Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
fbr - майстор
В къщата в която съм сега, всички комини бяха изградени с четворки, още по-лошо, бяха изправени с отворите отдолу и отгоре, съответно пълни с хоросан и тежащи като прасе, но пък имаха шапки. Херметичността на тези комини беше под сериозно съмнение, щото чак на стълбището миришеше, като се запали печка. Всички пет на брой комини бяха изринати, и беше изграден нов комин с коминни тела за отоплителната инсталация.
шоп - майстор
пет авг 24, 2018 1:22 pmГост написа:
А и такива е имало навремето- такива са използвани.
[-X Напротив, имаше плътни тухли единички и с това се зидаха преди 40 години комините, с това се зидат и сега.

пет авг 24, 2018 1:22 pmГост написа:
Засега няма да се събаря до плоча, ще се направи ремонт. Все пак е изкарал в това си състояние почти половин век.

Успехи в съживяването на мъртвеца!
Гост - специалист
пет авг 24, 2018 1:29 pmшоп написа:

[-X Напротив, имаше плътни тухли единички и с това се зидаха преди 40 години комините, с това се зидат и сега.
Успехи в съживяването на мъртвеца!
Съгласен, съм, че единични тухли е имало. Исторически са възникнали по- рано. При строежа на къщата вероятно са имали четворки- зидали са с четворки. Някои хора не помнят времето, когато дори и да имаш пари- не можеше да отидеш в магазина и да си купиш каквото ти трябва, а трябваше да имаш връзки и в магазина да го има...

Въпросният комин все още няма да се събаря. Засега ще се предприеме следното: Компрометираните тухлли да се подменят, да се измаже отвътре с варов разтвор с помощта на кюнец, да се отлее ст. бет. плоча(нещо като пояс) отгоре, да се измаже отвън [( стъкло-фибърна мрежа за топлоизолация и мазилка за топлоизолация (с фибри)]. И ще му мисля някаква шапка.
fbr - майстор
пет авг 24, 2018 1:47 pmГост написа:
, да се измаже отвътре с варов разтвор с помощта на кюнец,
Тая работа как ще стане. Дай подробности.
Гост - специалист
Всъщност комините в по- голямата си част са измазани отвътре. Това, което ми е странно, че не е измазана частта, която е над покрива- около метър- метър и нещо. Може и да са били измазани догоре, но в следствие на атмосверните влияния- мазилката да се е обрушила и да е паднала вътре.
Така, че- това, което трябва да се измаже отвътре- не е невъзможна задача. Ако не беше измазвано заедно с изграждането на комина и да трябваше да го правя сега за целия комин- не си го представям и аз как ще стане... :?
шоп - майстор
пет авг 24, 2018 2:01 pmfbr написа:
пет авг 24, 2018 1:47 pmГост написа:
, да се измаже отвътре с варов разтвор с помощта на кюнец,
Тая работа как ще стане. Дай подробности.
То по принцип точно така се прави.
При самото зидане на комина се прави метално сърце. Аз използвам и имам вкъщи метални сърца от въздушни бутилки от ЗИЛ и ИФА със заварени дръжки.

Зида се няколко реда фугирана зидария с перфектно изпечени единички и в квадратния отвор се излива цименто/варо/пясъчен разтвор. С въртеливи движения металното сърце се изтегля и така на всеки 4-5-6 реда.
Тънкостта е линейното изтегляне на кофража ( сърцето ).
fbr - майстор
По време на зидане ми е ясно. В момента как ще стане ми е интересно.
Руди - майстор
пет авг 24, 2018 2:21 pmfbr написа:
По време на зидане ми е ясно. В момента как ще стане ми е интересно.
В момента коминът се разваля донякъде
и ситуацията става "по време на зидане".
шоп - майстор
пет авг 24, 2018 2:38 pmРуди написа:

В момента коминът се разваля донякъде
и ситуацията става "по време на зидане".
Точно така.... и това донякъде според мен е до таванната плоча. Надявам се да има стоманобетонна плоча и тя се явява пояс и укрепване на комина.

Нагоре нова зидария, преминаване на комина през дървената конструкция на покрива по всички противопожарни норми и отстояния до горими елементи + нова обшивка на покрива + нова бетонна шапка.

Поне аз така бих процедирал или бих минал на двустранен иноксов комин с изолация.
fbr - майстор
Събори ли комина до плочата, каква ще е тази неземна сила, която ще накара чорбаджията, да реди пак тия четворки.

Тема "Какво не е наред с този комин?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: