• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
tzetz009 - специалист
Схемата на moimoimoi е супер , но нека сме обективни - бутоните ще трябва да могат да понасят пусковият ток , докато захапе контактора . Много оперативни бутони изобщо не ги мислят за такива токове и дори нямат контактни "пъпки" !

:partyman: :partyman: :partyman:
valentino76bs - майстор
чет юли 05, 2018 11:06 pmtzetz009 написа:
Схемата на moimoimoi е супер , но нека сме обективни - бутоните ще трябва да могат да понасят пусковият ток , докато захапе контактора . Много оперативни бутони изобщо не ги мислят за такива токове и дори нямат контактни "пъпки" !

:partyman: :partyman: :partyman:
Разгеле....:)
Стоп бутона е оперативен 3-5 А ,ПРИМЕРНО 2.2КВ С НОМИНАЛ 20а при пуск няма да му е много добре на стопчето.Мой мой знае това и точно за това каза "'пробвай така""....
valentino76bs - майстор
чет юли 05, 2018 8:31 pmiliya_i написа:
Освен, че го карат да си сложи контактор, от времето на баба им, щото те друго не са виждали и цялата схема да се монтира в кутия, по-голяма от самата фреза, щото те друго не са виждали, за пускане на 2 KW колекторен двигател, имате ли други съображения, освен, че друго не сте виждали?
На истина ли ай стига...сега поне има интернет ако не на живо поне на снимки сме :)
Virtex - майстор
Тогава каква е схемата със стоп бутон и контактор ? NC стоп бутон последователно на пусковият бутон ?
valentino76bs - майстор
чет юли 05, 2018 11:49 pmVirtex написа:
Тогава каква е схемата със стоп бутон и контактор ? NC стоп бутон последователно на пусковият бутон ?
По нагоре е постнаха само ,че има оперативен н.о. контакт.Силовия си е отделно!
iliya_i - майстор
чет юли 05, 2018 11:22 pmvalentino76bs написа:
Освен, че го карат да си сложи контактор, от времето на баба им, щото те друго не са виждали и цялата схема да се монтира в кутия, по-голяма от самата фреза, щото те друго не са виждали, за пускане на 2 KW колекторен двигател, имате ли други съображения, освен, че друго не сте виждали?
На истина ли ай стига...сега поне има интернет ако не на живо поне на снимки сме :)
Стоп бутона може да не носи пусковия ток, ако се сложи не там, дето го е дал moimoi а между пуск бутона и бобината. Обратната връзка от контакта се свързва в средата между пуск и стоп бутона. Така тока през бутона ще е само от бобината.

Айде, мий зъбките, че много се наплюнчи!

Прикачен файл

Wiring.png
Wiring.png (10.67 KиБ) Видяна 1427 пъти
valentino76bs - майстор
[/quote]

По нагоре е постнаха само ,че има оперативен н.о. контакт.Силовия си е отделно!
[/quote]

Тъй като прекалено внимание обърнахме на тоя контактор което естествено не е лошо само да допълня :
Категорията на приложение също е важна и е стандартизирана от IEC.
Като му гледам характеристиките
[Ie] rated operational current
25 A AC-7A
8.5 A AC-7B
Справка шнайдер:
Тези категории на употреба определят какви натоварвания контакторите превключват:
AC-7a са предназначени за леко индуктивни товари за домакински уреди, например смесители и миксери
AC-7b са за моторни товари за домакински уреди като вентилатори и централни вакууми

Това автоматично го слага в графата "битов контактор" и също не е за подценяване! Въпреки ,че ако аз правя нещо за себе си едва ли бих се съобразил но ако е нещо за някъде си просто няма как.
valentino76bs - майстор
пет юли 06, 2018 8:34 amiliya_i написа:
чет юли 05, 2018 11:22 pmvalentino76bs написа:
Стоп бутона може да не носи пусковия ток, ако се сложи не там, дето го е дал moimoi а между пуск бутона и бобината. Обратната връзка от контакта се свързва в средата между пуск и стоп бутона. Така тока през бутона ще е само от бобината.

Айде, мий зъбките, че много се наплюнчи!
Интересна схема. :) С какво е по различна обаче не знам!!!Даже е по тъпа!!!
Моите ги измих,а ти твоите изми ли ги ако още не си мога да ти дам "специална паста " сутринта е в повече....не се напъвай!!!
Antonii - майстор
На тази последната схема пусковия бутон трябва да издържа на големината на пусковия ток на агрегата иначе след няколко пуска ще се завари.
Аз лично такъв бутон още несъм срещал.
DMN - майстор
Ми аз така като гледам от предложените схеми, то се обезсмисля използването на този вид контактор :? .
Според мен, ако ще се използва както трябва, Antonii вече е дал предложение в началото на темата бутонът да се смени с ключ, въпреки недостатъците при спиране на тока и т.н.

iliya_i, от къде според теб ще мине пусковият ток на последната схема, която си дал, ако не пак през пусковия бутон? Поне така както си я начертал?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Монофазен контактор - въпросче" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: