• 1
  • 2
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
rosenred - специалист
Захванал съм се с тази отговорна задача.Лично мене заварките не ме притесняват имам и добър инвертор. В предвид обаче,че се очертава височинен и тежък монтаж без наличието на особена механизация и без хора се налага предвиждането на някои ъгли по разкроя на профилите.моля ви да споделите опита си при по тежките и отговорни стоманени конструкции.Благодаря.
CARRION - специалист
Покажи някакъв примерен проект(чертеж, скица, рисунка) по който ще работиш, за да се ориентираме по добре за какво става дума :-D
Стефан - майстор
Според мен направи една снимка на мястото, където искаш да се прави стълбата. И малко обяснения към нея.
crez - майстор
Ето ти една идея.Дървените стъпала заменяш с желязо.

Прикачен файл

600.jpg
600.jpg (44.19 KиБ) Видяна 8038 пъти

Прикачен файл

mini_stolb.jpg
mini_stolb.jpg (40.84 KиБ) Видяна 8038 пъти

Прикачен файл

mini_01.jpg
mini_01.jpg (38.34 KиБ) Видяна 8038 пъти
rosenred - специалист
Колеги справих се с задачата. Сега всичко е монтирано и площадката върху конзолите и парапета.Човека имаше визия за един вид индустриално стълбище от 2 части като междинната площадка се намира на покрива на помощна постройка в близост.Всички носещи заварки съм изпълнил със стоманизирани електроди и се получи много здраво,въпреки че конструкцията има леки аксиални ли радиални се наричаха вибрациите в страни.За съжаление не успях да го накарам да купи по масивни носещи профили може би за това ги има вибрациите в средата на конструкцията.Освен броя и височината на стъпалата нищо друго не можах да изчисля ами си го направих с налагане,отбелязване и рязане.В началото доста се притеснявах,защото конструкцията е външна а края на стълбата и конзолите са на височина от около 6 метра над земята но слава богу всичко е ок ,няма риск някой да падне ;).

ПС:Снимката е от август и още не бе завършено на цяло.

Прикачен файл

stalba 001.jpg
stalba 001.jpg (57.68 KиБ) Видяна 7603 пъти
velsi - Почетен майстор
Какво толкова се притесняваш? Като гледам профилите са си доста масивни. Поздравления. То и аз не бях правил стълба, но се справих. Ето виж тука.
Master_Kenobi - V.I.P.
rosenred написа:
...Човека имаше визия за един вид индустриално стълбище от 2 части като междинната площадка се намира на покрива на помощна постройка в близост...
...
...
...
...няма риск някой да падне ;).
То, винаги има риск някой да падне от стълбище... Дори и да е само от 2-3 стъпала. Но случи ли се тук - ще бъде страшно! :sad: Представете си, че някой се подхлъзне и полети надолу по стълбата. :shock: Колкото повече се търкаля надолу, толкова по-малки са шансове му да се спре. (Ами, ако е някое палаво дете? :shock: ) Ако имаше обаче междинна площадка и следващо перпендикулярно рамо на стълбата, нямаше да е така. Не е едно и също да летиш (да се търкаляш или хлъзгаш с ускорение) по стълба дълга около 8,50 м. и по такава дълга наполовина. На междинната площадка ще се спреш. Пък и какво ли е усещането да се изправиш на 6 м. височина пред стълба под 45 градуса наклон. Доста хора ще търсят друго слизане от там... :roll:

Така че си мисля, че визията на "човека" (възложителя, предполагам) е била абсолютно правилна, като е искал двураменна стълба и не знам защо, колега rosenred, сте го разубедили?! :? По-лесно ли ви беше така? По-малко материал и грижи? Ами, безопастността!!! :x

Със сигурност сте много добър с инвертора и при обработката на метал. Ще е хубаво обаче и да се запознаете с някои строителни норми, когато поемате такива поръчки. На ваше място не бих се гордял с това стълбище. Съжалявам... :|
rosenred - специалист
Колега Кеноби,
явно или не сте прочел или не сте разбрал правилно.Това което виждате от снимката е втората част от стълбата която започва от бетонен покрив и свършва на конзолата.От това положение уви не се вижда първата част която се пада на почти 90 градуса от тази стълба.
Второ самата стълба въпреки размерите си и наклона е съобразена със стандартите за височина и ширина на стъпалото и не е неудобна за изкачване и слизане.
Трето човека ама хич не е тъп като поиска такова изпълнение с оглед разходите(както се вижда цялата къща е в ремонт).
Четвъртото е че, не съм го разубеждавал а точно обратното за по масивни уайзени с цел намаляване на вибрациите по конструкцията.

В заключение на всичко искам да кажа, че като изпълнител винаги информирам възложителя за проблемите и недостатъците които могат да възникнат при изпълнението,но не мога да бъда господар на джоба или на акъла на собственика.Ако постоянно се съобразявам само с това което аз смятам за правилно то тогава едва ли ще мога да си изкарам и един лев!
Master_Kenobi - V.I.P.
ОК, заблудила ме е тази твоя фраза:
rosenred написа:
Човека имаше визия за един вид индустриално стълбище от 2 части като междинната площадка се намира на покрива на помощна постройка в близост.
... и снимката, на която изглежда, че стълбището е право. Съжалявам. Извинявай. :)
rosenred - специалист
До Velsi:Човек стълбата е супер! Евала!Аз вито,не се наемам да направя сам,има пинизи които не ги знам а не мога да рискувам да прецакам материал особенно при тези цени.

А сега по същество:Отново шибана задача.Този път трябва да се насажда метална тераса на стена на панелен блок.Човека иска да има товароподемност от 500 + кг.Тераската е на първия етаж и по задание ще е широка 0,8 метра и дълга 7 метра. Нямам право да пускам колони в земята поради юридически обстоятелства.Не мога да разгърна и конзоли отдолу защото има някакъв общ сутерен и възпрепятствам достъпа на хора с нормален ръст.А иначе още от сега ми е ясно че няма да стане монолитно(цяла заварена конструкция) заради тежестта при монтажа.Наи много обаче ме притеснява панелната основа.Хич им нямам доверие на тия панели,защото при всички случай ще трябва да дупча панела за да прокарам шпилки напр.М16
с планки и гайки от вътре които да държат конструкцията.
Впрочем скоро ще приложа и ситуационна снимка
  • 1
  • 2

Тема "ИЗРАБОТКА НА ВЪНШНО МЕТАЛНО СТЪЛБИЩЕ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: