• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 16
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Руди - майстор
чет юли 05, 2018 2:43 pmBLUEPUPIL-2 написа:
Затова се правят две успоредни второстепенни греди с разстояние между тях да речем 50-100см и на желаното място между тях се оставят отвори с нужните размери и в тях се думка, който каквото си поиска. Същевременно плочата се радва на нужния комфорт.
Аз можех да се сетя и за по-сложен вариант, но не е това целта.

Конструкцията трябва да е максимално проста и ясна, за да позволи
на всички инсталации да се разположат около нея. Да се направят
две колони вместо една, за да се намести комин или да се правят
излишни греди навсякъде, където ще се монтират подови конвектори е
решаване на задача със сбъркано условие.

Не трябва да се забравя, че всички инсталации подлежат на подмяна няколко
пъти в живота на една сграда, а конструкцията остава. Днес подови конвектори,
утре радиатори, после серпентини или таванни въздуховоди, сменят се тръби,
кабели, изолации, дограми и облицовки. Конструкцията трябва да остане и да
понесе и позволява всичко това.
BLUEPUPIL-2 - специалист
Аз съм категорично против такъв универсализъм на конструкцията, защото на практика нещата често се разминават с първоначалния замисъл. Като цяло, така се влагат повече ст. и бетон с идеята да се посрещнат бъдещи отслабвания. Получава се така, че някъде има доста повече носимоспособност от необходимото, а на други едвам се покрива абсолютния минимум. Примера, който ще дам е от преди няколко години. Собсвеника иска да прави нов комин, защото… И решава, че най-удачното място е непосредсвено до вътрешна колона и трябва да се направи отвор в безгредовата плоча. Отвора е възможно най-големия защота камината е еди-колко си киловата. Предложени му бяха две решения. 1.Да измести отвора от критичната зона около колоната или 2.Да бъде направено укрепване отдолу, в съществуващото мазе. Той си избра, неговия си метод- кърти, ряза, направи един голям кратер и частично компрометира потенциала на плочата да се съпротивлява на продънване. Добрата новина е ,че още не е късно да се пооправят нещата. Та, връщайки се на първоначалния въпрос, най-доброто решение е да се локализират отворите, големите точкови натоварвания и пр. и да бъдат подобаващо проектирани от самото начало. Ако впоследсвие нещата се променят, няма нужда да предвиждаме тези промени, като понапомпаме конструкцията равномерно и навсякъде, а прибягваме само до локално укрепване със стомана и бетон.
Gadnyara - специалист
@VanyaA: ако целта е посетителите да онемяват от скъпи и нестандартни изпълнения, слагайте подови конвектори. Тъкмо ще има къде да си пускат дребните играчки децата.

Ако обаче искате да НЕ се съобразявате изобщо с тази система, просто си предвидете водно подово. Задайте изискване към проектанта и архитекта, системата да позволява и охлаждане с водата в пода. Така няма да имате никакви видими отоплители/охладители, а само стайни термостати.

А духащите климатици монтирайте само за аварийните ситуации на догонване за топло/студено. Можете да ги поръчате от нисък клас и с минимална мощност (и цена) и да съобразите разположението на вътрешните тела с единствена цел най-малка забележимост. Можете да ги групирате - две или повече стаи да са с един климатик в коридора пред тях.
Ако лятото можете да изтраете 24 часа, докато се охлади къщата (или добавите автоматизация за отдалечен предварителен старт), климатиците могат да се превърнат в складирани ел.духалки или радиатори, както вече споменах. :wink:
VanyaA - специалист
пет юли 06, 2018 3:47 pmGadnyara написа:
Задайте изискване към проектанта и архитекта, системата да позволява и охлаждане с водата в пода. Така няма да имате никакви видими отоплители/охладители, а само стайни термостати.
Ето това решение търсим, само не ни е ясно как се реализира. Може ли малко инфо къде да прочета за това, идеята на темата беше най-вече за система отопление и климатизация в едно. С архитекта още не сме говорили по този въпрос, но ще го посетим тези дни да видим и той какво ще предложи.

А иначе отдавна не се вълнувам посетителите в къщи дали ще онемяват :) Важното е на нас да ни е уютно и комфортно.
nikolov333 - майстор
Баш тука е форума за подовите отопления.. viewtopic.php?f=10&t=13313 Има много за четене.. Използвайте търсачката.. :idea:
VanyaA - специалист
вт юли 10, 2018 4:52 pmnikolov333 написа:
Баш тука е форума за подовите отопления.. viewtopic.php?f=10&t=13313 Има много за четене.. Използвайте търсачката.. :idea:
Колкото и да е странно, но не съм активен участник по форуми и нещо не се справям с търсачката, може би не задавам правилно критериите за търсене :) Иначе, да, има много информация и точно от тук научих за водното подово, даже не бях чувала за него до преди 3-4 месеца. Както и от миналата седмица започнах да чета за геотермалната помпа :) Даже като цяло започна да ни харесва идеята за нея, все пак имаме 4 дка място...
шоп - майстор
ср юли 11, 2018 10:29 amVanyaA написа:
миналата седмица започнах да чета за геотермалната помпа :) Даже като цяло започна да ни харесва идеята за нея, все пак имаме 4 дка място...
:idea: Прочетете, образовайте се, не бързайте за да може в крайна сметка да вземето правилно решение.

Геотермалните ТП биват няколко вида:
земносвързана серпентина, вода-вода и с директно изпарение.

Последните са доста екзотични и рядко срещани, макар, че според мен са с голям потенциал. Май във форума само @торбалан е с такава ТП.

Моята ТП е вода-вода

Ако имате имот богат на плитки подпочвени води това е вашия тип ТП

Ако нямате сондаж с дебит или подпочвената вода е доста под кота 0 тогава варианта е серпентина.
Един съвет от мен: не икономисвайте от серпентината. Даже я преоразмерете.
Успехи!
VanyaA - специалист
ср юли 11, 2018 3:51 pmшоп написа:
ср юли 11, 2018 10:29 amVanyaA написа:
миналата седмица започнах да чета за геотермалната помпа :) Даже като цяло започна да ни харесва идеята за нея, все пак имаме 4 дка място...
:idea: Прочетете, образовайте се, не бързайте за да може в крайна сметка да вземето правилно решение.

Геотермалните ТП биват няколко вида:
земносвързана серпентина, вода-вода и с директно изпарение.

Последните са доста екзотични и рядко срещани, макар, че според мен са с голям потенциал. Май във форума само @торбалан е с такава ТП.

Моята ТП е вода-вода

Ако имате имот богат на плитки подпочвени води това е вашия тип ТП

Ако нямате сондаж с дебит или подпочвената вода е доста под кота 0 тогава варианта е серпентина.
Един съвет от мен: не икономисвайте от серпентината. Даже я преоразмерете.
Успехи!
Благодаря за съвета! Все още не знаем какво и как ще е с водата - единия съсед е копал до 9 метра, но лятото му свършвала водата, другия е на 30 метра, но още не живее в къщата и няма никаква представа дали е достатъчно :) По принцип и ние сме се ориентирали за дълбочина около 30 м. Идеята за термопомпа вода-вода е много добра, но изискването за втори сондаж леко ни притеснява. Като се замисля реално, на фона на цялата инвестиция, която ще направим, едни допълнителни 3 000 лв. са капка в морето, но все пак бюджета ни не е разтегливо понятие :) Така или иначе най-неясната част остава климатизацията. Колкото и добра изолация да сложим, мисля, че няма шанс да минем без климатици, имайки предвид моята непоносимост към температури над 20 градуса, а при нас лятото си е горещо. Сега търсим фирма, която се занимава с проектиране и изграждане на системи за ОВК, да видим евентуално с въздуховоди какво и как може да се получи, също да разберем плюсове и минуси на едно такова решение.
шоп - майстор
чет юли 12, 2018 11:10 amVanyaA написа:
Идеята за термопомпа вода-вода е много добра, но изискването за втори сондаж леко ни притеснява.
Той не е задължителен. Всичко зависи от вида почва и пропускивоста и. Аз не изхвърлям чистата вода във втори сондаж, а я малка попивна шахта. Тя е само за тази цел. Разбира се почвата е баластра и каквото и да изсипеш-попива.
Така, че вижте геологията.
Така или иначе най-неясната част остава климатизацията. Колкото и добра изолация да сложим, мисля, че няма шанс да минем без климатици, имайки предвид моята непоносимост към температури над 20 градуса, а при нас лятото си е горещо.
У нас се охлаждам евтино и ефективно със сондажна вода и 8 бр вентилаторни конвектори.Като безплатен бонус се полива тревата. Но пак опираме да водата.

Като за начало биите сондаж и не жалете пари. Качествени и дебелостенни обсадни тръби, обратен дренеж, продухване , диаметър над ф160 и т.н. Един път се прави.
Тоалетна и сондаж са основите на всеки строеж според мен:-)))
Gadnyara - специалист
....Сега търсим фирма, която се занимава с проектиране и изграждане на системи за ОВК, да видим евентуално с въздуховоди какво и как може да се получи, също да разберем плюсове и минуси на едно такова решение.
Имате си проектант по тази част, в екипа на архитекта. След като той ви консултира и насочи, можете да вземате оферти от фирми-изпълнители. В противен случай, всеки ще представя като най-добър типа система, от който печели най-много... :wink:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 16

Тема "Приключението нова къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: