• 1
  • 65
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69
  • 165
Всичко за дърводелството
stridata - специалист
чет юли 26, 2018 10:21 ama_stoev написа:
Снимката я сложиш в първото мнение с питането след редакция, понеже не бях видял че са ми отговорили докато прикачах. Дупката е отвътре, не ме притеснява фладера
Пита дали "БЯЛОТО ПРОЗИРАНЕ" се прави с байц или с боя.
Lisko - майстор
чет юли 26, 2018 3:58 pmstridata написа:
чет юли 26, 2018 10:21 ama_stoev написа:
Снимката я сложиш в първото мнение с питането след редакция, понеже не бях видял че са ми отговорили докато прикачах. Дупката е отвътре, не ме притеснява фладера
Пита дали "БЯЛОТО ПРОЗИРАНЕ" се прави с байц или с боя.
bullhomes2 го каза, но да повторим за яснота:
Никаква боя!
bulhomes2 - майстор
Байц бе хора. Кое не разбрахте? Байца оцветява дървото, а боята се напластява над него. След байца се минава с прозрачни грунд и лак и фладера остава видим. Преди боята се минава с грунд. Той като боята също е непрозрачен. Те покриват фладера и го скриват. Вижда се само боята. Има технологии и с прозрачен лак над боята, но е по-често срещана при автобоите. Ама какви фладери ще търсите след боя не ми е ясно.
nikolson - майстор
Човекът май пита за запълване на отвор 35 мм. :-D Има свредла/фрезери за тапи. Но 35мм у нас не съм срещал. Моят съвет е да си изрежеш наистина тапа от сап 35 мм. и да го покриеш с изрязан фурнир с цвета на вратичката с d=35мм. Като предвидиш дебелината на фурнира, разбира се.
a_stoev - майстор
Тапата е за запушване на отвор от панта. преправят се едни стари вратички, които са фурнировани и от вътре си остават отворите които искам да маскирам. Имам и фурнирен кант, уж като оригиналния фурнир. Не ми се реже сап и имам натрапчив спомен, че съм ги виждал някъде готови.
Това за боята е отделен въпрос и е за друг детайл. Сега даже ще си ги поръчам готови, но ми е интересно как получават показаното на снимката по горе. Не е само байц.
stridata - специалист
пет юли 27, 2018 12:33 ama_stoev написа:
.... как получават показаното на снимката по горе. Не е само байц.
Може да се направи с масло, байц, цветен грунд, цветен лак. Лака или гурнда могат да се тонират или с боя или с концентратите на байца. Принципно това на снимката е или масло или байц. Ако беше цветен лак нямаше да я има тази граница.
a_stoev - майстор
Повърхността е леко гланцова. Може би е някакъв лак който е леко пигментиран, не е напълно прозрачно, но много далече от покривността на боята. Като знам каква подготовка иска, за сега даже няма и да се пробвам, липсва ми време.
a_stoev - майстор
Купих си Бохемит винтидж порцелан изглежда много близко до това което искам на мострата
kuuuuuul - майстор
Изпаднаха ми тези трупчета, но не мога да разбера каква е дървесината :?

Прикачен файл

IMG_20180807_193529 (1).jpg

Прикачен файл

IMG_20180807_193452.jpg
IMG_20180807_193452.jpg (112.63 KиБ) Видяна 1664 пъти

Прикачен файл

IMG_20180807_193438.jpg
IMG_20180807_193438.jpg (115.67 KиБ) Видяна 1664 пъти

Прикачен файл

IMG_20180807_193421.jpg
ZEDYCUS - майстор
Бряст, като структура прилича на акацията. Трудно се стругова. Твърда и жилава дървесина. Правих купичка за сапун в банята от сух бряст, стана трудно но има интересна шарка.
  • 1
  • 65
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69
  • 165

Тема "Тема за бързи въпроси и отговори в дърводелството" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: