• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 16
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
VanyaA - специалист
чет юни 28, 2018 11:04 pmРуди написа:
Включвам се в темата за приключението!
Първо, да пожелая търпение на авторката и ентусиазмът да не стихва,
а накрая всичко да завърши успешно и с хубави снимки.
И аз като nikolov333 дълго и упорито се ослушвах, но вече няма накъде.
Съвсем наскоро станахме собственици на доста по-малък имот
(половин декар) и няма вече накъде - предстои интересното!
Започва полека да се избистря идеята за къщата... Ще имам въпроси към
майсторите и аз за това-онова - всяко нещо по реда си.
Засеага - наздраве!
Успех и на вас в това забавление :)
Наздраве!
zz_stefanov - майстор
VanyaA, пожелавам ти успех :)
Послушай колегите, всякакви килерни/гардеробни обеми не са излишни, било отделни или прилежащи към гаражите.
Отделно водоснабдяване и електроснабдяване на градинските обекти (навеси, беседки, барбекюта... .
Руди - майстор
Ето така изглежда при мен първоначалната идея.
Изображение
Вила с дневна, три спални, две бани, мокро, килер
и веранда, само 110 квадрата, без да се брои верандата.
Селото е планинско и няма нужда от климатици през лятото,
по-скоро от одеала. През зимата вероятно няма да се ползва
поради затруднения достъп, затова отоплението отпада. Пък ако
решим някоя Коледа да изкараме там, ще има камина на дърва,
конвектори на ток...
Ето и идеята за външния изглед на къщата и дворчето, от изток и север
има път и лек наклон на юг:
Изображениеjpg
Чудя се как могат да се закрепят тия декоративни дъски в ъглите,
около прозорците и широка подпрозоречна дъска заедно със стандартна
топлоизолационна система - EPS, дюбели, мрежа, силикатна мазилка.
ANGELI - напреднал
чет юни 28, 2018 11:22 pmnikolov333 написа:
чет юни 28, 2018 4:17 pmVanyaA написа:
чет юни 28, 2018 4:11 pmnikolov333 написа:
Браво на вас.. аз още се ослушвам, макар че ме влече същото приключение.. Принципно изпълнителя и бюджета за най-важната част, така че, стискам палци да случаите и да имате късмет..
Благодаря! За сега сме големи ентусиасти, но когато започне същинската част мисля, че ще стане мнооого забавно :)
Много внимавайте с избора на изпълнител. Архитекта ви ми вдъхва доверие, щом иска да комуникира с изпълнителя..

След като ви вдъхва доверие само с едно искане и комуникация с майстор, ясна ми е работата.

Разубеждавали сме много " Архитекти" / "Техници" с тяхните глупави изпълнения. Архитект вече може да стане всеки с тези програми дето ги има, но друго е на компютъра, друго е да го работиш постоянно и да знаеш кое как и къде.
Ще допълня само с успех с избора на фирма или строителна бригада :partyman:
nikolov333 - майстор
Много от проблемите са точно поради липса на комуникация и контрол.. Така, че късмет пожелавам, да случите в избора..
BLUEPUPIL-2 - специалист
съб юни 30, 2018 2:21 pmРуди написа:
Селото е планинско...
Бетон помпата, крана с кюбела и бетоновозите да не вземат да се уплашат от наклонените и тесни улички.
съб юни 30, 2018 2:21 pmРуди написа:
...През зимата вероятно няма да се ползва поради затруднения достъп...
Подобен тип инвестиция е финансово не добре обоснована, но пък кеф цена няма! === Направи я чист правоъгълник, без издатини. А покрива да бъде от най-безпроблемния тип- двускатен. Отърси се от натрапливото изкушение да търсиш визуално въздействие, чрез начупване на фасадите и накъдряне на покрива. А го постигни (въздействието) с подходящ избор и съчетание на материалите.
VanyaA - специалист
пет юни 29, 2018 3:06 pmzz_stefanov написа:
VanyaA, пожелавам ти успех :)
Послушай колегите, всякакви килерни/гардеробни обеми не са излишни, било отделни или прилежащи към гаражите.
Отделно водоснабдяване и електроснабдяване на градинските обекти (навеси, беседки, барбекюта... .
zz_stefanov, със сигурност слушам :) За това пуснах темата. Знам, че повечето въпроси са дъвкани многократно, но ето, като описах нашата ситуация и излезнаха още неща, за които трябва да помислим и понеже сме на етап проектиране, можем да добавим или променим.
Благодаря на всички, които споделят опит и дават идеи и съвети.
А пък аз обещавам, че ще продължа да ви тормозя с въпроси :)
Спорна седмица на всички!
jabata - специалист
Това че архитекта иска да е в постоянен контакт с изпълнителя, е много добре. Но много често изпълнителя няма да се навие да работи така, особено след като види проекта, че на моменти архитектите такива чудесии ги сътворяват, че на изпълнителите им се завива свят да ги направят. Както каза един колега по-нагоре, в днешно време архитект става почти всеки, стига да може да нарисува няколко линии на AutoCad ili ArchiCad.... но това е друга тема...
Колкото до отоплението, когато котлето е в отделно помещение, няма никакъв проблем след време от пелети да се смени на газ, или на каквото искате...
По темата дали подово, или радиатори е въпрос на вкус, но при подовото, след изстиване което така или иначе ще се случи поне веднъж в годината, възстановяването на комфортната температура може да отнеме няколко дена...
Климатиците, щом не ги харесвате, можете за отопление и охваждане да ползвате радиатори с изкуствена конвекция...(аз лично не ги харесвам) но за други те не са проблем, и тогава всичко може да мине през термопомпа вода-вода.... стига в двора да имате възможност да биете 2 сонди. Една за черпене, и другата за обратната вода. Защото попринцип изконсумираната вода, трябва да се връща в почвата, а не да се излива в канализацията....
VanyaA - специалист
пон юли 02, 2018 3:47 pmjabata написа:
Това че архитекта иска да е в постоянен контакт с изпълнителя, е много добре. Но много често изпълнителя няма да се навие да работи така, особено след като види проекта, че на моменти архитектите такива чудесии ги сътворяват, че на изпълнителите им се завива свят да ги направят. Както каза един колега по-нагоре, в днешно време архитект става почти всеки, стига да може да нарисува няколко линии на AutoCad ili ArchiCad.... но това е друга тема...
Колкото до отоплението, когато котлето е в отделно помещение, няма никакъв проблем след време от пелети да се смени на газ, или на каквото искате...
По темата дали подово, или радиатори е въпрос на вкус, но при подовото, след изстиване което така или иначе ще се случи поне веднъж в годината, възстановяването на комфортната температура може да отнеме няколко дена...
Климатиците, щом не ги харесвате, можете за отопление и охваждане да ползвате радиатори с изкуствена конвекция...(аз лично не ги харесвам) но за други те не са проблем, и тогава всичко може да мине през термопомпа вода-вода.... стига в двора да имате възможност да биете 2 сонди. Една за черпене, и другата за обратната вода. Защото попринцип изконсумираната вода, трябва да се връща в почвата, а не да се излива в канализацията....
Вчера случайно разбрах, че едни познати са с термопомпа вода-вода и се уговорихме тези дни да отидем да ни разкажат малко повече подробности. Ние място за два сондажа ще имаме, но съвсем се оскъпява системата. Имам предварителна оферта за 90лв/л.м. за сондаж, мислим да е около 30м, с два ще стане доста сериозна цифра. Честно казано, не че сме правили сметка котел и радиатори колко би струвало... Миналата седмица ходих в една фирма, която се занимава с изграждане на системи за отопление, но момичето, което беше в магазина буквално ме изгони, защото не съм знаела какво искам и каза чак като сме готови с грубия строеж, тогава да им се обадим. Да, обаче гледах разни вкопани подови конвектори, за които не знам стават ли за охлаждане или само за отопление и всъщност това исках да разбера от фирмата :). Ако се окаже, че могат да охлаждат, нали трябва да се предвидят още при изливането на плочата, защо първо да правим плоча, а после да я копаем, за да се сложат конвекторите. Та така, забавлявам се :)
BLUEPUPIL-2 - специалист
ср юли 04, 2018 10:37 amVanyaA написа:
=== Имам предварителна оферта за 90лв/л.м. за сондаж, мислим да е около 30м, с два ще стане доста сериозна цифра. ===
Кабиле е на около 2км. от Тунджа и би трябвало нивото на подпочвените води да е високо, освен ако няма някаква местна геоложка особеност. При ниво на подпочвените води под 3м. термопомпата вода-вода започва да доставя топлина на сравнително висока цена. В калкулацията трябва да се включи покачване и то значително на цената на тока. Това подпиране на цената надолу е изкуствено и няма как да издържи още дълго, колкото и да се иска на политиците да угодят на избирателите. С думи прости за да ви излязят верни сметките за отопление предвидете поне с 20% по-скъп ток.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 16

Тема "Приключението нова къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: