Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LZ - специалист
Вероятно архитектът не е "мотивиран" достатъчно или се познава с "твоя" човек.
Според мен ако пуснеш официална молба или там каквото трябва в общината те са длъжни да ти отговорят. Ако ти откажат, трябва да се обосноват и това може да е повед да обжалваш отказа по-нагоре...
LazarGanev - "Велик майстор"
Щом имате разрешение за строеж, значи имате проект за къща и не виждам къде е проблема? Коминът не е ли в проекта на къщата? Архитекта има право на малки промени без съгласуване, които накрая трябва да нанесе в екзекутива за да се узаконят. Това е.
zxzx1 - помощник
Колкото до "мотивирането", по моя преценка е повече от достатъчно,ама знае ли човек...всеки си има различен критерий за тая работа.По моему е по-скоро второто,ама де да знам...

А колкото до сградата-кооперацията е на около 30год. и комините започват за всеки от неговия си етаж. За 1-вия ,от 1-вия,за втория от втория и така до 4-тия.Тръби за локално парно са прокарани,а комин - няма. И така котела е в гаража,за комин се ползва вентилационния отвор на съседа от 1-вия етаж и някъде на третия става една невероятна чупка,която прехвъля дима в същинския комин.Това затруднява не само чистенето,а и задимява цялото стълбище,когато парното работи месец-два.Абе изобщо кошмар.
Не знам,може би там някъде се крие и причината за отказа на архитекта. Или пък наивността ми идва в повече...

Благодаря за съветите все пак!
Transporterr - специалист
лоша работа със съседа .никакво разрешение нема да те спаси ,дори и да извадиш ще си спечелиш недолюбване за винаги.опитай да се договиш с него някак,кажи му че ще е висок и ням да му пуши в прозорците..незнам :?
zxzx1 - помощник
Той така или иначе няма начин да не е висок и съседа е запознат с това много добре.Притеснява го факта,че щяла да се развали фасадата на сградата и ще му се повреди стената на спалнята,т.е. ще мухляса.Не можахме да му обясним,че комина изобщо няма да опира в нея.
кажете му че ще има изолация
даже още по добре ,сложете.. :?
аз не разбрах ,в крайна сметка външен комин трябва да се ,така ли..?
има едни коминни системи има и други ...
едните са с иноксови тръби с и изолация м/у тях не са много ефтини но са практически вечни и имат добър изглед..
другите са керамични тела с кръгъл отвор вата и пак керамични тела и пак с добър изглед от вън . скъпички са, додколкото поомня са чехски.
но са много добри, може би най добрия вариянт за външен комин
ориентировъчно около 250 лв метъра... :roll:
zxzx1 - помощник
Благодаря за информацията и за това,че се отзовахте.
Сега излезе и друго,че като закрепяме коминните тела сме щели да пробием стената на спалнята му. То си има начини за тая работа,а и в такъв случай трябва да "отиде на кино" и собствената ни спалня,а и на още двама комшии по-надолу.
Оффф,започна да ми писва вече.Половината град е с външни комини,вкл. и полицията.Всички ли имат тия талимати и сертификати дето ние ги извадихме не знам.
LazarGanev - "Велик майстор"
Май му обръщате прекалено много внимание, та за това. Оставете го да си пасе на воля :)
zxzx1 - помощник
С най-голямо удоволствие,ама предпочитам да не вися по съдилищата,а да си топля на спокойствие семейството зимно време. Та търся най-безпроблемния начин за това,ама си навлякох само беля на главата.
единствения начин е да му влезнете под кожата,но това не е по темата за комините а по скоро за народопсихологията на това жувотно БГнейборд-а ,успех! :cool:

Тема "външен комин" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: