• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
fbr - майстор
пет авг 31, 2018 1:31 pmandy_forresite написа:
lov, писал е последователно. Това значи от изхода на първия във входа на втория; от изхода на втория във входа на третия ... от изхода на четвъртия във входа на последния пети радиатор.
Вярваш ли че е така. Най-вероятно тръгва от камината с 16-ка и има тетки под радиаторите. Поне това е масовия случай.
lov - майстор
Посипвам си главата с пепел за това подчертаното . :) Имал съм в предвид паралел. Но няма и да се учудя на всякакви варианти. :lol: Простотиите на този свят нямат свършване. И реагирах така защото питащия казва нещо половинчато и веднага се почва с акъли без да е изяснена конкретната обстановка. То сега е като на преглед при доктора по телефона ама и връзката едностранна. :? Колко били тесни тръбите и т.н. Сега не знам врачки ли ползват или какво че той може да е бил с три радиаторчета по две педи а за тях и по тънка тръба върши работа.Пък и ако са на отделни линии кво правим. Щом питащия е стигнал до форума поне се е усетил че нещо не е както трябва и вероятно го къпят. Ако беше достатъчно технически грамотен нямаше да пита. А и не му се сррдете толкова може с обясненията но с помощ и подходящи въпроси вероятно ще може да му се помогне. Та.
Питащия да каже какви са радиаторите как са захранени и някоя снимка и тогава вече може да се дават предложения.
andy_forresite - майстор
Някои по форумите казват "една снимка спестява страници излишни обяснения", а аз бих добавил освен обяснения и въпроси и коментари. Да имаше снимки ... Ама няма.

Fbr, ако е с тройници/тетки е идеално. Дано да е така. Става дума от тръбата за гореща вода е сложена тетка, от която се захранва радиатора отгоре и в срещуположния край на радиатора отдолу се връща водата към камината посредством тетка. При това положение може да се спира който и да е радиатор без това да пречи на останалите. Така съм го направил в нас и го наричам двутръбно свързване. Не знам кой е правилният термин.
Въпрос: може ли да се спре третия радиатор без това да попречи на загряването на четвъртия е петия?
Ако отговорът е Да, тогава една тръба ф25 до третия би оправило нещата на 75% според мен.
jabata - специалист
Ако наистина радиаторите са вързани последователно, и тръбата е Ф16, първо бих хванал майстора който е направил цялата система, и го бих заточил една зима при -20 да се топли на това парно.
А след това да питам, как въобще е работило. Ако е работило, но трупало сажди, то и с пелети ще е същото.
Просто трябва да се сложи трипътен вентил. Но пак ф16 главната тръба, не ми се вижда разумно. Тогава първия радиатор ще е топъл, втория що годе, третия леден.
  • 1
  • 2

Тема "Смяна от печка с водна риза с печка на пелети." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: