза в тези цифри
. Вероятно догодина като ти дойде на преглед и му покажеш сметките си, той ще каже че нарочно си стоял на студено за да му се хвалиш с ниски сметки
. Изтрий го от съзнанието си, котелът ти е хубав, ще се убедиш в това.
Доста мнения и теми прочетох преди да си купя котела и много се ядосах като започна така да го оплюва, но си замълчах... надзорник е все пак.
От както съм тръгнал по пътя на газифицирането ми всеки е срещу разбиранията ми. Всеки казва вземи си Висман, тия Бошове са ментета, Румънски са, не ти трябва едноконтурен за една баня... абе всеки е против мене. А аз не и не. Знам си моето и си гобправя. Отделно за отоплителната част всеки пак е срещу моето мнение. Всеки казва ти си луд с тия големи радиатори, за каакво са ти толкова големи тръби, защо го правиш с пп-р тъби... И накрая от толкова много упреци аз започвам да се съмнявам в решенията си и се напрягам. Докато не заработи всичко ми е напрегнато особено като всеки плюе срещу всичко, което съм решил и направил.
Тема "Малко Въпроси за отопление на газ" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература