Съвети за начинаещи готвачи.
Стефан - майстор
С ягодите и малините е малко различно - това са плодове, които имат голям аромат, и после никой не ги яде. Друг е въпроса с кайсии и праскови. Там Ние правим специални компоти, пълни до горе с плод. След това жена ми прави някакви сиропирани кексове, с плода от горе. Става върховно!!! И никой не може да ме убеди, че с купен турски плод ще се постигне това качество.
Ники - напреднал
И аз съм ЗА компотите.
Всичко което е произведено екологично чисто е за предпочитане.
Пред разните му там оранжерийни и тем подобни глупости.
Дори вкъщи спряхме да купуваме прясно и кисело мляко от магазина, откъде да знам какво има вътре... вече си купуваме от комшийката до вилата. Прясно, току-що издоено, варим, и колкото искаме квасим.
Ето ви малко да почетете, за да разберете защо мисля така:
1. Какво означават "Е" -тата по опаковките(ако изобщо ги изписват...):
http://margaritta.dir.bg/fevruari/0609exxx.htm
2. Една дискусия във форума на бг-мама:
http://forum.bg-mamma.com/index.php?top ... .msg995293 - майките са много чувствителни на тема "С какво храним съкровищата си :-)". Темата е страшно дълга, ако ви се чете ...
Стефан - майстор
Тази година има доста плод по дръвчетата. Преди малко набрахме две кофи едри и вкусни кайсии, които след час ще се превърнат в компоти.
Ето от тези дръвчета:

Прикачен файл

P7080001.JPG
P7080001.JPG (72.56 KиБ) Видяна 15645 пъти

Прикачен файл

P7080002.JPG
P7080002.JPG (61.9 KиБ) Видяна 15645 пъти
Стефан - майстор
Още малко снимки /с днешна дата/ на материал за компоти, собствено производство:

Прикачен файл

P8120001.JPG
P8120001.JPG (60.8 KиБ) Видяна 15363 пъти

Прикачен файл

P8120002.JPG
P8120002.JPG (69.16 KиБ) Видяна 15363 пъти

Прикачен файл

P8120003.JPG
P8120003.JPG (66.84 KиБ) Видяна 15363 пъти

Прикачен файл

P8120004.JPG
P8120004.JPG (52.33 KиБ) Видяна 15363 пъти
Стефан - майстор
И още няколко:

Прикачен файл

P8120005.JPG
P8120005.JPG (64.67 KиБ) Видяна 15359 пъти

Прикачен файл

P8120006.JPG
P8120006.JPG (62.21 KиБ) Видяна 15359 пъти

Прикачен файл

P8120007.JPG
P8120007.JPG (60.22 KиБ) Видяна 15359 пъти

Прикачен файл

P8120008.JPG
P8120008.JPG (42.87 KиБ) Видяна 15359 пъти
emil_v r - майстор
Къде е това мястоСтефане ? Къпините - отличник, но нямаш арония :-D
Стефан - майстор
Емо, двора е в Козлодуй и е 1 декар. Всичките тези дръвчета съм ги засаждал сам. Отглеждането, рязането, пръскането, всичко сам. Само в брането май някой ми помага :axe: Ама само да го хвана!
Къпините наистина са много едри - такъв им е сорта. Стеблата са без бодли. Но само дето ги отглеждам. Миналата година набрах две кофи, и се опитах да правя вино. Нищо не се получи - явно си има специална технология, пък и тънкост, която аз не знам. Иначе уж работих по книга, но само съсипах материала и захарта. Ако искаш, мога да ти дам разсад някой път когато минавам през Враца.
Иначе, връзката между радиацията, продуктивността и едрината на плодовете, е само в кръга на майтапа за Козлодуй. Всичко е в сорта и отглеждането.
Правенето на компоти е въпрос на много неща. Наличието на по-голямо количество екологичен домашен плод, традицията в семейството, желанието за тази дейност, и т.н. А продукцията, която остане, със захар, ферментация и дестилация се превръща в друг вид продукт. А продажбата си е чиста загуба на време за жълти стотинки. Кой както го разбира, въпрос на мироглед.

Ето и част от компотите от днес. Още не съм ги затворил.

Прикачен файл

P8120011.JPG
P8120011.JPG (43.1 KиБ) Видяна 14568 пъти
Последна промяна от Стефан на съб авг 12, 2006 7:03 pm, променено общо 1 път.
emil_v r - майстор
Първо , да се похваля , такива лоз.- овощарски ножици си купих ,че ги нося и даже като обядвам са на масата пред мен. 20лв, швеицарски - режат косъм , страхотни, страхотни! Второ , вино от къпини е наи - хубавото питие на планетата необяснимо е с думи . Трето - не трябва да се опитваш да обясняваш за компоти и консерванти на новото поколение . Те не са виновни ,че не са видяли маса неща които изчезнаха невъзвратимо. Няма думи с които да обясниш какво е истинско биволско мляко и сирене , пресно мляко което се пие направо от козата :o защото тя е здрава и не е нужно да се пастиоризира . Какво е блатен Лин , сливова без грам захар, какво е да ходиш лятото три месеца бос . Да свириш и пееш на китара или слушаш МР3 . Ааа , ами гигантски блатни миди ,задушени обаче на жар в черупките ,пълнени с спец.подправки и зеленчуци :-D Аиде да не почваме и по твърди паралели , че много стана и заспамих темата , но да си спамер не е срамно ,и аз съм горд че съм спамер.
vlado0549 - специалист
Ами да продължа и аз за доброто старо време.
Какво е да ставам в 4.00 за да взема кисело мляко за детето,Какво е да ми подсмърча детето че няма откъде да му купя вносно шоколадче!Какво е да чакам месеци наред за да се запиша за телевизор който струва 12 месечни заплати!Какво е да нямам право на жилище защото живеем само 2 семейства в един апартамент!
Какво е да си купуваме банани един път в годината(ако сварим).

И за какво са ми тъпите ти компоти когато винаги има плодове на пазара?
Emerald - модератор
И за какво са ми тъпите ти компоти когато винаги има плодове на пазара?
:-D Владо, Владо...ако останеш един ден без компоти, тогава ще ги оцениш. И откога на българския пазар имало винаги плодове? Май съм го пропуснала този момент... :-D Дори при мен голяма част от плодовете са само в сезон, а за избора в България, не ми говори! :lol:

Освен това, компота няма нищо общо със суровия плод. Това си е съвсем различен продукт- скоро ще кажеш "за какво ни е вино като има прясно грозде?" :lol:

Аз компоти купувам, но никак, ама никак не бих се отказала от домашни. Блазя им на Емил и Стефан! Един ден като се пенсионирам и се върна да си купя къщичка край морето, и аз ще правя компоти. :-D

Тема "Компоти" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: