• 1
 • 33
 • 34
 • 35
 • 36
 • 37
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
venstano - специалист
Evgeniy написа:
С удоволствие. Отговорих на лично, защото аз живея в Габрово а и да не разводняваме темата.
Здравей Евгени,
Аз също имам подобен казус и система като Elpunto, с тази разлика, че съм с термопомпа, и ми е необходим контрол и мониторин, на слънчевия кръг-буфер-бойлер-подово. Ще съм ти много благодарен за съдействие от твоя страна.
Evgeniy - майстор
venstano написа:
съдействие от твоя страна.
С каквото мога ще помогна. Номерътът ми е 0889261026.
SLK - помощник
Програмирането е на LUA скрипт за NODEMCU.
---------
Много добро и евтино решение, но това предизвиква няколко въпроса:
1. Модулите колко са? Може би за всяко отдалечено място на мерене?
2. Програмата гъвкава ли е да се добавят нови или премахват излишни датчици?
3. Може ли да се поддържат и аналогови датчици ор системата?
3. Възможно ли е да видим сорса на програмата? Програмирането на LUA не е много известно на широката аудитория и ще бъде интересно на запознатите?

Успех в бъдещото развитие на системата, понеже надявам се това е само началото! :supz: =D>
Evgeniy - майстор
Благодаря,
Мисля за развитие наистина, не точно в комерсиален аспект.
Ето отговорите подред:

1. Модулът е един - ESP8266. Нямам много отдалечени места и не мисля че би било проблем на 10-20 метра да се пусне кабел. Всички цифрови датчици са на една шина. Има интересна алтернатива с BLE (bluetooth 4.0) модули HM-10, които имат вградена поддръжка на DS18b20 и с АТ команди могат да четат отдалечени сензори.
2. За момента идентификаторите на датчиците са в таблица. За добавяне или махане трябва да се корегира обявяванто на тази таблица в сорс кода. Може да се нарави "Auto sense", но ще трябва и допълнителен код за това кой датчик къде се намира. Целта беше оптимизиране на наличната памет.
3. ESP8266 има само един аналогов вход с 10 битов АЦП. В друг проект го използвам да чета ламбда сонда и да променям скоростта на вентилатора на горелката. ESP32 е доста по добър - може да адресира няколко аналогови входа с 12 битов АЦП.
4. Ако намеря време ще публикувам сорса на Github. В момента там е само моя вариант за по-коректно четене на чифровите датчици: https://github.com/gicheve/DS18B20-Corr ... s18b20.lua
SLK - помощник
Благодаря за разясненията!
Това наистина е много добро и евтино техническо решение.
SLK - помощник
Ето още едно некомерсиално решение, подтикнато преди години от Jacket, отново с PicоIP, но този път е използван един комбиниран модул на същият производител, с вградени от 2 до 8 бр. релета.
Системата работи под Linux и служи за контрол и мониторинг на поливна система, солар за затопляне на вода, котел, управление на помпи и нагреватели за два бойлера, с възможност за съхранение на всички отчетени данни и състояния.
Хардуерът е съставен от миниатюрен компютър с ниска консумация, на който е инсталирано локално сървърно приложение под "Python", за отчитанe на данните от датчиците и задаване на команди към изпълнителните уреди, в случая релета.
На същата машинка е инсталирано и Уеб приложение под PHP, HTML и MYSQL, позволяващо достъп до всички възможности на системата за мониторинг и дистанционен контрол, като достъпът, за по-голяма сигурност е през сайт "Remot3.it", за микрокомпютри като Raspberry Pi и др.
Прилагам някои снимки, ако това представлява интерес:

Прикачен файл

Untitled.png

Прикачен файл

Untitled3.png
Untitled3.png (83.77 KиБ) Видяна 1509 пъти

Прикачен файл

Untitled2.png
Untitled2.png (91.02 KиБ) Видяна 1509 пъти
Virtex - майстор
Линк може ли или е само информативно мнение какво съществува ?
SLK - помощник
нед юли 08, 2018 5:48 pmVirtex написа:
Линк може ли или е само информативно мнение какво съществува ?
Линк към самата система няма как да дам по причина, че тя работи в реално време и позволява дистанционен контрол от всяка точка през интернет, чрез директни команди към изпълнителните органи управляващи нагревателите на бойлерите, помпите и клапаните на кръговете на поливната система, както и задаване на изменения в настройките за ръчен и автоматиче режим на самата система, но, ако намеря време, ще подготвя демо версия на резервен адрес, на който да може да видите как работи системата.
Ето още снимки на екрана за настройки на системата и графиката за отоплителната система, както и екрана на локалния линукс сървър:
Понеже форумът е направи сам, за всеки, който има интерес, ще предоставя допълнителна информация и помощ за да си изгради сам такава автоматизирана система.

Прикачен файл

Screenshot 2018-07-11-ser.png

Прикачен файл

Screenshot 2018-07-10 –1.png

Прикачен файл

Screenshot_2018-07-10 Screenshot2.png
Virtex - майстор
Това беше въпроса - дали има някъде качена необходимата информация, за да си направи човек сам нещата.

Обикновено се качват на github/gitlab, за да може да се има идея кое какво е и как да се ползва.

Иначе така само по снимки няма много информация как да се направи. Да, като демо е добре, но това не е много полезна информация :)
SLK - помощник
ср юли 11, 2018 10:10 amVirtex написа:
Това беше въпроса - дали има някъде качена необходимата информация, за да си направи човек сам нещата.

Обикновено се качват на github/gitlab, за да може да се има идея кое какво е и как да се ползва.

Иначе така само по снимки няма много информация как да се направи. Да, като демо е добре, но това не е много полезна информация :)
Разбира се, че ще кача информация. Ето и линк "https://github.com/slkivanov/Napravi_Sam1" към сорса на системата.
Не претендирам за изчерпателност или завършеност, все пак това е система "направи сам". Оставам на разположение, при свободно време, да помагам ако има интерес и въпроси. Щe съм благодарен също, ако кода бъде подобряван. Има възможност софтуера да се стартира и на windows, но до този момент не съм го правил, защото основно ползвам Linux.
 • 1
 • 33
 • 34
 • 35
 • 36
 • 37

Тема "Температурен мониторинг" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: