Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
пон юли 23, 2018 2:12 pmbad_mad написа:

Значи все още на въглища излиза най-евтино #-o
Не съм казал това!
Всичко зависи от цената и калоричността на горивото. Хубаво е човек да има избор. Тази година да кажем въглищата са евтини и да ги гори автоматизирано в горелка.
Догодина може дървата на метровици да са по-евтини и стопанина да си е у дома.
На третата година агро пелетите може да са на добра цена...
и така.
Универсална горелка + универсален котел е равносилно на гъвкаво и икономично отопление.

Аз лично имам три котлета и мога да горя ръчно и в автоматичн режим всичко, но от миналата година се облажих с термопома вода-вода и не съм палил котли и горелки.
bad_mad - помощник
пон юли 23, 2018 3:30 pmшоп написа:
пон юли 23, 2018 2:12 pmbad_mad написа:

Значи все още на въглища излиза най-евтино #-o
Не съм казал това!
Всичко зависи от цената и калоричността на горивото. Хубаво е човек да има избор. Тази година да кажем въглищата са евтини и да ги гори автоматизирано в горелка.
Догодина може дървата на метровици да са по-евтини и стопанина да си е у дома.
На третата година агро пелетите може да са на добра цена...
и така.
Универсална горелка + универсален котел е равносилно на гъвкаво и икономично отопление.

Аз лично имам три котлета и мога да горя ръчно и в автоматичн режим всичко, но от миналата година се облажих с термопома вода-вода и не съм палил котли и горелки.
На едно мнение сме :-D И на мен първоначалната идея ми беше термо-помпа...но високата цена ме отказа моментално 8-[
шоп - майстор
пон юли 23, 2018 3:37 pmbad_mad написа:

На едно мнение сме :-D И на мен първоначалната идея ми беше термо-помпа...но високата цена ме отказа моментално 8-[
Висока, висока, колко да е висока. Моята ТП е самоделна с мощност 28-30 киловата и с цена 3000лв

Няма котел+ горелка с такава цена :idea:
Ако прибавите и котелно, склад за горивото, комин + хамалагия, прах, сгур, мизерия и това, че трябва да дадете 2000лв за гориво в аванс
:idea:

Сега, ако нямате подово или конвектори е друга бира. ТП работи икономично само в нискотемпературен режим.
bad_mad - помощник
пон юли 23, 2018 3:44 pmшоп написа:
пон юли 23, 2018 3:37 pmbad_mad написа:

Висока, висока, колко да е висока. Моята ТП е самоделна с мощност 28-30 киловата и с цена 3000лв

Няма котел+ горелка с такава цена :idea:
Ако прибавите и котелно, склад за горивото, комин + хамалагия, прах, сгур, мизерия и това, че трябва да дадете 2000лв за гориво в аванс
:idea:

Сега, ако нямате подово или конвектори е друга бира. ТП работи икономично само в нискотемпературен режим.
За мое съжаление е така...Имам инсталация на етажите в едно с колекторни кутии,радиатори, кранчета, термоглави и тн...ако нямах, щях да мина на ниско-темпертурна инсталация. А и все пак нямам Вашият опит в тази сфера и не бих се справил с инсталация с термо-помпа.
bad_mad - помощник
Момчета, остана ми малко време тази седмица и пообиколих магазините...още не съм избрал котел, но напредвам със схемата за инсталацията. :supz:
След доста ровене във форума и из дебрите на интернет стигнах до следният вариант:
Прикачен файл:
Variant 1.jpg
Variant 1.jpg (93.35 KиБ) Видяна 4134 пъти
Не претендирам да е вярна, така че разчитам на вас за идеи и критика :) :idea: :yawinkle:

Въпрос 1: Има ли нужда от още една помпа и къде да бъде?
Въпрос 2: На партера са само 4 радиатора, мога ли да избегна по някъв начин помпата за там?
Въпрос 3: Колектора за към радиаторите е доста пари, ако го направя просто с колена от захранващата/връщащата тръба?
Въпрос 4: Кое ще накара водата да циркулира правилно през серпентината на бойлера и към "колектора"?
Въпрос 5: Четох и за някакви хидравлични изравнители...надявам се да нямам нужда от тях?
Въпрос 6: Пропускам ли някаква арматура?

Предварително ви благодаря за насоките :-D
ktch_1964 - специалист
С две ръце подкрепям мненията на колегата Шоп. В тази наша държава, където няма нищо сигурно човек трябва да можое
да лавира според състоянието на пазара и това което има в джоба си , иначе рискуваш да оставиш семейството си на студено.
Хайде сега защитниците на скъпи , чисто пелетни котли да ми кажат как ще се стоплят, ако в някоя виелица спрът тока за
48 и повече часа. Аз съм за универсална горелка монтирана на комбиниран котел, така че ако се наложи да можеш да се топлиш
в ръчен режим.
Вичи - специалист
чет юли 26, 2018 7:06 pmbad_mad написа:
Момчета, остана ми малко време тази седмица и пообиколих магазините...още не съм избрал котел, но напредвам със схемата за инсталацията. :supz:
Колега, просто нямаш представа колко далеч от истината си.
чет юли 26, 2018 7:40 pmktch_1964 написа:

Хайде сега защитниците на скъпи , чисто пелетни котли да ми кажат как ще се стоплят, ако в някоя виелица спрът тока за
48 и повече часа.
С малък UPS.А твоята помпа как ще работи?
LazarGanev - "Велик майстор"
чет юли 26, 2018 7:40 pmktch_1964 написа:
С две ръце подкрепям мненията на колегата Шоп. В тази наша държава, където няма нищо сигурно човек трябва да можое
да лавира според състоянието на пазара и това което има в джоба си , иначе рискуваш да оставиш семейството си на студено.
48 и повече часа. Аз съм за универсална горелка монтирана на комбиниран котел, така че ако се наложи да можеш да се топлиш
в ръчен режим.
Е, айде сега, дай сега вместо коли да караме цял живот УАЗ-ки, щото може да ни хване снежен капан за 48 часа :cool: ! Но няма лошо, който иска може да си кара. Който иска нека се мъчи цял живот с универсална горелка и чугунен котел и потривайки ръце да чака "онези 48 часа", за да натрие носа на инакомислещите :) . Може би е по-добре да си нарежат пластмасовите тръби, да изхвърлят помпите и да правят отоплителни инсталации както преди 100 години - с горно разпределение? На тези, които сега си строят жилища винаги препоръчвам една суха камина - хем за уют, хем за сигурност. А понеже нямам подходящ комин съм си приготвил една газова каминка 7кВт на пропан-бутан :)
ktch_1964 - специалист
Аз си мисля, че съм редовен читател на този форум и следя темите за отопление с пелети. В тези теми все някой се оплаква
от това , че нему работи горелката както трябва ту пелетите са калпави, ту електрониката нещо запецва и такива неща.
Чета най редовно и една тема за универсалните горелки в един друг форум, там има много хора които си карат универсалните
горелки предимно на слънчогледови пелети. До сега не съм прочел някой да се оплаче , че се е задръстил шнека и горелката е
спряла , или че имало дълги пелети които не вървят през шнека , или че горивната камера се е напълнила с пепел или шлака.
transportna - специалист
+10 и за двете мнения на ktch_1964.
Те вариантите за отопление в БГ не са повече от пръстите на двете си ръце. В темата се предложиха някои, но не съм забелязал някой /който има универсална горелка/ да потрива ръце и и ехидно да се подсмихва. Всеки вариант за отопление си има плюсове и минуси и затова готов отговор или формула няма. Всеки може сам да си прецени, докъде му се простират възможностите, кое може сам да си направи и т.н.

Тема "Избор на котел на пелети за къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: