Най - вълнуващия въпрос зимно време.
naster - майстор
ср авг 22, 2018 11:49 pmnaster написа:
... Освен това не знам подово може ли да се охлажда и колко комфортно се усеща под настилките.
Охлаждането само с конвекторите. Конвекторите и подовото са на отделни кръгове с различни температури.
ср авг 22, 2018 11:49 pmnaster написа:
... Идеята с конвекторите по тавана е още в полза на по-къса тръбна разводка от котелното до помещенията над вратите, а не чак под прозорците.
За 6 х 2 х 5 m (120 лв) тръби след това цял живот ще си недоволен.

Искам да избегна изграждането на няколко кръга, при положение, че конвекторът може да изпълнява функцията на подовото (говорим да се ползва за отопление, не сравняваме КПД)! А колкото до тръбите, не е за икономия на материал, а по-скоро за ефективност на системата.
naster - майстор
чет авг 23, 2018 1:19 amLazarGanev написа:
Може да икономисаш още тръба, ако вместо 6 конвектора сложиш един голям до котела и държиш отворени вратите. А подовото го остави на тези, дето знаят за какво иде реч. :)
Не знам това за единичния конвектор дали е сарказъм, но съм чувал за отопление с единствен канален климатик до рекуператора. А за подовото наистина съм абсолютно невеж. Мой познат ме уплаши, когато спомена, че е изръсил към 20К за някакви тръби рехау за хола на къщата си.
turbocharged - специалист
naster прав си подовото е много инертно. В началото на ползването ми не го настройвах добре и като пекне и в стаята става жега. После се научих да го нагласям. Имам подово и радиатори в стаята. Подовото го намалям много и компенсирам с радиаторите като искам да е по-топло.
За температурния график не се притеснявай всичко се настройва по дни и часове, даже и дистанционно. Опциите са безкрай. Особенно на котлите Viessmann.
Обемния бойлер действа като проточен. В заблуда си с проточния. Моя бойлер е 300 л. и реално като работи подгряването с котела не можеш да го източиш. Мощността е много голяма не е като на ток. Аз също съм бил на тец.
naster - майстор
чет авг 23, 2018 7:07 pmturbocharged написа:
naster прав си подовото е много инертно. В началото на ползването ми не го настройвах добре и като пекне и в стаята става жега. После се научих да го нагласям. Имам подово и радиатори в стаята. Подовото го намалям много и компенсирам с радиаторите като искам да е по-топло.
За температурния график не се притеснявай всичко се настройва по дни и часове, даже и дистанционно. Опциите са безкрай. Особенно на котлите Viessmann.
Обемния бойлер действа като проточен. В заблуда си с проточния. Моя бойлер е 300 л. и реално като работи подгряването с котела не можеш да го източиш. Мощността е много голяма не е като на ток. Аз също съм бил на тец.
Точно поради горното не искам и подово и радитори. Daaааmn. С 300л бойлер за четиричленно семейство никак не ми е в плана
turbocharged - специалист
Недей слага подово, само да не съжаляваш горко после. И аз мислех по твоя начин. Сега само да можех щях да сложа навсякъде.. ама няма :sad:

Исках да кажа че като имаш голяма мощност на котела дори да си с обемен бойлер той функционира като проточен. Не можеш го източи и 24 часа да се къпеш. 300 л. е заради солара. беше в пакет. Котела нагрява само горните около 100 л.

Няма проблем и радиаторите да работят в нискотемпературен режим. Ако системата ти работи по външна и стайна температура като моята ще видиш че работят на 35-40 градуса през почти цялото време, а даже не са преоразмерени. Това че 99% от системите карат на константна температура на водата 60*С и термовентили не означава че това е единственната схема. Просто е най-евтината и лесната. Купи си един газов котел Viessmann с управление по външна температура, направи си отделни кръгове със стайни термостати и ще се родиш. Конвекторите за мен са грозни, големи, бръмчат, правят течение (и са скъпи) С кладенчова вода е трудно да се охладиш. Помпата в кладенеца колкото и да е икономична е 500-700W климатика е по-малко. Пак ще слагаш климатик за лятото. Като си се спрял на конвектори ги сложи поне под прозорците. Ако не си остави място за легени за конденза от прозорците. :-D

P.S.
Гледай какво става с цените на газа все пак 11%+15% https://m.offnews.bg/news/Ikonomika_59/ ... 86747.html
:idea: Я помисли още малко за термопомпа
шоп - майстор
чет авг 23, 2018 10:12 pmturbocharged написа:
Помпата в кладенеца колкото и да е икономична е 500-700W климатика е по-малко. Пак ще слагаш климатик за лятото.
Не съм съгласен. Помпа с мощност 500 вата може да извади 5000-7000 литра вода на час.
Ако загреем тази вода с 4 градуса от 13 градуса до 17 ще имаме 22,326kW-31,256kW хладилна мощност

Не говорим за охлаждане на една стая, а за климатизация на цяла къща. Няма климатик с КОП 40-60 нали?
Разбира се тез4 4 градуса ще ги отнемаме само в началото, когато в стаите е 26-28 градуса. После като се охладят стаите делата пада и системата се балансира. Вентилаторните конвектори даже започват да изключват.

Вкъщи съм със сондажна помпа 250 вата и дебит 5200л/ч
и къщата е климатизирана и тревата полята:-)
Разбира се трябва да добавя и мощността на вентилаторите ( 8 броя х 30 вата )

И последно, според мен е безумно да имаш сондажна вода и да работи ТП за охлаждане. Именно заради това моята ТП не е реверсивна. Само за отопление е.
preslav - майстор
Нека и аз всея малко смут в темата - според начина на използване на помещенията за мен няма по-добро от качествени климатици. И в давата режима на експлоатация топлиш само когато ти трябва, охлаждаш по същата схема. Бил съм на централно парно - няма по-тъпа система от това, бил съм и на електрическо подово - няма по-комфортно от подовото, но с уговорката, че най-финия прах се вдига и го дишаш, разширените вени са ти последна грижа. На газ никога не съм се отоплявал, а май няма вариант за охлаждане т.е. този вариант е автоматически в канала. Вчера стана разговор с познати и използвах системата на Epay за да видя разхода си за ток - 118 лв. средно годишно на месец, това за апартамент на последен етаж, 3 стаи по около 20 квадрата, бойлер на ток, всичко останало на ток, изложение 2 стаи на югозапад и една на североизток. За сравнение, къща с 4 стаи, два климатика, вентилаторна подигравка и конвекторна измишльотина има около 100 лв. средно-месечен разход за ток. Нямам идея от къде идва разликата, но тази година сложихме климатици във всички стаи защото се оказа, че си заслужава да дадеш 1400 лв. за добър климатик, нищо, че вентилаторката е 20 лв. Е не сме се изхвърляли, в 3 от стаите климатиците са по около 950 лв, само в едната е за 1400. Всеки може да си направи сметката за първоначалната инвестиция, а за после 30 лв. за отопление са ориентировъчни, говоря за климатик/стая т.е. 120 лв. за цялото жилище - по-евтино е от дърва, хамалогия и проблеми изобщо няма да коментирам, за газ не ми се мисли, особено когато става въпрос за жена, деца и т.н.
LazarGanev - "Велик майстор"
preslav, след като се похвали за новите климатици, мога да ти кажа "Честито", но предлагам да спрем до тук със тях, за да не спамим темата за "отопление на двуетажна къща на газ", кво ще кажеш? Изображение
naster - майстор
Всички мнения са ценни до момента. Както казах, ТП засега едва ли мога да посрещна с моята мощност, колкото и да харесвам технологията. Ще разгледам Viessmann. Досега само бош бях гледал. Мисля си за модел, който не изисква допълнителен обемен бойлер. Има ли някой, който да сподели впечатления от отопление с конвектори. Би трябвало да е сравнимо с климатици като комфорт и усещане
preslav - майстор
нед авг 26, 2018 8:26 pmLazarGanev написа:
preslav, след като се похвали за новите климатици, мога да ти кажа "Честито", но предлагам да спрем до тук със тях, за да не спамим темата за "отопление на двуетажна къща на газ", кво ще кажеш? Изображение
Лазаре, очевидно пак си прочел само заглавието на темата, човекът обмисля всякакви варианти, включая и охлаждане, а не само отопление. Ще предам "честитото" ти на собствениците на новите климатици.

Тема "Препоръка за отопление на двуетажна къща на газ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: