Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
daniob - помощник
Извиках си майстор да ми види покрива и да ми направи оферта. Направи ми впечатление това:
- разкриване на покрив - 5лв на кв.м
-наковаване на летви - 6лв кв.м
- нареждане на керемиди - 6лв кв.м
Не разбирам от покриви но разбирам от Гугъл и цените май трябва да са в пъти по ниски или се бъркам. Сметнах колко ще ми излезе с по ниската цена и разликата е около 2000лв.
plamen6703 - майстор
Разкриване на покрив е разтегливо понятие :wink: Колко ще се разкрива покрива, само летвите ли ще се демонтират или цялата покривна конструкция и ще се изгражда нов покрив :)
И в двата случая все се разкрива покрива, но труда е различен и от там и цената различна! :partyman:
theagent - специалист
съб сеп 01, 2018 1:14 amdaniob написа:
... Не разбирам от покриви но разбирам от Гугъл и цените май трябва да са в пъти по ниски или се бъркам. ...
А Гугъл каза ли ти, че в момента има бум в строителството и заетостта на строителите, а съответно, и цените са нагоре?

Освен това, аз бих бягал от онези, които предлагат най-ниските цени, защото твърде често или качеството на работата ще им е на съответно най-ниско ниво, или в хода на работата ще започнат да те клатят за допълнителни пари - това не било включено, онова било излязло допълнително, третото било поскъпнало ...
daniob - помощник
съб сеп 01, 2018 8:52 amtheagent написа:
съб сеп 01, 2018 1:14 amdaniob написа:
... Не разбирам от покриви но разбирам от Гугъл и цените май трябва да са в пъти по ниски или се бъркам. ...
А Гугъл каза ли ти, че в момента има бум в строителството и заетостта на строителите, а съответно, и цените са нагоре?

Освен това, аз бих бягал от онези, които предлагат най-ниските цени, защото твърде често или качеството на работата ще им е на съответно най-ниско ниво, или в хода на работата ще започнат да те клатят за допълнителни пари - това не било включено, онова било излязло допълнително, третото било поскъпнало ...
3-4 керемиди се взимат и събират за отрицателно време. Навсякъде където видях цената за разкриване на покрив на квадрат не достига повече от 2лв. Както ми е 200квадрата покрива x5 лв - 1000лв. Освен бума в строителството не виждам технологията или качеството да са се променили толкова че да има двойно увеличение на цените. Нещо и заплатата не ми е двойно увеличена че да мога да си го позволя... Като ми каза че за частичен ремонт на покрива - препдреждане и подмяна на някои керемидки, подмяна на улуци, ламарини - 4000лв , като почти целия покрив е здрав. Ненормално ми се струва.
шоп - майстор
съб сеп 01, 2018 11:29 amdaniob написа:
Като ми каза че за частичен ремонт на покрива - препдреждане и подмяна на някои керемидки, подмяна на улуци, ламарини - 4000лв , като почти целия покрив е здрав. Ненормално ми се струва.
Винаги този който дава парите са му много, а този, който ги взима и е положил труд са му малко!
Не е лесно да се работи на покрив :idea:

У нас майстор не влиза, всико си правя сам, но прецених, че покрива не е лъжица за моята уста. Миналата година дадох 25000 лв за нов покрив 150м2.
Малко или много? - Точно толкова. Всичко си има цена на линеен метър или на м2.

А дали покрива е "почти здрав" се вижда като се махнат керемидите. Със сигурност пораженията са повече от видимото, няма да се мине само с пренареждане на керемидите и смяна на някоя счупена. Предполагам летвите и хидроизолацията са аут.
Значи говорим за монтаж на мембрана и двойна дървена скара. Ако не се импрегнират летвите ( при мен не са летви, двойно импрегнирани дъски 10х2.5 на двойна скара) след 5 -10 години пак ще сме за ремонт.

Олуци? Какви?
ако са от новите поцинковани пак след 5-7 год сте за ремонт. Значи говорим за изтеглени от полиестерно обработена ламарина.
Надолучни поли? Без тях накаде. Обшивки на комиини, улами, челни дъски, казанчета....
За челните дъски препоръчвам 2-3 ръце лак от най-висок клас. За себе си реших челните дъски да ги обшия на 100% с полиестерна ламарина.
Вече никой не монтира билни капаци с подмазване, а се прави със сух монтаж... Всеки решил да мине по тънката лайстна и с подмазване след 5 години вароциментовия разтвор е в олуците, а те са изгнили :x

Така че може покрив и за 1000, може и за +10000лв
Всеки сам си решава след колко години пак иска да мине по същия път.
theagent - специалист
съб сеп 01, 2018 11:29 amdaniob написа:
... Навсякъде където видях цената за разкриване на покрив на квадрат не достига повече от 2лв. Както ми е 200квадрата покрива x5 лв - 1000лв. Освен бума в строителството не виждам технологията или качеството да са се променили толкова че да има двойно увеличение на цените. Нещо и заплатата не ми е двойно увеличена че да мога да си го позволя... Като ми каза че за частичен ремонт на покрива - препдреждане и подмяна на някои керемидки, подмяна на улуци, ламарини - 4000лв , като почти целия покрив е здрав. Ненормално ми се струва.
Стандартен отговор на първото е: "Като си видял в Интернет по-тънки цени, защо не си хвана изпълнител от там, където си ги видял?" За съжаление, цените на стоките и услугите нямат нищо общо с това какво ти или аз можем да си позволим.
Да търсиш някой да ти оправя покрив по това време на годината пък е задача с много повишена трудност, дори и при високи цени. Читавите изпълнители са кът и обикновено са с пълен график. Естествено е всеки да гледа да си продаде труда на колкото се може по-висока цена ...

При ремонт работата може да се окаже и по-гадна от изграждане на чисто нов покрив, защото (както са ти казали вече) не се знае какво ще излезе отдолу. Отделно, дето броят на счупените керемиди може да се окаже по-съществен, отколкото си мислиш. Ако нямаш достатъчно резервни, може да се окаже проблем да се намерят подходящи. За други неща пък няма разлика между ремонт и изграждане на нов покрив.

Преди 2 години, като бях на тази вълна, читаво подпокривно фолио (само материала от магазина) за около 140-150 квадрата беше над 400 лв. Поставяне на нови улуци (безшевни) без водостоци беше към 800 лв. Т.е. дотук си вече на 1200 лв. Като сложиш и доставка и монтаж на водосточни тръби и ламаринени надолучни поли, ще е повече. Още повече, че и квадратите са ти съществено повече. Отделно, дето ще има първо и демонтиране на стари летви, улуци, водостоци ...

И, пак казвам, внимавай с тънките цени. Че покривът на блока ни, дето го правиха преди 7 години "по тънката лайсна", вече не плаче, а реве за основен ремонт за много пари ...
съб сеп 01, 2018 3:07 pmшоп написа:
... За челните дъски препоръчвам 2-3 ръце лак от най-висок клас. За себе си реших челните дъски да ги обшия на 100% с полиестерна ламарина.
Вече никой не монтира билни капаци с подмазване, а се прави със сух монтаж... Всеки решил да мине по тънката лайстна и с подмазване след 5 години вароциментовия разтвор е в олуците, а те са изгнили :x ...
Лаковете след някоя година започват да се люпят. Не е ли по-добре да се направи с нещо на маслена основа, което не прави филм над дървото.
А това какво се случва с материала за подмазване на билни капаци, мога да го онагледя с картинки ...

Изображение

Изображение
naster - майстор
Строителите в момента в цяла България искат пари, защото има глад за кадри. Написах го и в друга тема. БГ фирми строят навън и в големите градове.

Чисто приятелска препоръка: необходими ли са Ви 330м2? Има ли начин да преустроите сградата до необходимата площ? Колкото и абсурдно да звучи.
jabata - специалист
За съжаление в момента е бум на строителството, в големите градове се строи като за последно, па малките градове майсторите са избягали или в чужбина или в големия град. И така се получава че малкото останали, са много търсени и пазарната икономика надува цените. Според търсенето и цената.
Харесва ти не ти харесва, това е положението. И на мене като гледам колко взимат майсторите не ми харесва, и затова всичко сам си правя.
Факт е че в последните 2 години надниците на майсторите са скочили двойно, но за съжаление само техните. Моята и твоята надница не. Но нали знаеш старата приказка, че не е луд този който яде баницата, а този който му я дава. Докато има такива балами, които да им дават пари, така ще е. Друг въпрос, ако вземеш майстор, освен че ще ти одере кожата и ще иска и тази на съседа, колко време ще те мотае, и най-важното дали ще го свърши читаво ? Знаеш ли колко са бразилците които немогат да си кажат името, камо ли да си го напишат, но са отворили едни усти за пари, нямат запушване.
naster написа:
Чисто приятелска препоръка: необходими ли са Ви 330м2? Има ли начин да преустроите сградата до необходимата площ? Колкото и абсурдно да звучи.
Попринцип си прав, но донякъде. Като е по-малко парите за ремонт ще са по-малко, но пък тогава ще чуваш отговори на майстори, за толкова малко не ми се занимава.
naster - майстор
Абсолютно! В момента в този бранш - ако е малко е твърде малко, ако е много, не е по силите на инвеститора.... КТБ отприщи едни пари, които се наливат в имоти, но по-ниската цена за строителство "на зелено" допълнително разширява сградния фонд и оттам строителите нямат празно.

Няколко години черпих практики от приятели и познати, още година и нещо търсех подходящия имот, за това, което исках, адаптирах идейния си проект спрямо имота. Това, което искам да кажа е, че завареното положение, макар и готова постройка, може да е повече пасив, отколкото актив... И точно тези хора, от които черпех информация за техните проекти, споделяха неща, които биха направили по друг начин, или не биха допуснали втори път. Не го споделям, за да съм назидателен, а за да се опитам да помогна на питащия да изясни концепнцията си за имота/постройката в кратко и дългосрочен план. И къде се срещат аспирации, необходимост и възможности.
Чираче - майстор
съб сеп 01, 2018 3:07 pmшоп написа:
У нас майстор не влиза, всико си правя сам, но прецених, че покрива не е лъжица за моята уста. Миналата година дадох 25000 лв за нов покрив 150м2.
Малко или много? - Точно толкова. Всичко си има цена на линеен метър или на м2.
Адмирации за практически ти опит! :partyman: Вероятно цитираното от мен не е най-правилното, но исках да се закача за нещо. Много хора ми се подиграват за моя покрив с термопанели. Да са живи и здрави! Но знам, че и внуците на внуците ми няма да правят ремонт на покрива, който съм направил.

Тема "Довършване на къща от груб строеж" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: