• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kozl - майстор
ср сеп 05, 2018 6:58 amvan4ov написа:
[color=#4000FF написа:
Ми вържи една крушка с нажежаема жичка успоредно на намотката на релето. И пробвай с различни мощности на крушката.[/color]
a не може ли да взема някакви съпротивления направо?
Може, но като минеш по този път ще разбереш, че с крушките е в пъти по-удобно.
Примерно за 60 ватова крушка ще трябва да замениш със 60 вата съпротивление, което си е мини бързовар.
А сега следва да потърсиш такова мощно съпротивление по магазините и моля пиши за резултата :wink:
Жокер 12×5 вата прави 60 вата, всички последователно или всички успоредно нема значение за мощността, само требе съпротивлението им да се сметне.

Релето дето купи на какъв ток сработва?
Айде научи се да мериш ток, мое да фърлиш некой друг мултицет по пътя на науката. Аз примерно за два си спомням как ги "светнах".

П.П. А да съпротивлението не свети оти излъчва инфраред, а като светне крушката и ще се светнеш, че има нередност - затворена верига в бутоните :wink:
DMN - майстор
van4ov написа:
Сързах го съгласно приложената от колегата схема. След натискане на стълбищен бутон релето затвори, но задържа контакта затворен.
Така като гледам по схемата и от това, което обясняваш, ми се струва, че този проводник(който съм посочил) е "позанулен" или "позаземен" или "поофазен"( не пряко от друга фаза) малко някъде по трасето, чрез нещо, ако е бутал някой някъде :? . Някой да е правил ремонт наскоро ?
Прикачен файл:
Rele butoni.jpg
Rele butoni.jpg (39.29 KиБ) Видяна 1919 пъти
Без измерване на тока няма да стане, много пъти ти се каза вече. Токът между фазата и проводникът идващ от бутоните по етажите за по-сигурно през лампа със жичка. Токът между нулата и пак проводникът от бутоните.
van4ov - напреднал
въпросната лампа нали ще светва само през момента в който се натиска бутон по стълбището?
nikolov333 - майстор
ср сеп 05, 2018 7:21 amkozl написа:
ср сеп 05, 2018 6:58 amvan4ov написа:
[color=#4000FF написа:
Ми вържи една крушка с нажежаема жичка успоредно на намотката на релето. И пробвай с различни мощности на крушката.[/color]
a не може ли да взема някакви съпротивления направо?
Може, но като минеш по този път ще разбереш, че с крушките е в пъти по-удобно.
Примерно за 60 ватова крушка ще трябва да замениш със 60 вата съпротивление, което си е мини бързовар.
А сега следва да потърсиш такова мощно съпротивление по магазините и моля пиши за резултата :wink:
Жокер 12×5 вата прави 60 вата, всички последователно или всички успоредно нема значение за мощността, само требе съпротивлението им да се сметне.

Релето дето купи на какъв ток сработва?
Айде научи се да мериш ток, мое да фърлиш некой друг мултицет по пътя на науката. Аз примерно за два си спомням как ги "светнах".

П.П. А да съпротивлението не свети оти излъчва инфраред, а като светне крушката и ще се светнеш, че има нередност - затворена верига в бутоните :wink:
..и обърни внимание на това в червеното от поста на kozl, понеже може да ти реши проблема с крушката.. :idea:
iliya_i - майстор
Според описанието, си взел задържащо реле с 4 контакта (алтернативно променящи се).
При това реле, първото натискане на бутон ще светне лампите и ще стоят светнати до следващото натискане + закъснението на автомата.
HRG52-4C-220VAC - за да ти върши работа, там трябва да е с буква А - Нормално отворен контакт (и един стига).
hidrazin - майстор
Според описанието е взел реле с превключващи контакти.
Та и това ще му свърши работа.
Проблема е че релето работи при ток на намотката 6 mA ... Много малък ток и не може да изключи.
Да пробва като включи една ОБИКНОВЕНА лампа с нажежаема жичка паралелно на намотката.
Ако проработи нормално, да сменя релето с контактор.
Да премери тока във веригата с бутоните.
:partyman:
P.S. Опааа..., тоя нямал амперметър... За триците и маймуните всеки знае.
Ми що тогава бара дето не му е работа?????
Да бега към най-близкия сервиз или ел.техник.
DMN - майстор
van4ov написа:
въпросната лампа нали ще светва само през момента в който се натиска бутон по стълбището?
Въпросната лампа може никога да не светне и не е задължително да светне! Зависи какъв ток ще премине през нея, зависи и от лампата. Лампата я предложих като предпазна мярка, защото...всъщност знаеш ли как се измерва ток? :)
Нещо се объркваш, объркваш и хората, които искат да ти помогнат :) . Аз имам съмнения, че първо измерванията ти не са точни и правилни, а може и да са правилни, но просто така предполагам :) . А без точни и правилни измервания се започват едни гадания, подвеждания, грешки...
kozl - майстор
Объркахте лампите. :-D Пали/гаси.
Въпросната лампа свързана успоредно на намотката(бобината) на релето ще светва кгато има натиснат бутон или проблем във веригата на бутоните.
Аве..... релето да не NRG52
вт сеп 04, 2018 7:57 pmvan4ov написа:
Здравейте! Днес взех реле HRG52-4C-220VAC.
Последна промяна от kozl на ср сеп 05, 2018 1:08 pm, променено общо 1 път.
DMN - майстор
Така е - оплетохме се :-D .
Моето предложение беше да се измери токът през лампа, защото....защото, знаете защо :-D .
Но авторът се включи непосредствено след моето мнение, та не стана ясно за коя лампа пита...
Ами така става - "Девет баби - келяво дете"... :)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Проблем със стълбищен автомат" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: