Най - вълнуващия въпрос зимно време.
jolobg - специалист
Моля, за мнение и съвет инсталатори, и ползватели! Предстои ми монтаж на чисто пелетен Грейко Е20 с РБ20 (още са в склада на дистрибутора, а той е в отпуск и не искам пак да го изкарвам от морето човека :mrgreen: ). Горелката ще бъде монтирана отляво (както на картинката) за да не я гася при почистване. Необходимо ли е да има разстояние между дясната страна на котела и стената, и ако да, колко да бъде, и за какво е необходимо? Помещението ми е малко и на всичкото отгоре, всяко разстояние от стената до дясната страна на котела > 12 см, води до необходимост от кривки или гофре между котела и комина. Ако не греша, ръчката за клапата за разгаряне (т.е. системата за механизирано почистване с турбулатори) е отляво, нали? И в допълнение, има ли особености при демонтажа от транспортното пале? Предполагам е захванат към него с болтове на мястото, на които след сваляне от палето се завиват крачета за нивелация или лежи директно "по корем" на пода? И последно, демонтират ли се декоративните ламарини и изолацията за по-лесно и безопасно за котела пренасяне аналогично на чугунените котли или не?
Предварително благодаря!

Прикачен файл

монтаж.jpg
Монтаж на горелка
монтаж.jpg (32.79 KиБ) Видяна 1747 пъти
andy_forresite - майстор
От дясната страна може да оставиш и 5 см. Важното е да можеш да махаш горния капак за шомполиране на тръбите. Също при монтажа на фитингите и тръбите ще ти трябва разстояние. Ръчката за задвижване на клапата (и пружините ако имаш) може да се сложи от лявата страна.
Котелът идва прав на дървено пале. Моя го вкарахме с палето за да не го ожулим. Трябваше да го пуснем по стълбите по дъски защото са стръмни и касата на вратата към мазето идва нисичка. Така че котелът сам спусна стълбите с въже за спирачка държано от 2-ма мъже и двама пред котела с ясната мисъл за евакуация ако това железо 260 кила се засили прекалено :lol: С болтове е стегнат в долната част на палето, да.
Ще ти е тегаво при почистването щом нямаш място от дясно. Аз оттам го почиствам. Отпред ми е малко далече, а отляво ми е горелката (както ще бъде при теб) и не става да се спрепам в шнека и кабели докато обикрачвам горелката.
Имай предвид че монтирана горелката стърчи едни 40 см от котела. Като толкова нямаш място, наври му го отпред :) Много хора са си сложили горелките отпред на вратата и си живеят спокойно. Просто намаляваш градусите със стрелката надолу, влиза в изчакване, ти също изчакваш една минута, отваряш портата и изхвърляш пепелта. С горелка на вратата е по-лесно да се чисти горивната скара, иначе е голямо клякане. Шкембенцата са противопоказни, дископатията и болките в коленете :) . Нали не мислиш че тя от лявата страна ще си гори и те ще си почистваш котела, самата горелка и пепелника. Пак си пуши като отвориш вратата. Ръчкай я отпредЕ и хич не се тревожи.
filmatoplo - майстор
Както гори горелката не че не може да извадиш пепелника -Но ще пуши от още горещата пепел ,и докато я изхвърлиш ще пада нова на мястото на пепелника .При спряна и изстинала горелка най добре -поне ще я огледаш и почистиш по добре .Апропо -вчера се видях с един клиент на който му монтирах котел и горелка преди няколко месеца и до сега я гори за топлата вода -та ми вика -някой ден ще ти се обадя да ми кажеш от къде да почистя котела със шомпъла :lol:
andy_forresite - майстор
Моят пепелник е стандартният. Налага се да го изсипвам по два пъти на ден. Със слънчогледови става дума. Тъкмо се пълни и почва да прави пирамида. На 24 часа също става, но вече има и много пепел по дъното на котела. 1/3 пепелник е по дъното. Пепелта не пада само в пепелника. По-скоро пада предимно в него. Като го взимаш, докато гори, непременно сложи огнеупорна ръкавица или с дебел парцал (най-добре навлажнен) го хващаш за дръжката и го изнасяш навън в метална кофа. За това време няма да падне много пепел, а и такава, както казах, винаги ще има покрай пепелника. Просто е лека и лети из целия котел. Щом се качва горе върху втория ред тръби ... Пропушването и най-вече мирисът на пушек е неизбежен където и да е горелката. Като се отвори вратата се нарушава термодинамиката на пушиляка. Вратата максимално кратко време да е отворена.
Между другото, вратата е здраво направена, но горелката си е 20 кг. Аз затова избрах да е от лявата страна и вратата да се ползва само като врата.

Филм, нещо не си го инструктирал този клиент ми се струва :) . Кажи му и за прахоляка под трите пендари и като шомполира да не бие в дъното че ще счупи изолационната плоскост (вермикулит).
Stambo_ - помощник
На мен също ми предстои да минавам на газ, като възнамерявам да оставя и котела. За какво служи този магнитен филтър преди газовия котел. Другото ми е ясно. И още нещо да попитам: възнамерявам да си сложа димен вентилатор на котела, който да управлявам чрез запалката на Грйкото - RB20 контролер от 2015, без брояча на обороти, защото ми трябва само при палене - не ми е добре уплътнен котела. Предполагаема мощност на вентилатора около 30 до 70 W.(320 mA)
filmatoplo - майстор
:-D Много добре е инструктиран но да видиш какво направи предишния си котел ,да му видиш къщата , ами лодката,ами жената ,ами трите кучета в спалнята -такава е постата :lol: .
jolobg - специалист
Благодаря и на двамата за полезните съвети!
Има ли в комплекта към котела крачета, които се завиват на мястото на транспортните винтове или е "направи си сам"?
От ръководството за почистване на Грейко разбирам, че горния капак не се закрепва с винтове към котела и се вдига свободно, нали?
filmatoplo - майстор
:) Котела е завит с види на палета -развиват се с отвертка или винтоверт.Няма крачета -това е забележка към производителя да се поправи .И да -капака се вдига нагоре целия -не е на панти ,държи се на 4 щифчета . :)
jolobg - специалист
Ясно, значи ще се прави подложка за да се нивелира при необходимост и да не му се надраска "дупето" :)
По-напред в темата имаше дискусия относно препоръки за уголемяване на пепелника, по-висок монтаж на горелката и т.н. Има ли вариант при сегашните модели да се "направи-си-сам" по-голям пепелник и така хем да се менкат двата за да не пада пепел докато сменяме напълнения, хем при отсъствие на огнярът да слагаме гоУемия? :?:
alex_serviz - специалист
Най-елементарното е с парче непотребна ламарина да си увеличиш височината на съществуващото чекмедже за пепел.

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: