Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Гост
предстои газификация на района където живея, та въпроса ми е следния : има ли някой тук, който се отоплява с газов котел в апартамент и какви сметки плаща за това ??

По предварителни мои изчисления това удоволствие ще ми струва :
включване към овергаз : 430 лв
Газов котел комбиниран с проточен бойлер : 1200 лв (макс)
Радиатори + тръби ~ 1000 лв
или общо : ~ 2600 лв
20 % Енергийна ефективност : - 520 лв = ~ 2000 лв инвестиция
на страницата на овъргаз дават че един киловат час излиза 8.5 ст с ДДС, но аз нещо не съм склонен да вярвам в такава информация затова моля ако има такива които са ползвали да споделят (а не бабни деветини от рода на "на мой познат на приятеля ми на приятеля му ... " )
Duke_BG - специалист
Извинете - Госта бях аз докато си напиша поста и ме дропна :(
velsi - Почетен майстор
Ако до сега си се топлил на ток и си отоплявал целия апартамент (парно) приготви се за малко по-нисък разход. НО! Ако досега си топлил една-две стаи от време на време и сега очакваш на газ да станат чудеса - забрави! Мой много добър приятел и съученик работи в Овергаз. Той ми каза така: "Няма да те лъжа, на тоя етап в България газта е лукс...." Икономиите идват от възможността за прецизно регулиране на температурата по стаи, по часове.... А и тая сметка дето си я дал ми се вижда доста оптимистична. Успех все пак!
Duke_BG - специалист
Досега съм се топлил с твърдо гориво - печка прити баз водна риза
хол 28 кв, коридор 8 кв, детска 15 кв, спалня 10 кв - това общо взето е апартамента основно се отопляваше хола като вечер се отварят вратите да се постопли малко и в другите стаи .
така или иначе смятах да слагам печка (или камина) с водна риза , но при положение че района ще се газифицира си мисля направо да минавам на вариант двуконтурен газов котел.
Възможно е и да ми е опримистична сметката защото все още не знам какви други подводни камъни има . не смятам да давам пари за монтаж на радиатори и тръби, след като мога и сам да свърша тази работа, но при положение, че децата след година - две ще тръгнат и двамата на училище трябва да мисля за вариант за отопление който не зависи от тях.
но все пак искам конкретно споделен опит от газификация за да знам какво да очаквам .
onion - специалист
какво стана , направи ли я тази газификация да кажеш кое как че и на мен ми предстои ?
vesel - специалист
Вълнува ли те още газификацията, да ровя ли в моите миналогодишни сметки за инсталация и месечни сметки?
Duke_BG - специалист
все още съм на кръстопът , но тази година май ще взема да модифицирам печката да стане с водна риза абелязах нещо интересно в брошурките на овъргаз има сравнение с всякакви енергоносители ама никъде не споменават за дърва :)
попитах в Форума на Варнагаз дали случайно не са измислили перпетум мобиле с тия пиролизни котли дето имали 106 % КПД ама поста ми много бързо изчезна :)
Palawnik - специалист
На 20 см. от вратата ми минава тръбата за газта. Има три варианта в които на тази тръба ще има отклонение:
1. Цената на дървата стане 300-350 лв. на кубик - газта не се променя.
2. Дървата се запазят, но газта е по-ниска 6-7 пъти.
3. Газта не си промени цената, а заплатата ми се вдигне 6-7 пъти.
От 3 години се отоплявам с печка с водна риза. Апартамента е 86 кв.
хол, детска, спалня, баня, коридор, бокс.
През зимата бойлера се затопля от печката.
температури
хола 27-28°С
детската 24-26°С
спалня 20-21°С
температурите се поддържат 24 часа
разход на дърва около 1-1,5 кубика.
Коментирал съм го с познати които ползват газ имат почти същия апартамент.
температури:
хола 16-18°С
детската 16-18°С
спалня 16-18°С
температурите се поддържат 6-8 часа през другото време са на работа.
Плащат около 180 лв. на месец
Смятай сам.
На сайта на "прити" може да намериш доста информация.
Един съвет ако правиш печка тръбите ги сложи по дебели.
masteradmin - майстор
това на месец, на сезон на седмица ?
Palawnik - специалист
masteradmin написа:
това на месец, на сезон на седмица ?
месец

Тема "Газификация - дайте съвет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: