• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
valeridechev - специалист
Знам, че е възможно, щото съм го учил, но не намирам учебниците си.
Имам доста и най-различни ел. мотори. Имам нужда и от генератор :roll:
Мога и да си го сглобя сам. Дайте предложения, мнения, съвети, схеми и всичко за което се сетите. (включително линкове и прочие).
Живея в едно селце до Стара Загора, където често спира тока, а през зимата съм с локално парно и ако няма ток, циркулационната помпа не работи. От там следва авария.... И не само това де. Друго си е да имаш резервен вариант за ел. захранване на РС, ТВ, осветление и хладилник..
Предварително благодаря на всички които вземат отношение. \:D/
П.П. Порових из Нет-а и срещнах мнения, които ми харесаха. За авто-генераторче например. Има си вграден вариатор и т.н. Не знам каква е изходящата им мощност :?: И дали ако прекарам напрежението през UPS ще захранвам 80 W помпа на парното ??? Мнения по въпроса? pls
joe007 - специалист
Повечето авто-генератори са около 700 W.И мисля че средните обороти са около 5000 за 14 V,и максимални около 10000-13000.
П.С. А с какво ще го връткаш генераторчето?
Justy - майстор
По добре потърси помпа с 12 волтов постояннотоков двигател, захранван от изправител и резервиран от акумулатор. UPS-ите не дават синусоидално напрежение, така че не можеш да ползваш. Помисли за автомобилна водна помпа - трябва да я съобразиш по дебит и напор.
joe007 написа:
Повечето авто-генератори са около 700 W.И мисля че средните обороти са около 5000 за 14 V,и максимални около 10000-13000.
П.С. А с какво ще го връткаш генераторчето?
Благодаря за полезната информация, joe007. Ще го връткам със стар мотор (в идеално техн. с-ие) от моторна косачка чрез подходяща ремъчна предавка.
Justy написа:
По добре потърси помпа с 12 волтов постояннотоков двигател, захранван от изправител и резервиран от акумулатор. UPS-ите не дават синусоидално напрежение, така че не можеш да ползваш. Помисли за автомобилна водна помпа - трябва да я съобразиш по дебит и напор.
Justy, нещо не те схванах??? :?
Justy - майстор
Първото е, че изходното напрежение на UPS-а не е синусоида, а правоъгълни импулси. Може да захранва само устройства с импулсни захранвания. Ел. двигател и траф ще изгорят.
Мощността на помпата 80 W ли е? Ще се намери начин да се смени оригиналния 220 V двигател с такъв на 12 V. И една проста схемичка за превключване при отпадане на мрежовото напрежение към акумулатор.
Justy написа:
..........Ще се намери начин да се смени оригиналния 220 V двигател с такъв на 12 V. ........................
=D> :supz: Страхотна идея!!!! :idea: Благодаря!
Bobivan - специалист
"Първото е, че изходното напрежение на UPS-а не е синусоида, а правоъгълни импулси. Може да захранва само устройства с импулсни захранвания. Ел. двигател и траф ще изгорят."-глупости на търкалета ,приятелю..
За 2 години съм сложил над 40 UPS-a на котлета,камини и печки!!!Без никакви проблеми!!
Основно от тези:
http://www.technogamma.org/?lang=bg&mai ... duct=1#UPS
Justy - майстор
Глупости са твоите, приятелче - и вредни. Защото коректните фирми предупреждават в документацията си. Има и такива със синусоидално изходно, ама струват яко.
  • 1
  • 2

Тема "Генератор от ел. мотор???" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: