Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
:) Аз лично -пепел чистя на месец и нещо веднъж от камината , но отварям всеки ден вратичката като не гори и остъргвам със шпакла ризата да е чиста ,изчиствам кошничката и паля на ново .Пепелта се трупа вътре около кошницата и така над месец може да издържи .За цял сезон чистя три пъти основно ,като общия обем да напълни пепел около 1 чувал от пелети .
gnt69 - майстор
ср авг 29, 2018 12:14 pmandy_forresite написа:
Моят пепелник е стандартният. Налага се да го изсипвам по два пъти на ден. Със слънчогледови става дума. Тъкмо се пълни и почва да прави пирамида. На 24 часа също става, но вече има и много пепел по дъното на котела.
Аз не разбрах какво ви пречи пепелта по дъното на котела. Анди да не би да си правиш селфита с горелката всеки ден. На ден ,два,три в зависимост от разхода отваряш вратата изваждаш 2-3-4 фараша колкото можеш и затваряш вратата. После два три пъти буташ рязко и силно ръчката на почистващия механизъм и котела е чист. Че имало малко пепел по дъното на пепелника на никой не му пречи. Веднъж в месеца развивам гайките и почиствам под тръбите, зареждам бункера и пак газ.
За отсъствията от къщи за което спомена шопа пак има колай. Миналата година февруари ходих за седмица на карнавал в Кьолн, преди да тръгна направих режим зима на стайния термостат в къщи. Преди да тръгна за летището в Брюксел включих по Интернет стайния на режим нормално отопление и като се прибрах топло и уютно. За тая година заредих три тона слънчоглед и чакам зимата. :partyman:
filmatoplo - майстор
:? 3 тона -не са ли малко :)
speka_rs - майстор
Анди, този пепелник събира около 30-35 кг слънчоглед, което ми е разхода за 2 дена доволен съм, от това че мога 2 дена да не поглеждам котела. Но нормално го изхвърлям всеки ден в една бака 25 литра и така края на седмицата си изхвърлям нея.
А за прахоляка пушека и другите екстри да така е, но е топло и автоматизирано.
gnt69 - майстор
ср авг 29, 2018 9:47 pmfilmatoplo написа:
:? 3 тона -не са ли малко :)
Таман са ми по мярка, четвърти сезон ще се топля все толкова ми е разхода. 180 дни по 20 кила средно се получават 3600 кила. Имам 500 кила от миналата година и сега взех 3150 кг. :partyman:
Ако пък има голяма зима и не стигнат напролет ще взема още.
filmatoplo - майстор
Може :) то в Русе всичко е по малко -и кебапчетата са по 40 ст до като при нас 1,20 ст :-D
andy_forresite - майстор
ср авг 29, 2018 9:10 pmgnt69 написа:
...
Пепел по дъното винаги има. Пречи ми когато отворя вратичката и тя се изсипе навън по пода на мазето. Мизерия да не виждам. В студено време ходя в мазето да припалвам по цигарка. Няма да пуша в стаите или навън и да мръзна. Така че на ден отивам при котела много повече от 1-2 пъти и въобще не ме бърка колко пъти ще го изсипя тоя пепелник.
Към всички искащи отопление, което да не надзирават: със слънчогледови бонбони няма да мине номера. Ако ще да вдигнете биг-бег на тавана и да набучите шнека да гребе от него, няма да стане, защото ще ви трябва и автоматизирано събиране на пепелта от котела, а това е много сложно да се направи. По-добре на газ или ако имате пари купувайте дървесни пелети. Тогава може да ходите само за да сипете пелети в бункера, а чистенето веднъж в месеца, особено ако горите по 15 кг/ден.
И към всички горящи слънчоглед, без алтернативно отопление, които не ходите да обслужвате нищо на грейкотата по една седмица и с бункери бидон от кисело зеле - много поздрави от мен. Вярвам ви :lol: . Една колежка гори дървесни, защото не искали да обслужват отоплението. 6 човека са в къщата и се наговарят кой да чисти 1 път в месеца #-o . Еми супер, щом парАта не е проблем, какво по-хубаво от това. Аз пък щях да се кача на газ при това положение щото те имат тази опция.
filmatoplo - майстор
:) Плюс едно :supz: -тези неща има ли човек който да не ги знае -явно има :wink: .Вече споменах за 1 котел който още не е чистен от 5-6 месеца ,със сигурност и горелката -иначе търсят гаранция :-D
jolobg - специалист
Нека го погледнем и от положителната страна - повече пепел от слънчоглед през зимата, повече картофи през следващата есен :idea: :-D
filmatoplo - майстор
:) Тъй де положително гледам - те картофките пържени с бирата вървят :partyman: ,жалко че зимата я спирам :wink: .

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: