• 1
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 626
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
EDI - майстор
Ако ви пречат осите, пръскайте със сода бикарбонат, това си е номер от време оно.
preslav - майстор
пет авг 17, 2018 8:55 amEDI написа:
Ако ви пречат осите, пръскайте със сода бикарбонат, това си е номер от време оно.
А какво се прави с тази сода, доколкото ми е известно е трудно разтворима във вода. Ако си запознат можеш да споделиш и за механизма на действие, очевидно не ги трови, но с какво ги отблъсква?
infomar
Содата е силно алкална и покрива повърхностите с алкален слой - храна!! Ако бе киселинен, щеше да отблъсква.
Нали си спомняте - когато имате киселини - пиете сода!!
EDI - майстор
Създава твърд слой върху и осите не могат да пробият зърното.Ползва се заедно с другите методи - бутилки и т.н..
infomar
За създаване на твърд слой аз използвам Калции (Ca). На всяко третиране добавям съответното количество. Към момента нямам нито една оса. Зърната са с твърда ципа.
Последна промяна от infomar на съб авг 18, 2018 7:06 am, променено общо 2 пъти.
kuger - майстор
вт авг 14, 2018 3:23 pmvlax написа:
вт авг 14, 2018 12:16 pmТрифон П.Трифонов написа:
Неска ги мернах в кауфланд сушилките.
Наистина са много малки, но пък са с 10 рафтчета, доколкото видях от снимката на vlax.
Къде ги видя тези 10 рафчета? :shocked:
Изображение
Моят М@хльо е същият ,който в момента продават в Кауфланд.
Рафчетата или тавички са 5 бр.Изглеждат повече, защото могат да се въртят,много хитро са го измислили.В едното положение растоянието между тавичките е Х см,като завъртиш тавичката растоянието между тавичките става по-голямо, да кажем 2Х.Ти си определяш как да бъдат съобразно големината на парчетата от това което сушиш.
вт авг 14, 2018 12:16 pmТрифон П.Трифонов написа:
vlax, тези 3 кг. домати напълно ли бяха заели капацитета на "мухльото"?
Като съм казал 3 кг ти да не мислиш,че съм ги мерил с точност.Но не са по-малко,но като ги срежеш ,част от тях изхвърлям,взимам само най-добрите парчета.
Предното зареждане беше със сини сливи,на око бяха пак около 3 кг,не съм ги мерил,при тях изхвърлям замо костилките.По-предното зареждане беше с праскови,тях ги четох,14 големи праскови. :-D
Сушилнята е малка,мисля че съм виждал и по-големи.Върши работа, вече втора година,доволен съм,това с въртенето на тавичките е голям плюс,при другите не знам дали го може.Само не ми харесва това ,че циркулацията е такава,че най-долните две тавички изсъхват много бързо спрямо най-горните и трябва да ги разменяш от време на време. :partyman:
Първата партида колкото за проба е в хладилника, затворена в кутия, но не е овкусена.
Втората партида в момента ми бръмчи на главата, демек се суши. Този път с пълния капацитет на сушилнята, наистина събра около 3 кг. Рома доматчета. Тоя път ползвах опцията по-високи тавички, че при първите имаше залепнали доматчета. Струва ми се, че доста време ще е нужно за сушене. Държа ги на 55 гр.
Забравих, моят м@хльо е кръгъл, пак с пет тави.
Купил съм зехтин и подправки и чакам.

Сушил съм сини сливи, сушил съм и кайсии, но по "бабешки", рамки с дъна от мрежа против комари и тензух отгоре. За кайсиите жената направи силен захарен сироп, и както беше врял сложи сушените кайсии за минута-две вътре. После отцеждане и в кутия в хладилника, още имаме от тях.

В сушилнята основно съм сушил люти червени чушки /рибки/, които смесени със сладка капия ползвам за овкусяване на шкембе чорба. Меля ги на едро в една стара стоманена руска кафемелачка, която съм регулирал за едро мелене и я въртя с ..... винтоверт.

пп: Мисля,е е добре "доматите" да отидат в тема Готварство.
пет авг 17, 2018 10:40 pmkuger написа:
...
Никъде няма да ходят. Я ко хубу си съхнат тука.
Доста опит имаш тука, та е време да се научиш да пестиш от форумното пространство.
kuger - майстор
нед авг 19, 2018 7:58 pmТрифон П.Трифонов написа:
пет авг 17, 2018 10:40 pmkuger написа:
...
Никъде няма да ходят. Я ко хубу си съхнат тука.
Доста опит имаш тука, та е време да се научиш да пестиш от форумното пространство.
Няма проблеми! Трета сушилня заложих преди около 2 часа, но тоя път нарязах доматките на шайби. Така обаче събира по-малко.
Чакат ме още около 5-6 сушилни, фул обем. Все Рома доматки.
Вчера гледах в магазин сушени домати но в олио, не зехтин. Аз съм купил 0,75 л. зехтин /някой ще ме светне ли кой зехтин става за пържене?/, ако не стигне ще мина на олио.

пп: Никъде няма да ходят
Мислех си, че повече хора ще видят, и извлекат инфо от първа ръка, ако темата е в "Манджите"
Както и да е, споделям опит а който търси, намира.
Делян - специалист
Абе, вие да не станахте вегани, бе :-D
сушени домати, сливи.... :yawinkle:
Сега остава и въздържатели да станете и да изсушите и гроздето :lol:

Иначе, моите домати вече прегарят - тази и другата седмица обирам последните. Ряпата, мамка й, не ще да никне, пак настана пълна суша, тиквичките най-накрая мирясаха :mrgreen:
А Мерлото, да го ева, почна да загнива, а го пръсках като обезумял... :axe:
preslav - майстор
пон авг 20, 2018 10:09 pmДелян написа:
Иначе, моите домати вече прегарят - тази и другата седмица обирам последните. Ряпата, мамка й, не ще да никне, пак настана пълна суша, тиквичките най-накрая мирясаха :mrgreen:
А Мерлото, да го ева, почна да загнива, а го пръсках като обезумял... :axe:
И при нас картинката е подобна, само дето не знам какви сортове грозде имаме, някои са устийчиви и не им пука (за сега), други започнаха да дават признаци на загниване. В неделя пръсках за последно, че май тази година гроздобера ще подрани. Ако нещата с гроздето ти започнат да зазляват бери, ронкай и спасявай каквото може.
  • 1
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 626

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: