• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
PIP - майстор
Трябват ти готови дървени профили 4-4.5см/11-12см. Сглобките ги направи с чуждо парче, за които ти трябва по-мощна ръчна фреза с два качествени прави фрезера, с която ще направиш и фалцовете и вграждането на лагерите.
sean-john - специалист
съб авг 25, 2018 2:06 pmmiliad написа:
Относно машините за производство на алуминиева дограма си леко в грешка. Единственото задължително нещо е пендула с точен ряз на 90 и 45 градуса и малко по-голям диск. Пресата не е задължителна. Бормашина и няколко ръчно направени шаблона ще свършат работа. Готовите фабрични сглобки са улеснение в случая. Ценово един 6 метров цветен профил е около 60лв. Като операции имаш само рязане, дупчене и и сглобяване.
За изработка на дървено крило дори и да имаш калибровани профили ще ти е необходимо повече време и операции за да получиш готов продукт.
Без сглобка на длаб и чеп няма да получиш необходимата здравина на съединението особено за външни условия/ъгловите планки ги забрави изобщо да свършат някаква работа/.
Пак казвам, за човек не познаваш и двата вида производство, много по-лесно ще е с алуминии.Аз съм запознат и с двата вида материали казвам го от опит.
П.С. Да не казвам, че при тези размери на крилата ще трябва да се прави някой от "извратените" варианти на сглобката длаб и чеп. :-D
Ако цената на 6м е горе долу 60лв за цветен профил е супер,аз ми е ясно,че е по здраво и по лесно за направа от неук като мен.Пендула имам с голям диск,дрелка също :-D ще помисля сериозно над този вариант,доста ме поотказахте от дървото.По хубаво е,но доста по сложно и не съм убеден,че ще се справя.
sean-john - специалист
съб авг 25, 2018 4:43 pmPIP написа:
Трябват ти готови дървени профили 4-4.5см/11-12см. Сглобките ги направи с чуждо парче, за които ти трябва по-мощна ръчна фреза с два качествени прави фрезера, с която ще направиш и фалцовете и вграждането на лагерите.
Така ме посъветва и един познат,ще направя 1-2 проби по различен начин и то ще си покаже дали ще се справя...ако не се справя ще търся някой градски да удари едно рамо за сглобката и така,но си оставам на дървото.
mavryt4o - майстор
Half lap сглобката най-ми се вижда подходяща за теб като съвпадне и с фалца.
cvetomir_77 - специалист
пет авг 24, 2018 4:47 pmsean-john написа:
При размер на стъклопакета 90 на 200 няма ли да стане без делител,че бих направил стъклопакета по малък,но не ми се искат делители.Също така какъв размер гредички са подходящ размер за такоеа крило.

Иначе като инструменти имам циркуляр с плот,друг който е тип гилотина,ръчен и други ,само фреза нямам,но ще си купя за този проект.

За сглобките ще разгледам форума,а поставянето и укрепването на стъклопакета как бихте го направили.

Аз нещо не мога да те разбера. Хем искаш да затвориш за да не духа много и да не е чак толкова плътно, хем искаш да слагаш стъклопакети. Няма логика според мен!
sean-john - специалист
нед сеп 02, 2018 9:18 pmcvetomir_77 написа:
При размер на стъклопакета 90 на 200 няма ли да стане без делител,че бих направил стъклопакета по малък,но не ми се искат делители.Също така какъв размер гредички са подходящ размер за такоеа крило.

Иначе като инструменти имам циркуляр с плот,друг който е тип гилотина,ръчен и други ,само фреза нямам,но ще си купя за този проект.

За сглобките ще разгледам форума,а поставянето и укрепването на стъклопакета как бихте го направили.

Аз нещо не мога да те разбера. Хем искаш да затвориш за да не духа много и да не е чак толкова плътно, хем искаш да слагаш стъклопакети. Няма логика според мен!
Колега ако беше прочел още първото ми мнение щеше да разбереш защо съм се насочил към стъклопакета...а именно,че ми се струва по устоичив на усукване при не добре изработена рамка,от колкото единично стъкло.Дори съм го задал като въпрос,но никой не ми отговори дали е така както си мисля и за това си оставам на него...а ако не е нужен,бих предпочел единично стъкло.

mavryt4o написа:
Изглежда ми сравнително лесна за изпълнение,благодаря.
Ако я направя от този тип,че има още една ъглова,но малко по сложна,не трябва ли да направя два отвора на диагонал и да сложа 2 дибли...само с лепило не вярвам да държи :shock: :? .
mavryt4o - майстор
пон сеп 03, 2018 1:50 pmsean-john написа:
нед сеп 02, 2018 9:18 pmcvetomir_77 написа:

Колега ако беше прочел още първото ми мнение щеше да разбереш защо съм се насочил към стъклопакета...а именно,че ми се струва по устоичив на усукване при не добре изработена рамка,от колкото единично стъкло.Дори съм го задал като въпрос,но никой не ми отговори дали е така както си мисля и за това си оставам на него...а ако не е нужен,бих предпочел единично стъкло.

mavryt4o написа:
Изглежда ми сравнително лесна за изпълнение,благодаря.
Ако я направя от този тип,че има още една ъглова,но малко по сложна,не трябва ли да направя два отвора на диагонал и да сложа 2 дибли...само с лепило не вярвам да държи :shock: :? .
Може и челно с видий и с дървени тапички да им скриеш главите може и с дибли.
  • 1
  • 2

Тема "Дървени рамки за врати с плъзгане" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: